(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Onze Willie blijkt een inventieve Wietman; om zijn Liberty Haze planten de juiste structuur te geven, dieft en topt hij ze. Van de afgeknipte takken worden stekken gemaakt, en Willie laat je zien hoe je daarvoor een prachtige cloner kunt maken van de IKEA VÄXER. Tot slot gaat hij op zoek naar de oorzaak van zijn mystery-kweekprobleem.

Het is de tweede week op het 12/12 lichtschema en er zijn nog geen sporen van bloei te zien. Wel is de schaar langs geweest. Dat was wel nodig ook, want de vier Liberty Haze dames groeien supersnel! Wat ik er van de week heb afgeknipt zit er vandaag (vijf dagen later) alweer aan. Zo snel gaat het. Dit is goed te zien in de time lapse video van deze week; scrol naar beneden om hem direct te bekijken. Ga ik ondertussen even terug naar het moment van vóór de knipbeurt.

Dieven, toppen…

De vier wietplanten in de CNNBS G-Kit XL waren veranderd in kleine struikjes, en hadden niet de vorm die ik graag wil. Ik ben daarom van start gegaan met het dieven van de onderste vier takken. Deze takken groeien te laag om goede toppen te leveren, en zijn dus ‘dieven’ van de sapstroom. Hier komt dus ook het woord ‘dieven’ vandaan. Bijkomende voordelen van het dieven zijn dat je makkelijker water kunt geven, en het de luchtcirculatie ten goede komt.

Aan de bovenkant ben ik wat grof te werk gegaan met de high stress training. Hier heb ik de top eruit geknipt net boven twee uitlopers. Hierdoor zal de stam in een Y-vorm verder groeien. Met een beetje geluk krijg ik dan twee grote hoofdtoppen per plant.

…en trainen

Twee dames LH1 en LH3 (Liberty Haze 1 en 3 dus, zie het verslag van vorige week) heb ik met binddraad bij elkaar gebonden. Zodat ze wat minder breed zijn en wat meer recht naar de binnenzon toe groeien. De LH3 kronkelt als een slang langs de saté prikker omhoog. Drie dagen later heb ik nog even naar de open wond van het toppen gekeken. Deze was nog niet dicht, je kijkt zo de stam in.

Klimaat in de kweekkast

En dan de luchtvochtigheid en de temperatuur in de CNNBS G-Kit XL. Kortom, het klimaat, en daarmee zit het deze week wel goed! De Arctic Air heb ik dan ook niet meer nodig gehad om de luchtvochtigheid op pijl te houden.

De gemiddelde temperatuur was deze week 24,07 graden Celsius. Met een minimum van 20,91 en een maximum van 27,17 graden, was het klimaat precies zoals ik hem hebben wil. Dit geldt ook voor de luchtvochtigheid deze is met een gemiddelde van 63,26 procent ook binnen de richtlijn van 60 tot 70 procent. De wietplanten drinken nu al 1200 milliliter per twee dagen.

Let wel op als je zelf gaat snoeien: als je veel wegknipt, drinken de planten één a twee dagen wat minder. Minder blad betekent minder verdamping van water en dus ook een verminderde opname van water via de wortels. De planten zijn nu 55 centimeter hoog en de 315 Watt CMH kweeklamp hangt 30 centimeter boven de dames.

Stekken maken met IKEA

Na het wegknippen van overtollige takken, is het natuurlijk best zonde om alles zomaar weg te gooien. Ik heb het afval daarom in tweeën verdeeld; dikke takken en dunne takken. De dunne takken gebruik ik om stekken van te maken, en de dikke takken gooi ik weg.

Bij het stekken gebruik ik een scherpe schaar en een nieuw scherp en schoon mesje. Wat je ook nodig hebt is stekpoeder (of in mijn geval gel genaamd Bioclone van BAC), een schone ondergrond om op te snijden en een rolmaatje.

De stekjes snij ik schuin af, en ik haal een deel van de bladeren weg. Hierna doop ik ze even in de stekkengel en stop ze in de steenwol plug. Na de tiende stek ben ik wat gaan experimenteren met de hoeveel blad. Ik had toch wat extra bruikbare takjes over. De steenwolpluggen en bak die ik gebruik zijn de IKEA VÄXER Plant- en kweekbak. Hier heb ik uiteraard wel even een Willie Wietman sausje overheen gegooid, om het voor wietstekken geschikt te maken.

Van VÄXER tot cloner

In mijn eerste kweekavontuur kwam deze pluggenbak al een keer voorbij. Ondertussen heb ik hem even onder handen genomen. Ik heb het geheel zonder deksel in een 40-liter Curver opbergbox geplaatst en er een webcam in gehangen. Onder het witte rooster zit een bruissteen uit een aquarium met een luchtpomp buiten de box. De stekkenbox is ook voorzien van led verlichting. Hiervoor maak ik gebruik van twee IKEA VÄXER Led-plantenverlichting. Deze zijn bevestigt aan de deksel van de opbergbox.

Ik heb trouwens een getinte box gebruikt, zodat ik nog wat foto’s kan maken van de stekken. Maar het beste is eigenlijk een box die geen licht doorlaat. Na drie dagen staan de meeste stekken al rechtop, zoals je kunt zien op de foto’s hieronder.

De stekken door het oog van de webcam. Zo kan ik de kleintjes op afstand in de gaten houden.

Mystery kweekprobleem

Dan is er nog het mysterie van de G-Kit met verhogingsset. De afgelopen twee keren dat ik hierin probeerde te kweken ging het goed mis, en hebben de planten het niet overleefd. Aan de White Choco Autoflower van ligt het zeker niet, en ik heb zelfs nieuwe zaadjes van Amsterdam Genetics gehad om dat te kunnen laten zien.

Basilicum

Ik denk dat het heeft gelegen aan de omschakeling van de CMH verlichting naar LED. Om zeker te weten dat het niet aan de Hans Panel ligt, test ik twee ideeën uit. Ten eerste gebruik ik een vervangende Hans Panel; deze kon ik even lenen voor de test. Ten tweede test ik een plantje dat erg lichtgevoelig is: een lekker basilicum plantje van de supermarkt.

Ik heb het basilicum plantje 20 centimeter onder de Hans Panel gezet, en de lamp op de groeistand gezet. Dit is het Hans Panel waar het steeds mis mee ging. Op de rechterfoto zien we dat de basilicum na twee dagen, al aardig aan het herstellen is. Ik ben benieuwd hoe het volgende week met het plantje is…

Time lapse (k)weekoverzicht

Ook deze week heb ik weer een leuke time lapse video gemaakt. Ik heb de twee Raspberry Pi Zero W cams aan het armatuur bevestigd, zodat ze niet meer overwoekerd kunnen worden en meestijgen met de planten. In de video is goed te zien hoe snel deze Liberty Haze wel niet groeit!

Volgende week onder meer in mijn kweekavontuur: een pakketje van de postbode, zijn er al sporen van bloei? En leeft de basilicum nog?

(advertenties)