(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In huize Wietman kan alweer verheugd naar de oogst van Runtz x Layer Cake en Sneeze uit worden gekeken. De tijd van toppen meten, en trichomen checken is dan ook aangebroken. Deze keer geeft Willie zijn dames allemaal wat minder water zodat de luchtvochtigheid ook wat lager blijft.

Twee weken wachten zitten er weer op, dus hier ben ik weer met een vers kweekavontuur. Ik heb deze week weer een hoop te vertellen en te laten zien, dus laat ik maar meteen van wal steken.

3 Runtz x Layer Cake hoofdtoppen…

Als we de deur van de CNNBS G-Kit XL openschuiven staat daar meteen een boom van een Runtz x Layer Cake om ons te verwelkomen. Deze plant heeft een aardige top maar het enige nadeel is dat ze boven de armatuur uitgroeit. Op het moment van schrijven steekt zo’n tien centimeter boven de armatuur uit. Het deel erboven ziet er nog goed uit maar krijgt natuurlijk wel te weinig licht op deze manier.

De top heeft een diameter van 6 centimeter en een lengte van 25 centimeter.

Het grootste deel van de rest van de kweekkast is gevuld met kleinere topjes. Op de drie hoofdtoppen na natuurlijk. Ik zou jullie nu dan ook graag willen voorstellen aan de tweede hoofdtop van de De Runtz x Layer Cake. Deze groeit rechts vooraan in de G-Kit XL.

Op de eerste foto hieronder zie je de linkerzijde en op de andere de rechterzijde. Wat is dit een lekkere dikkerd! Waar bij de vorige hoofdtop hier en daar wat vlakke delen op de top zitten, is deze heel mooi rond. De diameter ervan is 6,7 centimeter en de top heeft een lengte van 20 centimeter. Op de achtergrond is ook goed te zien dat de grote Runtz x Layer Cake de camera volledig blokkeert.

Op naar de volgende, en dat is de de Runtz x Layer Cake die rechts achteraan groeit en bloeit. Hier gaat het wat minder goed met de hoofdtop. Deze groeide eerst nog wel netjes onder de armatuur van de 315 Watt CMH lamp. Maar ja, toen werd de top groter en zwaarder en ging die steeds richting de bulb hangen, met brandschade tot gevolg. Toen ik het zag heb ik de top meteen buiten de armatuur gehangen. Hopelijk valt de schade mee. Deze top heeft een diameter van 5,1 centimeter.

Trichomen

Het wordt inmiddels ook de hoogste tijd om de trichomen eens goed te bekijken. Te beginnen met de top die boven de armatuur groeit en bloeit. Op de eerste foto zien we een suikerblaadje van boven de armatuur. Daar zijn de trichomen wel aanwezig maar niet in extreme hoeveelheden. De trichomen lijken wel allemaal in hetzelfde stadium te verkeren.

Bij het afknippen van de suikerblaadjes komt de geur van de Runtz x Layer Cake ook goed vrij. Hmmm wat ruikt dat lekker en zoet. Het aroma heeft wel wat weg van een lekker kopje vruchtenthee. Als we willekeurig in de kast wat bladeren wegknippen, zien we dat er al veel amberkleurig zijn. De meesten zijn ook al melkachtig wit dus de oogst is nabij.

Over naar de standaard CNNBS G-Kit dan om de trichomen van Sneeze te bekijken. Ook hier beginnen we aan de linkerkant met de hoofdtop. Ja, dat ziet er mooi uit; de dame in kwestie lijkt klaar voor de oogst. Als we dan bij de hoofdtop van de rechterplant aankomen zien we hetzelfde: mooie amberkleurige trichomen. Ook hier heb ik er random één uitgekozen. Deze is wat lager uit de plant, alwaar de trichomen iets minder ver lijken te zijn.

Waterverbruik aan banden

De afgelopen weken heb ik voor het eerst sinds ik kweek het waterverbruik niet aangepast. Dit ondanks dat de dames soms redelijk droog staan, maar ik heb daar een reden voor. Het is me namelijk opgevallen dat ik mezelf vaak door de dames laat verleiden, en ze dan toch iets te veel te drinken geef. Niet allemaal, maar soms gebeurt het wel dat er dan één met natte voeten staat.

Dit heeft dan een te hoge luchtvochtigheid en volgens mij toprot tot gevolg, maar ik weet het niet zeker. Nu is deze kweekronde ook wat warmer en vochtiger dan normaal, wat de kans op schimmels en zo vergroot. Vandaar dus dat ik dacht, “laat ik deze theorie eens testen nu de condities het toelaten”.

De Runtz x Layer Cake planten krijgen alledrie een liter water. Ik ben daarbij sinds deze week ook gestopt met het geven van voeding. Zo kunnen de planten de laatste resten uit de aarde opmaken. Dit wordt in vaktermen ook wel spoelen genoemd. De Sneeze dames krijgen per plant tussen de 700 à 750 milliliter water. Ook hier ben ik begonnen met spoelen.

Het klimaat in de kweekkasten

De gemiddelde temperatuur in de G-Kit XL was de afgelopen twee weken 25,8 graden Celsius. De lekkere warme dagen zijn goed terug te zien in de grafiek. De gemiddelde luchtvochtigheid van dezelfde periode was 60,2 procent en de VPD was 1,32 kPa. De luchtvochtigheid vind ik nog steeds te hoog maar kan hier niet veel aan doen.

De gemiddelde temperatuur in de kleine CNNBS G-Kit was de afgelopen twee weken gemiddeld 28,4 graden Celsius. Het grote temperatuurverschil zit hem vooral in de plaatsing van de sensor. Deze zit namelijk nog niet op de goede hoogte in de G-Kit XL. De gemiddelde luchtvochtigheid was 57,3 procent en de VPD was 1,67 kPa.

Herfst voor Sneeze

De Sneeze planten staan zoals je weet in mijn CNNBS G-Kit en wat staan ze er nog mooi bij! Deze dames zijn zich aan het klaarmaken voor de herfst. De mooie groene kleur van een paar weken terug wordt langzaam steeds geler. Buiten de kleur zijn de dames nog wel in een goede conditie. Ze staan nog netjes rechtop, ondanks dat ze wat minder water krijgen. De 150 Watt G-Bars (het oude model) hangt 25 centimeter boven de hoogste toppen.

Hier zien we de twee hoofdtoppen in deze kast naast elkaar. Op de eerste foto zien we de Sneeze hoofdtop van de linkerplant. Deze heeft een diameter van 4,7 centimeter. De tweede foto is van de hoofdtop van de rechterplant, en deze heeft een diameter van 4,6 centimeter. De G-Kit is verder goed gevuld met toppen van deze omvang, zoals hieronder op de foto. Ik denk dat ik de Sneeze aan het einde van deze week ga oogsten, maar ik ben er nog niet helemaal uit.

Kweekvideo

Deze week zien we de dames langzaam verkleuren, en zien we dat de zwaartekracht steeds meer vat op ze krijgt. Natuurlijk zien we de toppen ook nog steeds dikker worden.

Nou, dit was het voor nu. Ben jij er over twee weken ook weer bij? Dan zal ik het onder meer hebben over het oogsten van de Sneeze, en misschien ook wel de De Runtz x Layer Cake’s. Tot dan!

Willie Wietman

(advertentie)