(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is koud buiten, maar binnen in je kweekruimte wil je het graag warm houden voor je wietplanten. We helpen je met zes snelle en praktische tips en trucs om je kweekruimte op temperatuur te houden. Zo houden je planten het niet alleen lekker warm, en kun jij na de oogst ook genieten van een ‘warm groen gevoel’.

Het is belangrijk om een kweekruimte of kweektent warm te houden tijdens de winter om ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven en goed doorgroeien. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en hier zijn zes snelle en eenvoudige methoden die je kunt proberen:

1. Het dag- en nachtritme omdraaien

Een manier om je kweekkast of kweektent warm te houden is door het dag- en nachtritme om te draaien. Overdag is het in je huis immers warmer omdat je de kachel laat branden en gewoon omdat de zon dan weer schijnt. Het dag- en nachtritme omdraaien betekent dat je de kweeklamp ’s nachts aanlaat en ’s ochtends uitzet, in plaats van andersom. De warmte van de kweeklamp zal ervoor zorgen dat het binnen in de kweekruimte niet te koud wordt voor de planten.

Wordt het te koud buiten (of te warm in de zomer), draai het dag- en nachtritme dan om voor je wietplanten.

2. Warme lucht vanuit een verwarmde kamer

Als je een kamer hebt die verwarmd is, zoals een woonkamer, kun je warme lucht naar de kweektent aanzuigen. Dit doe je door de luchtinlaat van je kweektent met een slang met deze verwarmde kamer te verbinden. Dit kan helpen om de kweektent warm te houden zonder dat je extra verwarming hoeft te gebruiken.

3. Isoleer ‘quick and dirty’ je kweekkamer

Als je de kamer waarin de kweekruimte of kweektent staat wilt isoleren, kun je dit op een snelle en gemakkelijke manier doen door middel van afdekzeilen of plastic folie over de ramen te plaatsen. Dit kan helpen om de koude lucht buiten te houden en de warmte binnen te houden. Zorg er wel voor dat er nog wat verse lucht bij je planten komt, en dat de afdekzeilen niet aan de buitenkant van je raam te zien zijn, want dat valt op.

4. Een klein straalkacheltje met een thermostaat

Als je de kamer waarin de kweekruimte of kweektent staat wilt verwarmen, kun je een klein straalkacheltje met een thermostaat gebruiken. Dit kan helpen om de temperatuur in de kamer op een constante en optimale temperatuur te houden, zonder dat je veel stroom verbruikt.

Een klein straalkacheltje met thermostaat voor de koudste dagen. Foto: Pixel-Shot, Shutterstock

5. Kweek autoflower wietplanten

Sommige planten, zoals autoflowers, hebben geen of slechts een korte donkere periode nodig om goed te groeien. Als je deze planten kweekt, kan de kweeklamp de kweekruimte of kweektent warm houden zonder dat je extra verwarming hoeft te gebruiken.

6. Hou de wortels warm

Als je wilt voorkomen dat de wortels van je planten te koud worden, kun je een warmtemat onder de plantenpotten plaatsen. Dit is een mat die elektriciteit gebruikt om de bodem van de pot op temperatuur te houden. Je kunt ook de potten op een kleine verhoging zetten, zodat ze geen last hebben van een eventuele koude vloer. Als je een DWC (Deep Water Culture) systeem gebruikt, kun je een kleine aquariumverwarmer gebruiken om het voedingswater op temperatuur te houden.

Afsluitend kun je zeggen dat het belangrijk is om de kweekruimte of kweektent warm te houden tijdens de winter om ervoor te zorgen dat je planten gezond blijven en goed groeien. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, en het is aan jou om te kiezen wat het beste werkt voor jou en je planten. Of zoals een beroemde kweker ooit zei: “Een warm huis is een gelukkig huis, en gelukkige planten geven meer opbrengst!” Succes met het warm houden van je geliefde planten!

[Openingsfoto: Mike Rosecope, Shutterstock]
(advertentie)