(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wiet wordt duur betaald, en stroom trouwens ook. Logisch dat wietkwekers altijd op zoek zijn naar methoden om hun opbrengst per Watt te vergroten. Interessant is de vraag of het daarbij ook zin heeft om wietplanten niet alleen van bovenaf, maar ook van de zijkant te belichten. In de natuur schijnt de zon immers ook niet alleen van boven…

Licht buiten vs. kweeklampen

Wietplanten die binnen onder kunstlicht gekweekt worden, hebben doorgaans een andere vorm dan wietplanten die buiten in de natuur of je tuin groeien. Dit heeft onder meer te maken met het verschil in de mannier waarop wietplanten buiten en binnen belicht worden.

De zon is constant in beweging. Hij komt laag op, draait naar boven en gaat dan weer laag aan de hemel onder. Wietplanten worden door de zon dus van alle kanten beschenen, en de bekende kerstboomvorm is voor buiten dan ook het efficiëntst is. In deze driehoekige vorm vangen wietplanten buiten van alle kanten licht op.

buitenwiet1

De kerstboomvorm zorgt ervoor dat wietplanten buiten van alle kanten licht en wind opvangen.

Wietplanten binnen worden doorgaans alleen van boven beschenen. De kweker draagt met technieken als toppen en scroggen zijn steentje eraan bij, maar ook al zou die dat niet doen krijgt een wietplant door de vaste positie van de kweeklamp automatisch een bredere struikachtige structuur. Geheel geoptimaliseerd om zoveel mogelijk licht te kunnen opvangen dus.

Dit zorgt er enerzijds voor dat de bovenste toppen veel licht opvangen en groot kunnen worden, maar anderzijds bijven lager groeiende toppen hierdoor ook kleiner. Zou het daarom zin hebben om wietplanten binnen ook van de zijkant te belichten? Kunnen we het dieven dan achterwege laten en een wietplant kweken met dikke toppen van boven en van onder?

SCROG

Een goed gediefde scrog, de plant groeit breed en alleen de bovenste toppen krijgen licht.

Hoe hoger, hoe dikker

Het klinkt best logisch toch? Licht van boven zorgt voor dikke toppen boven dus zorgt licht van de zijkant ook voor dikke toppen aan de zijkant. Nee dus. Tenminste niet in de meeste gevallen. Er is namelijk nóg een reden waarom de bovenste toppen van een wietplant altijd het dikste zullen worden, en dat heeft met wind te maken.

De kersboomvorm die wietplanten in de natuur aannemen, zorgt er namelijk ook voor dat alle toppen wind kunnen opvangen. En aangezien bestuiving in de natuur bij wietplanten via de wind gaat, zorgt dit bij wietplanten voor de grootste kans om bevrucht te worden. De top die verreweg het meeste kans loopt om bestoven te worden is de hoogste top. Hoge bomen vangen immers veel wind.

Een wietplant in een Phototron kast. Zowel onder als boven schijnt evenveel licht maar toch zijn de bovenste toppen dikker. Die maken nu eenmaal meer kans op bevruchting, en zijn dus belangrijker voor een wietplant.

Heeft zijverlichting zin?

Terug naar de situatie binnen. Heeft het zin om van de zijkant te belichten? Wel, het heeft enige zin, maar het heeft meer zin om je op de bovenste toppen te concentreren. Ze hebben het geprobeerd en wat bleek? Zelfs wanneer je een wietplant alléén van de zijkant belicht, en de hoeveelheid licht op de onderste toppen dus exact hetzelfde is als de bovenste toppen, dan nog worden de bovenste toppen groter en dikker dan de ondersten. Zo zijn wietplanten nu eenmaal voorgeprogrammeerd als gevolg van de evolutie. Kijk maar eens naar de foto’s hierboven van een wietplant in een zogenaamde Phototron kweekkast die alleen van de zijkant belicht.

Dus, is het de moeite waard om een wietplant van de zijkant te belichten? Nee en ja. Wanneer je gebruik maakt van krachtige LED of HPS kweeklampen, dan loont het meer moeite om die boven de planten te hangen. De lager groeiende toppen kun je dan het beste weghalen (dieven) zodat de plant zich alleen op de bovenste toppen hoeft te concentreren.

Door de zwakke dieptestraling van fluorescente lampen, is het daar slim om ook lager lampen te plaatsen.

Door de zwakke dieptestraling van fluorescente lampen, kan het daar slim zijn om ook lager lampen te plaatsen.

Wanneer je echter gebruik maakt van fluorescente lampen zoals spaarlampen, TL verlichting en T-Neon lampen, dan is het wellicht een ander verhaal. Fluorescente lampen hebben namelijk een hele slechte dieptestraling, hun kracht is alleen dicht bij de lamp sterk genoeg om planten te laten groeien.

Met dit soort lampen kan het schelen om ook lager in het gewas bij te schijnen met wat zijverlichting. Maar dan nog is het de vraag of je niet beter af bent met een mooi egaal vlak bovenste toppen aan goed gediefde planten die alleen van boven belicht worden.

(advertenties)