- Help, mijn Auto Amnesia Haze krijgt vlekken & vergeelt
- ‘Trichomenfabriek’ Bubba Diesel wordt gesnoeid
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#11)
- Zijn kunstmatige wietzaden de toekomst? Hoe worden ze gemaakt?
- Studie • ‘Beter slapen van wiet gaat niet op bij gezonde mensen’
- Wiet in bed • Betere seks en oplossing voor ‘man-vrouw orgasmekloof’
Wat is de meest efficiënte manier van wiet kweken?
De wietproef zette ons kwekersbrein aan het denken: wat is de meest efficiënte methode voor een vergunde wietkweker, die geen rekening hoeft te houden met het aantal planten? We zochten het voor ze uit; wie weet heb je als gedoogde thuiskweker er ook wel wat aan!
Wie de kwekers zullen zijn die straks gaan kweken voor de coffeeshops van de tien uitverkoren gemeenten, is inmiddels deels bekend. En dat zij veel potente wiet en een gevarieerd aanbod zullen moeten produceren staat buiten kijf. Produceren ze te weinig wiet, te zwakke wiet of niet genoeg verschillende wietsoorten, dan kunnen de coffeeshops namelijk niet aan de vraag van hun klanten voldoen en zal er een levendige zwarte markt voor wiet blijven bestaan. We helpen de staatskwekers een handje en denken even hardop na over de meest efficiënte manier van kweken.
Sea Of Green
Gelukkig hoef je je als vergunde staatskweker geen zorgen te maken over het aantal planten. Je kunt dus met een gerust hart voor een enorme Sea Of Green gaan. Dat houdt in dat je veel wietplanten per vierkante meter kweekt. Zo’n druk bezet kweekoppervlak heeft een paar grote voordelen op het gebied van efficiëntie. In een Sea Of Green worden de individuele planten niet erg groot. Als je ze in lange rijen plaatst kun je er gemakkelijk bij voor het nodige inspectie-, train- en snoeiwerk.
Maar het grootste voordeel van een Sea Of Green is natuurlijk dat de planten niet lang hoeven te groeien, waardoor je ze eerder kunt oogsten. Door de korte levenscyclus lopen ze daarnaast ook minder risico op plagen, schimmels en plantenziektes. Het maakt voor de wiet zelf verder ook niet uit of die van 100 kleine wietplantjes, of van 15 grote bomen afkomstig is. Onze eerste tip voor staatskwekers is dus: ga voor een goed gevulde Sea Of Green!
Kweek met stekken
Als je toch helemaal legaal bezig bent, kun je er gemakkelijk je eigen moederplanten en stekken op nahouden. Dit spaart in de kosten omdat je dan een oneindige voorraad planten hebt, maar heeft ook zijn voordelen op het gebied van variatie en efficiëntie. Door een paar moederplanten van verschillende wietsoorten te houden, kun je altijd nieuwe wietplanten van verschillende wietsoorten maken.
Stekken die afkomstig zijn van eenzelfde moederplant zijn daarnaast genetisch gelijk aan elkaar. Dit betekent dat de planten gelijkmatig zullen opgroeien en er dus niet zo snel planten boven het spreekwoordelijke maaiveld uitsteken. Kweeklampen kunnen hierdoor op de optimale hoogte hangen waardoor alle toppen optimaal licht zullen opvangen en er zo min mogelijk licht verloren gaat.
Het laatste grote voordeel van stekken wanneer het om een efficiënte productie gaat, is dat stekken al volwassen zijn, ook al zijn ze nog klein. De stek is namelijk even oud als de moederplant en dat betekent dat stekken vrijwel direct in bloei gezet kunnen worden. Stekken strekken ook minder dan wietplanten uit zaad in de overgang naar de bloeifase. En dat maakt de kans op een succesvolle Sea Of Green ook weer makkelijker ;-). Tweede CNNBS-tip voor staatskwekers: maak je eigen stekken!
Dief en top!
Natuurlijk kun je als staatskweker geen maximale oogst verwachten als je er niet de nodige uurtjes aan besteedt. Met name een Sea Of Green heeft een dicht begroeid bladerdek waar licht wel op valt, maar nauwelijks doorheen schijnt. De onderste takken krijgen hierdoor niet altijd genoeg licht om uit te groeien tot mooie harde toppen, en zullen verwijderd moeten worden. Dit zorgt ervoor dat alle energie naar de bovenste toppen gaat, en scheelt bij de oogst ook aanzienlijk in het knipwerk. Erg belangrijk voor de efficiëntie dus!
Dieven doe je bij wietplanten zo rond de tweede week na het instellen van een 12/12 lichtschema. Dan kun je namelijk goed inschatten welke toppen de bovenkant van het bladerdek in een Sea Of Green wel, en welke die hoogte niet zullen bereiken. Alle planten minimaal één keer toppen voordat de bloeifase ingaat verdubbelt het aantal toppen en vergroot de totale opbrengst aanzienlijk. Tip nummer drie: dief en top wietplanten voor minder knipwerk en meer oogst!
Ga voor hydro
Hoewel er natuurlijk ook best veel vraag naar biologisch geteelde staatswiet zal zijn, is de hydrologische teelt op steenwol duidelijk efficiënter wanneer het om opbrengst en onderhoud gaat. Efficiënt kweken draait namelijk niet alleen om opbrengst per Watt per jaar, maar ook om de kosten zo laag mogelijk te houden. Hydro kweken is efficiënter op beide vlakken.
Er zijn verschillende hydrosystemen, maar wij raden de staatskweker in spé een Sea Of Green op steenwol matten aan. Een automatisch druppelsysteem zorgt ervoor dat alle planten genoeg water krijgen, en dat scheelt in de manuren. Bovendien groeien wietplanten in hydrosystemen aanzienlijk sneller dan op aarde waardoor er nóg sneller geoogst kan worden. Ook is de opbrengst van wietplanten die in hydrosystemen groeien doorgaans beter. Je kunt je wietplanten als staatskweker met een hydrosysteem, op maat voeden en hoeft aan het einde slechts enkele dagen te spoelen. Als dat überhaupt al nodig is…
Steenwol matten en minerale plantenvoeding zijn daarnaast aanzienlijk goedkoper in de aanschaf. Ook scheelt het een hoop gesleep met aarde. Tenslotte is een hydrologische kweek gemakkelijker schoon te houden en daardoor veel minder vatbaar voor ongedierte, schimmels en plagen. Onze vierde tip is: kweek hydrologisch (maar hou er ook een biologische kweek op aarde op na voor de liefhebber).
Kas én kweeklamp
Wiet binnen kweken onder kunstlicht zoals dat nu gebeurt, is natuurlijk niet erg efficiënt. De vergunde kweker kan een grote slag maken door simpelweg gebruik te maken van de grootste kweeklamp ter wereld. Die gaat immers elke dag voor niets op; we hebben het natuurlijk over de zon. In de zomer kunnen wietplanten in een kas zelfs helemaal zonder kunstlicht gekweekt worden. Maar door een kas én kweeklampen te gebruiken kan het licht van de zon het hele jaar door benut worden. Gebruik LED kweeklampen voor maximale efficiëntie.
Natuurlijk moet de kas dan wel verduisterd kunnen worden want anders komt er van bloeien niet veel terecht. Ook zal de kas in de winter verwarmd moeten worden maar dat geldt ook voor kwekerijen binnen. Tip vijf: licht is gewicht, dus maak gebruik van de zon én led kweeklampen.
Koolstofdioxide (CO2)
Wietplanten hebben licht nodig, water, voeding én koolstofdioxide uit de lucht om te kunnen groeien en bloeien. Dat laatste kunnen planten gewoon uit de lucht halen, want die bevat gemiddeld al zo’n 300 ppm (parts per million) aan CO2.
Wietplanten produceren echter veel meer wiet, wanneer je de concentratie aan CO2 in de lucht opvoert tot zo’n 1200 tot 1500 ppm. En dat kan in een kas natuurlijk gemakkelijk door een CO2 generator te gebruiken. CO2 generators produceren soms ook warmte, maar dat kan in de winter juist een voordeel zijn. Bovendien kunnen wietplanten juist door de CO2, ook hogere temperaturen doorstaan.
Uiteraard moet je als staatskweker (net als iedere clandestine kweker natuurlijk) wel rekening houden met het evenwicht tussen de hoeveelheid licht, luchtvochtigheid, de temperatuur en de concentratie aan CO2 in de kweekruimte. Oh ja, ’s nachts hebben wietplanten geen CO2 nodig. Onze laatste tip voor aanstaande staatskwekers: voeg CO2 aan je kweekruimte toe voor extra dikke oogsten.