- Je eigen wietsoorten en kruisingen maken
- Wat de pH-waarde of zuurtegraad met voedingswater doet
- Lieve Muna, wat doe ik verkeerd met deze zaailing?
- Jawel, hier zijn ze weer: de mooiste CNNBS ‘oogstepunten’ van 2024!
- Kijk, dit oogstten ze in het buitenwietland dit jaar
- Bubba Diesel wordt witter en witter …maar niet veel dikker…
De voordelen van mulch (bodembedekking) voor wietplanten
De beste organische wietkwekers bootsen de natuur binnen zo goed mogelijk na. Ze gebruiken aarde met een bacteriologisch bodemleven, voorzien hun wietplanten van licht en wind en organische meststoffen. En net als in de natuur bedekken ze de bodem met een beschermende laag mulch. Die helpt namelijk tegen uitdroging en zorgt voor meer wortels en een beter bodemleven.
Als je weleens een boswandeling maakt, dan weet je dat de aarde daar bijna nergens blootligt. Overal ligt wel een laagje bladeren en takken of mos of en andere bodembegroeiing. Zo’n laag beschermend organisch materiaal noemen we in het Engels mulch.
Mulch beschermt de bodem en plantenwortels op een natuurlijke manier tegen uitdroging, en voedt het bodemleven. Ook wietkwekers kunnen profiteren van een voedende en beschermende laag mulch, het vergroot zelfs de inhoud van hun plantenpotten.
Kleine moeite, groot plezier
Het aanbrengen van een bodembedekkende laag organische mulch voor wietplanten, is een klein klusje waar ze enorm van kunnen profiteren. Het beschermt de bovenste laag aarde tegen uitdroging en tegen licht, waardoor wortels ook tot bovenin de pot kunnen groeien. Daarnaast vormt een laag natuurlijk materiaal voeding voor nuttige bacteriën en nuttige schimmels, die de mulch afbreken en omzetten in voor planten opneembare meststoffen.
- Mulch vormt een gezonde leefomgeving voor nuttige bacteriën en schimmels.
- Mulch voedt het bodemleven dat daardoor ook de planten van compost voorziet.
- Mulch voorkomt uitdroging van de bodem.
- Mulch zorgt ervoor dat wortels de hele pot kunnen benutten, ook de bovenste laag.
- Mulch beschermt de aarde tegen licht, uitdroging en temperatuur-schommelingen.
Mulch = biologisch
Een bedekkende laag mulch is echter niet voor iedere binnenkweker aan te raden. Er moet namelijk wel een bodemleven zijn om de mulch af te breken en het te beschermen tegen schadelijke schimmels, insecten en bacteriën.
Wanneer je niet op aarde maar bijvoorbeeld op steenwol of hydrokorrels kweekt, kun je beter geen mulch aanbrengen. Een organische laag zou in dat geval juist problemen aantrekken met schadelijke schimmels en insecten. Kweek je op aarde maar geef je minerale plantenvoeding, dan kun je ook beter geen organische laag mulch aanbrengen.
Toch kun je ook in een levenloze bodem, profiteren van een beschermende toplaag. In dat geval kun je de bodem afdekken met een laag plastic, zoals bijvoorbeeld een stuk worteldoek. Dit voedt verder geen bodemleven maar trekt ook geen insecten aan. Het zorgt er wel voor dat de bodem minder snel uitdroog en beschermt de wortels tegen licht. Het vergroot de inhoud van je potten omdat de wortels nu de hele pot kunnen benutten.
Verschillende soorten mulch voor wietplanten
Mulch kan in feite overal uit bestaan zolang het de bodem maar bedekt. Toch is niet alles even geschikt om als composterende laag mulch voor wietplanten te gebruiken. Verschillende materialen zorgen bovendien voor verschillende meststoffen voor wietplanten dus kies je mulch zorgvuldig.
Groen materiaal zoals bladeren en gras zijn goede voeding voor het bacteriologische bodemleven, terwijl bruin materiaal zoals houtsnippers en bast voornamelijk de schimmels voeden. Vermijd cederhout en walnoot voor cannabisplanten.
Tijdens de groeifase hebben wietplanten behoefte aan flink wat stikstof. Een groene mulch laag kan dat stimuleren. Die kan bestaan uit afgeknipte wietbladeren en jonge takken of alfalfa- en klaverhooi. Buiten kun je ook gemaaid gras gebruiken en ander tuinafval. Haal alleen geen groenafval van buiten naar binnen, want daarmee breng je ook schadelijke insecten mee je kweekruimte in. In de bloeifase verbetert bruine mulch de productie van macro- en micronutriënten.
Breng een laag van een centimeter of vijf aan maar hou die een paar centimeter van de stam van je planten af. Wanneer de laag namelijk composteert, kan dit warm worden en voor problemen zorgen. Voeg nuttige bacteriën en schimmels uit compost(thee) of een potje toe, om de mulch af te breken in opneembare voedingsstoffen.