(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Beginnende binnenkwekers kiezen vanwege de hoogte en langere bloeiperiode meestal niet voor sativa’s. Dat is jammer want sativa dominante wietsoorten hebben een hoop te bieden. Wat dacht je van een actieve high en exotische smaak? Met deze 5 tips kweek je ook als beginneling supermooie sativa’s! 

Wanneer je je aan een paar basisprincipes houdt, hoeft het kweken van een sativa niet moeilijker te zijn als een indica. Natuurlijk, sativa dominante wietsoorten bloeien langer en worden ook vaak groter, maar daar kun je als kweker rekening mee houden. Daarnaast heeft het kweken van sativa’s ook voordelen voor kwekers, en niet alleen op het gebied van geur, smaak en effect.

Zo hebben sativa’s vaak genoeg aan een korte groeifase. Ze groeien namelijk nog wat langer door nadat je ze op een 12/12 regime zet, en dat zie je in positieve zin terug op je elektriciteitsrekening. In de zomer zijn sativa’s beter bestand tegen de hogere temperaturen in je kweekruimte. Ook zorgt een hoge luchtvochtigheid niet meteen voor toprot.

Tip #1. Schakel snel naar 12/12

Stel je schakelklok voor een sativa wat eerder in op het 12/12 lichtschema. Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vergis je niet in de groeispurt van een sativa nadat je de klok op 12/12 hebt gezet. De strekkende fase die bij alle wietplanten aan de bloei vooraf gaat, gaat sneller en duurt langer bij een sativa. Wacht dus niet te lang met de omschakeling naar 12/12, en reken erop dat een sativa dominante wietsoort in veel gevallen meer dan dubbel zo groot zal worden.

Tip #2. Kies een snelle sativa

Sativa dominante hybrides bloeien korter maar bieden wel dezelfde smaak en high. Foto: 420MediaCo, Shutterstock

Sommige sativa’s bloeien wel 20 weken of langer. Dit soort bijna pure sativa wietsoorten zijn dan ook niet heel geschikt voor de gemiddelde thuiskweker. Kies daarom liever voor een sativa dominante hybride die ook wat indica invloed heeft. Goede sativa dominante hybrides zijn een stuk makkelijker in de kweekruimte, bloeien maximaal 11 weken en hebben vaak wel die typische zoete sativa-smaak en geven je een opgewekte high.

Tip #3. Geef sativa’s veel licht

Deze staat toevallig even in het donker, maar sativa’s kunnen veel licht hebben dus geef ze dat ook.

Sativa’s komen van oorsprong uit warme gebieden met lange zomers. Behandel je sativa binnen dus ook wat tropischer en geef veel licht. Een voordeel in de zomer, is dat een sativa dankzij haar afkomst ook beter tegen de warmte kan. Kweek je het hele jaar door, kies dan in de zomer ook eens voor een sativa.

Tip #4. Doe wat rustiger aan met voeding

Sativa’s hebben graag een licht dieet, doe dus rustig aan met die plantenvoeding. Foto: Hemerocallis, Shutterstock

Sativa’s strekken dan misschien wel als een dolle, ze houden toch van een licht dieet. Ook dit heeft te maken met hun afkomst; in de natuur groeien sativa’s vaak op redelijk arme grond. Geef ze dus genoeg water maar doe wat rustiger aan met de voeding.

Tip #5. Eerder afbloeien

Sativa’s sneller afbloeien? Beperk de daglengte in de laatste 2 weken tot 8 uur. Foto: Roxana Gonzalez

Vooral in de laatste periode van de bloeifase maakt een sativa het meeste van haar smaakstoffen aan. Om die rijpingsfase te versnellen, kun je de daglengte in de laatste twee weken verkorten naar 8 uur in plaats van 12. Door de langere nachten wordt meer bloeihormoon geproduceerd, wat voor een snellere rijping zorgt.

[Openingsfoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock]
(advertentie)