(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Voorbloei is een bekend verschijnsel bij cannabisplanten. Als thuiskwekers kunnen we er dankbaar gebruik van maken om al vroeg in de cyclus achter het geslacht van een wietplant te komen. Maar in de natuur gebeurt niets zonder reden, en die van cannabis-voorbloei zal je prettig verrassen.

Wanneer cannabisplanten drie tot zes weken oud zijn, zullen ze voorbloei-verschijnselen vertonen. Voorbloei is in principe niets anders dan een klein mannelijk of vrouwelijk bloempje in de oksel van een zijtak. Zowel mannelijke als vrouwelijke wietplanten doen aan voorbloei.

Het kan vanaf de derde week na het ontkiemen al te zien zijn, maar uiteindelijk zullen alle wietplanten hun geslacht via voorbloei na ongeveer zes weken laten zien. Wietplanten staan dan dus nog niet in bloei, maar hebben wel al een paar kleine bloemetjes. En zo ziet dat er uit.

De voorbloei komt ons handig uit, al kweken nog maar weinig mensen tegenwoordig met niet-gefeminiseerd wietzaad. Toch is er nog een tweede manier waarop je gebruik kunt maken van de voorbloei bij wietplanten. In de natuur gebeurt er namelijk niets voor niets, en ook de voorbloei heeft een duidelijke functie.

Waarom doen wietplanten aan voorbloei?

De voorbloei komt inderdaad niet zonder reden op gang. Wanneer je lang met dezelfde wietsoort werkt en wietplanten ook kruist zoals een breeder dat doet, dan kom je erachter waar de voorbloei eigenlijk voor is. Wanneer de vrouwelijke voorbloei-bloemetjes namelijk bevrucht worden, zal de betreffende plant veel sneller vol in de bloei schieten. De plant maakt dan ook meer bloeihormonen dan wanneer de voorbloei bloemetjes onbevrucht blijven.

Door al in de groeifase een paar bloemetjes te produceren, kan een wietplant als het ware uittesten of er ook mannelijke planten in de buurt staan. Is dat het geval, dan gaat ze er vol voor en produceert ze zo snel als ze kan toppen. Staan er geen mannelijke planten in de buurt (als de voorbloei niet bevrucht wordt) dan doet de vrouwelijke wietplant het rustiger aan en duurt het langer voor de echte bloei op gang komt. De voorbloei is dus gewoon een graadmeter, slim plantje nietwaar?

(advertentie)