(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedereen zou een portie wietboter op voorraad moeten hebben. Je hebt het namelijk nodig voor vele medicinale cannabis gerechten of stonede lekkernijen voor de lol. Je kunt er dus alle kanten mee uit en je hebt lang profijt van een voorraad. Maak je op voor het ultieme wietboter recept.

Wietboter wordt vaak gebruikt om stonede gerechten of hapjes van te maken, door mensen die misschien niet willen of kunnen roken, maar wel af en toe lekker van wiet willen genieten. Voor de lol dus, maar feitelijk heeft wietboter net als wietolie een krachtige medicinale werking. Dus ook als medicijn is het geschikt. Recept voor +/- 15 porties coming up.

LEES OOK: Gemakkelijk wietboter maken in de POT by NOIDS

De ingrediënten voor wietboter zijn simpel: roomboter, water en droge cannabis. Foto: Michael Nosek, Shutterstock

Wat heb je nodig om wietboter te maken?

 • 15 gram droge wiet *
 • 250 gram volle roomboter *
 • ½ liter (500 ml) water *
 • 1 kaasdoek

1. Decarboxyleren

De eerste stap in het maken van een potente wietboter is het decarboxyleren van de cannabis. Bij het decarboxyleren wordt de wiet een tijdje verhit zodat de THC als het ware geactiveerd wordt. Scheikundig gezien verliezen de THCA-moleculen een zuur deeltje (A = Acid) waardoor geactiveerde THC overblijft. THCA is niet psychoactief en THC wel.

Omdat je bij het bereiden van veel gerechten kookt of bakt, zal de THCA ook tijdens het koken met wietboter gedeeltelijk activeren. Je kunt het decarboxyleren dus eventueel overslaan, maar je wietboter zal dan aanzienlijk minder potent worden. Zet de afzuiger in je keuken aan want het kan behoorlijk naar wiet gaan ruiken tijdens het decarboxyleren.

Decarboxyleren:

 1. Verwarm je oven voor op 107 graden Celsius.
 2. Verbrokkel de wiet grof en verdeel het over een met aluminiumfolie bedekte bakplaat.
 3. Bak de wiet 60 minuten in het midden van de oven en laat de wiet daarna afkoelen. Door het bakken zal het bruin worden, dit is volkomen normaal.

Bak de gemalen wiet een uur in de oven op 107 graden om het te activeren (decarboxyleren). Foto: The Adaptive, Shutterstock

2. Koken

Nu de cannabis geactiveerd (gedecarboxyleerd) is, ga je het samen met de roomboter en het water nog anderhalf uur koken. Tijdens dit proces worden werkzame stoffen opgelost in het vet van de roomboter zodat je het plantmateriaal er daarna uit kunt filteren.

Je kunt de gedecarboxyleerde cannabis ook zonder water, direct in de boter verhitten maar de wietboter zal beter smaken wanneer je wel water toevoegt. Een deel van het bittere bladgroen (chlorofyl) lost namelijk op in het water. Bovendien zinkt de cannabis naar de bodem van het water, waardoor het later veel makkelijker wordt om het overgebleven plantmateriaal van de cannabis te scheiden. Je wietboter zal beter smaken en minder groen zijn wanneer je bij deze stap wel water gebruikt.

 1. Breng het water aan de kook.
 2. Zet het vuur zachter en voeg de boter toe.
 3. Wanneer de boter gesmolten is kun je de gedecarboxyleerde wiet toevoegen.
 4. Laat het geheel nu 1,5 uur op een laag vuur zachtjes pruttelen terwijl je het af en toe doorroert. Probeer het geheel nét tegen het kookpunt aan te houden qua temperatuur.

3. Filteren

Nadat het water, de wiet en de boter samen gekookt zijn, zitten de meeste werkzame stoffen in de boter en is het plantmateriaal en het water nutteloos geworden. Tijd om de boel van elkaar te scheiden dus.

 1. Neem een pan of een kom die groot genoeg is en leg daar twee lagen kaasdoek overheen.
 2. Giet het water-wiet-boter mengsel erop terwijl het nog heet is. Let hierbij op dat je jezelf niet verbrandt. Gebruik een spatel en druk die tegen de zijkant van de pan om de laatste boter eruit te krijgen.
 3. Laat het gefilterde water-boter mengsel afkoelen en zet het daarna een nacht in de koelkast. De boter met daarin alle werkzame stoffen, zal op het water stollen zodat je het de volgende dag gemakkelijk van elkaar kunt scheiden.

Giet het warme boter-water-wiet mengsel door een kaasdoek om het te filteren.

Bewaren en doseren

De gestolde wietboter is klaar voor gebruik. In de koelkast kun je het ongeveer een week bewaren maar in de vriezer blijft het maanden goed. Tenzij je het direct gaat verwerken, kun je het dus het beste in 15 gelijke porties verdelen en in de vriezer bewaren.

Dit recept is ongeveer goed voor 15 porties. Iedereen heeft echter een andere tolerantiegrens voor cannabis en ook de kwaliteit/potentie van de gebruikte wiet is natuurlijk bij iedereen anders. Wees dus met name de eerste keer voorzichtig met de dosering, wanneer je cannabisgerechten gaat maken. THC kan verder een veel sterker effect geven en vele malen langer doorwerken wanneer je het eet, dan wanneer je het rookt. Wees dus voorzichtig en probeer eerst een halve of een kwart van een dosis.

Verdeel de wietboter in kleine porties. In de vriezer blijft het maanden goed! Bon appetit!

Mocht je toch overweldigd raken van de wietboter, weet dan dat er nog nooit iemand aan cannabis is overleden en dat je uiteindelijk vanzelf weer nuchter wordt. Blijf kalm en neem eventueel wat zoetigheden om je high sneller tot bedaren te brengen. CBD olie kan ook helpen om je sneller weer met beide voeten op de grond te zetten.

* Pas de hoeveelheden gerust evenredig naar eigen voorkeur aan om meer of minder wietboter te maken. Het water mag eventueel meer zijn in verhouding, aangezien de werkzame stoffen uit cannabis niet in water oplosbaar zijn, en je het water naderhand toch weggooit.

[Openingsfoto: Michael Nosek, Shutterstock]
(advertentie)