(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoewel alcohol en cannabis nog wel eens als vijanden tegenover elkaar worden gezet, zijn er genoeg mensen die beide genotsmiddelen weten te waarderen – ook tegelijkertijd. Nou weten we hier allemaal wel zo’n beetje hoe je een wietplant groot laat worden en oogst, maar hoe zit het met bier dat van cannabis genaakt is? In dit artikel vertellen we je alles over wietbier, plus een doe-het-zelf recept voor de handige connaisseur!

De hopplant – hop is een belangrijk ingrediënt in bier – is plantkundig gezien een hele nauwe verwant van cannabis! De plant wordt gekenmerkt door een pittige, zoete smaak en aroma, die vaak met die van cannabis wordt vergeleken. Daarom experimenteren sommige bierbrouwers tegenwoordig met cannabis naast hop.

Het gebruik van hop bij het brouwen

Hop - humulus lupulus - is al eeuwen het favoriete ingrediënt om smaak en bitterheid aan bier toe te voegen

Hop – humulus lupulus – is al eeuwen het favoriete ingrediënt om smaak en bitterheid aan bier toe te voegen

Het is belangrijk om op te merken dat hop vooral wordt gebruikt om de smaak en stabiliteit te verbeteren. De aanwezigheid van hop is niet essentieel voor het bierbrouwen en door de eeuwen heen zijn vele bieren met andere smaakstoffen gebrouwen.

Hop geeft niet alleen smaak en aroma, maar de plant staat er ook om bekend een selectief antibacterieel effect te hebben: hij laat de gist ongehinderd zijn gang gaan, maar onderdrukt de activiteit van ongewenste bacteriën. Toen hop zijn intrede maakte bij het brouwen, merkte men al snel dat met hop gemaakt bier veel minder snel bedierf dan andere biersoorten.

Zo begonnen liefhebbers van ambachtelijk bier die ook van cannabis hielden, thuis al snel met experimenten met het combineren van de twee

De overeenkomsten tussen de hopplant en de cannabisplant en hun respectievelijke teeltmethodes en kenmerken zijn opvallend. Cannabis en hop zijn beide een tweeslachtige plantensoort, wat wil zeggen dat ze meestal afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke planten ontwikkelen, hoewel een plant soms eenslachtig is en afzonderlijke mannelijke en vrouwelijke bloemen op dezelfde plant heeft.

Voor het op smaak brengen van bier worden alleen de vrouwelijke hopbloemen gebruikt en net als bij cannabis is het zaad niet gewenst. De mannelijke planten worden dus uitgeselecteerd of als de hop vegetatief wordt vermeerderd, worden de mannelijke planten helemaal niet geteeld.

Met het toenemen van de populariteit van de ambachtelijke bierbeweging werd thuis bierbrouwen ook steeds populairder. Zo begonnen liefhebbers van ambachtelijk bier die ook van cannabis hielden, thuis al snel met experimenten met het combineren van de twee. Tegenwoordig kun je verschillende recepten vinden die door deze toegewijde hobbybrouwende enthousiastelingen zijn geperfectioneerd en waarvan ze zo vriendelijk zijn geweest om ze met de rest van de wereld te delen.

Met hennep gebrouwen bier is al commercieel

Cannabia is een organisch hennepbier dat in veel landen verkrijgbaar is

Cannabia is een organisch hennepbier dat in veel landen verkrijgbaar is

Met hennep gebrouwen bier mag overal in de VS verkocht worden, mits uit tests blijkt dat het geen THC bevat. In de loop der tijd zijn verschillende hennepbieren verkocht, waaronder O’Fallon Hemp Hop Rye, Cannabia Hemp Beer, Weed Golden Ale, Lagunitas Waldos’ Special Ale, SweetWater 420 Extra Pale Ale en Harvest Moon Organic Hemp Ale.

Om van de federale overheid toestemming voor landelijke verkoop te krijgen, mag de marketing en vormgeving van een hennepbiermerk niet naar cannabis verwijzen of de plant verheerlijken. In Washington is een lokaal gebrouwen biertje met de naam Joint Effort stilaan steeds populairder geworden. Het bier was in juli 2013 voor het eerst van de tap verkrijgbaar en kort daarna, in oktober van hetzelfde jaar, volgde bier van de fles. Inmiddels is Joint Effort op meer dan tachtig locaties in de staat verkrijgbaar. Door de onbeschaamde cannabisgerelateerde marketing mag het drankje van het Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau (Bureau voor alcohol- en tabaksbelasting en -handel) echter niet landelijk verkocht worden.

Joint Effort wordt gemaakt door Redhook Ale Brewery en Hilliard’s Beer, die het bier de slogan ‘ a dubious collaboration between two buds’ hebben meegegeven. Cafés die het bier op de tap hebben, hebben een taphendel gemaakt van een bong, die bij een plaatselijke headshop is gekocht. Het is ook de bedoeling dat de smaak en het aroma op die van cannabis lijken en naar het schijnt is dit behoorlijk goed gelukt.

Kan wietbier psychoactief gemaakt worden?

Over de hele wereld en met name in de VS, Canada en Europa hebben hobbybrouwers met wisselend succes geëxperimenteerd met de toevoeging van cannabis aan bier. Het is moeilijk om precieze details te vinden, omdat op veel fora onnauwkeurig en misleidend advies staat. De meeste mensen zijn het erover eens dat de gedroogde wiettoppen, voordat ze worden toegevoegd, in gefilterd koud water moeten worden geweekt om de chlorofyl en in water oplosbare teer te verwijderen. Deze kunnen namelijk een negatief effect op de uiteindelijke smaak hebben.

De meeste hobbybrouwers vinden dat de wiet moet worden toegevoegd nadat de eerste gisting beëindigd is en de aanwezige suikers voor het grootste deel in ethanol zijn omgezet

Bier dat door het ' droge hop' gaat, het zorgt ervoor dat zich een meer uitgesproken hop flavour ontwikkelt

Bier dat door het ‘ droge hop’ gaat, het zorgt ervoor dat zich een meer uitgesproken hop flavour ontwikkelt

Volgens sommige bronnen moet de cannabis tijdens het koken aan het wort worden toegevoegd, hoewel hierdoor een groot deel van de terpenen verloren kan gaan. Anderen vinden daarentegen dat een volle smaak en de grootste THC-extractie worden bereikt door de cannabis toe te voegen meteen nadat het wort van het vuur is genomen (flameout).

Weer anderen zijn van mening dat het effectiever is om gedroogde wiettoppen aan het wort toe te voegen nadat dit is afgekoeld, vergelijkbaar met het ‘drooghoppen’ van bier, waardoor zoveel mogelijk smaak en aroma kunnen ontwikkelen.

De meeste hobbybrouwers lijken het erover eens te zijn dat de cannabis moet worden toegevoegd nadat de eerste gisting beëindigd is en de aanwezige suikers voor het grootste deel in ethanol zijn omgezet. Dit lijkt de meest logische methode te zijn, omdat dit de meest effectieve manier is om de aanwezige cannabinoïden te onttrekken en het bier psychoactief te maken. Sommigen zeggen dat de cannabis moet worden toegevoegd wanneer het bier in de tweede gistingstank wordt gedaan, zodat de cannabinoïden een week of langer hebben om onttrokken te worden.

Recepten voor zelfgemaakt wietbier

Voor absolute beginners en degenen die zich verre van de geheimzinnigere grillen van het hobbybrouwen willen houden, is de eenvoudigste methode om een basispakket voor thuisbrouwen te kopen, zoals een Mr Beer Kit, en de handleiding te volgen. Voeg vervolgens een week voor het bottelen gedroogde cannabisbloemen toe.

Degenen die meer van brouwen afweten, hebben verschillende recepten tot hun beschikking. Beginnende brouwers gebruiken vaak een methode die ‘extractbrouwen’ wordt genoemd. Hierbij kan de brouwer de fase overslaan waarin de hele graankorrels worden geplet om wort te maken. In plaats daarvan worden een moutextract en hop aan water toegevoegd en verhit om wort te maken, een proces dat aanzienlijk eenvoudiger is en waar minder apparatuur en vaardigheden voor nodig zijn.

De meer gevorderde brouwer, die het brouwen liever ‘puristisch’ wil aanpakken, gebruikt waarschijnlijk eerder de brouwmethode met hele graankorrels die aan het begin van dit artikel beschreven staat. Hieronder staat een recept waarmee 23 liter kan worden geproduceerd, in een versie voor de methode met een extract en in een versie voor de methode met hele granen.

Het koken - de wort wordt gemaakt gedurende dit proces - vindt hier plaats in een grote, traditioneel koperen ketel

Het koken – de wort wordt gemaakt gedurende dit proces – vindt hier plaats in een grote, traditioneel koperen ketel

Methode met een extract

 • 453,6 gr karamelmout 20L
 • 1,36 kg extra licht droog moutextract
 • 1,81 kg licht moutextract
 • 170,1 gr hop (
 • Brouwersgist
 • 28 – 85 gr cannabis (28 gr bij goede kwaliteit, maximaal 85 gr van lagere kwaliteit)
 • Methode met hele graankorrels:
  4,53 kg lichte Belgische mout
 • 453,6 gr Belgische biscuitmout
 • 226,8 gr karamelmout 20L
 • 28 gr hop met 10 – 12% alfazuur
 • 85 gr hop met 4 – 6% alfazuur
 • Wyeast American Ale Yeast 1056
 • 28 gr cannabis van goede kwaliteit

Het beste moment om de cannabis toe te voegen is wanneer je het bier in de tweede gistingstank doet. Bij deze partij ga je drooghoppen met 28 gram hop en daar doe je ook de cannabis bij. Laat het bier een tot twee weken rijpen voordat je het bottelt.

OFallon-Hemp-Hop-Rye, nog een voorbeeld van een goed ontvangen Amerikaans hennepbiertje

OFallon-Hemp-Hop-Rye, nog een voorbeeld van een goed ontvangen Amerikaans hennepbiertje

Ik heb precies hetzelfde recept met 85 gram AK47 gemaakt en na één biertje sliep ik als een roos. Ik heb ook partijen met maar 28 gram slechte kwaliteit cannabis gemaakt en na zes biertjes voelde ik het behoorlijk (perfect voor concerten). Verder heb ik ook extreem zware barley wine en cannabis-ales vol met smaak, alcohol en THC gemaakt. Helaas was de smaak te sterk voor de gemiddelde bierdrinker, dus heb ik een recept ontwikkeld dat aantrekkelijker is voor de massa, maar nog steeds genoeg hopsmaak heeft om de aardse ondertonen van de cannabis aan te vullen. Tegelijkertijd wordt het geheel in evenwicht gehouden door de frisse moutsmaak die nog steeds door alle wiet en hop heenkomt.

Cannabis-ale

Als je echt wilt proberen om een cannabis-ale te maken, maar nog niets van brouwen af weet, dan raden we aan om zo’n Mr. Beer-brouwpakket te kopen en de handleiding te volgen. Vervolgens kan je tijdens het rijpen van het bier de cannabis toevoegen. Het geheim is om de cannabis toe te voegen nadat het grootste deel van de suiker in alcohol is omgezet.

(advertentie)