(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Naast de vreetkick is de lachkick wellicht de bekendste bijwerking van de consumptie van cannabis. Sowieso lijkt het erop dat je vrolijker wordt van wiet en zeker als je net begint met blowen schiet je geregeld in een lachstuip waar de dikke en dunne hun bolhoed voor zouden afnemen. Maar hoe komt het nou dat je – soms ongecontroleerd – gaat lachen door wiet? Dat hebben we haarfijn en wetenschappelijk verantwoord voor je uitgevogeld!

De mens lacht bepaald niet in zijn eentje

Wanneer je er wat dieper over nadenkt is lachen an sich al een behoorlijk wild proces. Spontaan, onbewust en primitief – lachen ontstaat diep vanbinnen in ons lichaam en het is een taal die we wereldwijd spreken en verstaan. Lachen is zelfs niet eens exclusief het domein van mensen, sommige dieren lachen eveneens.

Als je wil weten welke 65 niet menselijke diersoorten kunnen lachen, moet je zeker eens onderstaand audiofragment beluisteren dat gaat over de wetenschappelijke studie die erover is gepubliceerd in het vakblad Bioacoustics. Inclusief voorbeelden van lachende dieren!

[je moet wel ff eerst naar beneden scrollen in onderstaande afbeelding en de cookies accepteren]

 

Lachen is sociaal en goed voor je gezondheid

Terug naar de mens. Lachen heeft een unieke sociale betekenis. Mensen lachen veel meer wanneer ze samen met andere mensen zijn. In een sociale setting zijn wij dertig keer (!) meer geneigd om te lachen dan wanneer we alleen zijn.

Lachen is bovendien besmettelijk. Het horen van iemand anders die lacht kan al gegiechel opwekken bij jezelf. Denk maar eens aan het publiek bij een comedyshow van een cabaretier bijvoorbeeld.

Het sociale element van lachen lijkt meerder functies te hebben. Op persoonlijk vlak maakt lachen dat we ons goed voelen. Het belooft ook sociale binding, het versterkt relaties en het de-escaleert negatieve situaties.

Lachen kan ook gezondheidsvoordelen opleveren: wanneer we lachen ademen we dieper in, stimuleren we ons hart, longen en spieren en verhogen we de productie van feel-good endorfine die door het brein wordt vrijgegeven. Lachen kan stress verminderen, het humeur opkrikken, pijn verlichten en zelfs het immuunsysteem boosten. Lachen is kortom een van de betere medicijnen die er zijn…

Twee soorten lachen

“Lachen is niet gerelateerd aan slechts één neurotransmitter of hormoon. Lachen kan endorfine en dopamine verhogen en zorgen voor een milde reductie van cortisol, epinefrine en noradrenaline”, zegt Dr. Codi Peterson, die behalve apotheker ook Chief Science Officer is bij de Amerikaanse cannabiswebsite The Cannigma.

Endorfine en dopamine voorzien ons van een gevoel van plezier en verheffing, terwijl cortisol, epinefrine en noradrenaline worden geproduceerd als respons op stress.

Wetenschappers denken dat er twee hoofdtypes lachen bestaan: onvrijwillig en opzettelijk. Onvrijwillig lachen is een reactie op een gebeurtenis van buitenaf, zoals iets hilarisch dat je ziet. Daartegenover staat opzettelijk lachen, dat meer gecontroleerd is en vaak gebruikt wordt om een gesprek kracht bij te zetten of te onderbreken. Uiteraard willen de meeste van ons de ‘natuurlijke high’ die je krijgt van spontaan, uit de buik opborrelend lachen!

LOL

Hoe kan cannabis lachen opwekken?

Er bestaan weinig tot geen wetenschappelijke onderzoeken naar de connectie tussen wiet en lachen. Echter, deskundigen zoals Dr. Codi Peterson beschrijven uitgebreid hoe cannabis het lichaamseigen endocannabinoïde systeem (ECS) en andere lichaamssystemen beïnvloedt die lachen uitlokken.

“Het endocannabinoïde systeem is de verbintenis tussen al onze verschillende lichaamssystemen”, zegt Peterson. Het ECS interageert met ons endogene opioïde systeem – het systeem dat verantwoordelijk is voor de productie van endorfines. En dat is de aangeboren voorraad opiaten in ons lichaam die vrijgegeven worden wanneer we pijn of genot voelen, of wanneer we lachen.

Het lijkt erop dat THC interageert met bepaalde endorfine-receptoren, wat er voor zorgt dat het endogene (dat betekent “lichaamseigen”) opioïde systeem sensitiever wordt, zo verklaart Peterson. Met andere woorden: THC, de psychoactieve stof in cannabis, maakt iemand meer ‘startklaar’ om te lachen!

Cannabis zorgt voor ideale omstandigheden om te lachen

Dr. Peterson suggereert verder dat cannabis ook effect heeft op oxytocine, een feel-good hormoon dat een sterke invloed uitoefent op sociaal gedrag. “Oxytocine is verantwoordelijk voor sociale versterking ofwel de beloning voor sociaal zijn. In het kort; oxytocine promoot prosociaal gedrag zoals glimlachen en lachen.”

Over het algemeen werkt wiet op verschillende en elkaar aanvullende manieren om een context te creëren die lachen gemakkelijker maakt. “Het netto-effect is over het algemeen een ontremming – of een verzachting – van onze verdedigingsmechanismen”, zegt Peterson. “Dit staat ons toe dat we meer vrijuit lachen en genieten van het gevoel van lachen.”

Zelfs volgens de wetenschap is de link tussen wiet en lachen kraakhelder… [foto: Krakenimages.com/Shuttertock]

Echter, het is belangrijk dat je weet dat tolerantie en dosering ook invloed hebben op de mate waarin cannabis ons aan het lachen maakt. Lagere doses kunnen verschillen van hoge doses THC. Dus als je merkt dat je wiet-lol op zijn retour is zou het tijd kunnen worden voor een aanpassing…

Entourage effect

Overigens spelen ook andere cannabinoïden – denk aan CBD dat een mellow effect heeft op THC – en zeker ook terpenen een rol bij lachen en cannabis. Dat noemen we in vaktermen het entourage effect.

LEES OOKWaarom terpenen in cannabis zo belangrijk zijn, ook voor het effect!

En tot slot: natuurlijk speelt ook de omgeving en de setting waarin je wiet rookt een rol. Geniet met maten en zo, je kent het wel… Of zoals de hoofdredacteur van de coole cannabiswebsite Visit Hollyweed het zo mooi zegt:

“Smoking weed has always brought people together, made them more social, and given an air of fun and happiness. It’s part of weed culture to laugh and enjoy life. That’s something that the plant teaches us”

Bonusmateriaal

Oh ja, nog een bekende bijwerking van cannabis is dat je kortetermijngeheugen ervan gaat rammelen. Dus mocht je nu al weer alles vergeten zijn wat hierboven staat, check dan gewoon even deze 2:25 minuut durende animatievideo over het hoe en waarom van wiet & lachen:

[openingsfoto: YossSabalet/Shutterstock]
(advertentie)