(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je wietboter hebt dan kun je daar allerlei heerlijke medicinale edibles (eten met cannabis) mee maken. De bekendste edible is in Nederland waarschijnlijk de spacecake. Per portie zit er echter veel meer wietboter in boterkoek, en is het ook nog eens makkelijk en snel te maken. En daarom is wietboterkoek de ideale medicinale edible. 

Cannabis past perfect bij een gezonde en natuurlijke leefstijl. Het helpt je om beter te slapen waardoor je uitgeruster en door het leven gaat. Het laat je ontspannen en relativeren waardoor je conflicten beter en sneller kunt oplossen, en gaat ook heel goed samen met sportieve activiteiten. En omdat wiet gewoon een plant is en geen dier, kun je het ook gewoon zonder schuldgevoel opeten om van alle voordelen te genieten.

Wietboterkoek is sterk, goed te doseren en per portie in te vriezen. Het is de ideale edible!

Roken is zeer ongezond, en ook als je je cannabis puur rookt krijg je veel teer en schadelijke rook binnen. Als cannabis je helpt én je er een gezonde levensstijl op nahoudt, dan ligt het dan ook voor de hand om het oraal in te nemen. Bijvoorbeeld door wietolie te druppelen.

Veel lekkerder én makkelijker te maken zijn echter edibles met wietboter. Zeker als je een apparaat als de POT by NOIDS hebt, want daarmee gaat het maken van wietboter min of meer vanzelf. En het apparaat kan trouwens ook wietolie maken. Op de CNNBS redactie hebben we er ook een, en maken we de laatste tijd dus ook steeds vaker wietboterkoek.

Recept voor wietboterkoek

Boterkoek bevat zo’n beetje het meeste roomboter per portie, en dat maakt het de ideale edible met wietboter. Daardoor hoef je namelijk maar een kleine portie wietboterkoek te nemen, voor een sterk medicinaal effect. De laatste tijd experimenteren we dan ook veel met wietboterkoek. We hebben het recept voor je geperfectioneerd, én wat frisser gemaakt door er wat citroen aan toe te voegen. Het is gemakkelijk in gelijke porties te verdelen, en per portie in te vriezen, zodat je altijd een easy edible op voorraad hebt.

De belangrijkste ingrediënten: wietboter, bloem, basterdsuiker, een ei en een citroen.

Ingrediënten en benodigdheden

 • 250 gram wietboter
 • 1 eetlepel water
 • 300 gram patent bloem
 • 225 gram witte basterdsuiker
 • Mespuntje zout
 • Een (biologische) citroen
 • Een ei + een bakkwastje
 • Oven
 • Bakpapier en huishoudfolie
 • Ovenschaal (ongeveer 32 x 32 cm)
 • Keukenrasp
 • Keukenzeef
 • Grote kom

Bereiding

Zet de grote kom klaar om alle ingrediënten in te kunnen mengen en kneden. Weeg 300 gram patent bloem af en werk het even door de keukenzeef om alle klontjes eruit te halen. Weeg daarna 225 gram witte basterdsuiker af, en werk die ook even door de zeef zodat er geen klonten suiker in de kom komen. Meng de bloem en de basterdsuiker alvast even door elkaar, en voeg het mespuntje zout toe.

Weeg 300 gram patent bloem af en zeef dit met de keukenzeef.

Haal de witte basterdsuiker ook even door de zeef, zodat het niet gaat klonteren.

Was en rasp de schil van één (biologische) citroen door het mengsel.

Het is belangrijk om wel basterdsuiker te gebruiken, en bijvoorbeeld geen fijne kristalsuiker mocht je dat toevallig in huis hebben. De basterdsuiker geeft de wietboterkoek namelijk die typische structuur, omdat het de koek smeuïg en een beetje plakkerig maakt.

Neem vervolgens 250 gram koude wietboter uit de koelkast, en snij dit boven de kom met een mes in kleine stukjes. Roer het tussentijds door het bloem- en suikermengsel, zodat de boter niet aan elkaar gaat plakken.

Was de citroen even onder de kraan, en rasp de schil met een fijne keukenrasp door het mengsel. Snij de geraspte citroen doormidden, en knijp het sap van een halve citroen uit en voeg dit aan het mengsel toe. We gebruiken speciaal een biologische citroen, want we willen geen schadelijke pesticiden of zoiets in onze wietboterkoek.

Voor we gaan kneden voegen we nog één eetlepel water aan het mengsel toe. Dit staat niet in andere boterkoek-recepten maar heeft te maken met de wietboter. Gewone roomboter bevat namelijk zo’n 10 tot 20% vocht maar wietboter niet. Dit verdampt tijdens het maken van de wietboter, en om hiervoor te compenseren voegen we een eetlepel water en het sap van de halve citroen toe.

Kneed het mengsel tot een mooie bal deeg die netjes bij elkaar blijft. Pak het in een stuk huishoudfolie en stop het voor minimaal een uur in de koelkast. Na een uur in de koelkast kun je je oven voorverwarmen op 180 graden, en de ovenschaal alvast met een vel bakpapier bekleden.

Snij de harde wietboter uit de koelkast in stukken.

Kneed het geheel tot een samenhangende deegbal.

Pak het deeg in wat huishoudfolie en zet het een uur in de koelkast.

Verkruimel het deeg in de met bakpapier bekleedde ovenschaal.

Druk het aan met de bolle kant van een lepel.

Bestrijk de wietboterkoek met een losgeklopt ei.

Verkruimel de deegbal in de met bakpapier bekleedde ovenschaal. Verdeel het gelijkmatig en druk het met de bolle kant van een lepel plat. Klop het ei los, en bestrijk hiermee het deeg met je bakkwastje voor een mooie glans na het bakken. Trek met een vork nog even diagonale lijnen in het deeg; dit is om te voorkomen dat de glanzende laag ei na het bakken loskomt van de boterkoek.

Bak de wietboterkoek ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden. De kunst van een lekkere zachte en smeuïge wietboterkoek, is om niet te lang te bakken en de koek na het bakken goed af te laten koelen. Wacht na het bakken daarom minimaal vier uur voordat je je wietboterkoek aansnijdt.

Bak de wietboterkoek 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Laat minimaal 4 uur afkoelen voor je de wietboterkoek aansnijdt.

Verdeel de boterkoek in gelijke porties.

En verpak ze om per portie in te vriezen tot je een stuk nodig hebt.

Zelf snijden we onze wietboterkoek in 36 gelijke delen, en vriezen we de stukjes daarna in diepvrieszakken in, tot we een stukje nodig hebben. Ideaal…

Eet smakelijk!

(advertentie)