(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Gefeminiseerde wietzaden. De meeste thuiskwekers werken ermee zonder er al te lang bij stil te staan. Tegenwoordig is 90 procent van alle verkochte wietzaden gefeminiseerd, vroeger was dat wel anders. Hier zijn tien interessante feiten over gefeminiseerde wietzaden. 

Gefeminiseerde wietzaden hebben thuiskweken zonder twijfel een stuk eenvoudiger gemaakt. In ieder geval hebben ze de zadenwereld voorgoed veranderd. Maar hoe worden gefeminiseerde wietzaden eigenlijk gemaakt? Tien hoogst interessante feiten over deze bijzondere wietzaden die door mens én plant gemaakt worden.

1. Afgekeken

Het maken van gefeminiseerde zaden is niet iets dat in de cannabiswereld ontdekt werd. De techniek werd bij andere plantensoorten in de reguliere tuinbouw toegepast. Cannabis zadenmakers hebben het daar afgekeken. Toch is er waarschijnlijk geen ander gewas waarvan zoveel gefeminiseerde zaden gemaakt worden.

2. Stressen

Er zijn een paar verschillende methodes om gefeminiseerde wietzaden te produceren maar er komt altijd een flinke dosis stress bij kijken. Vrouwelijke wietplanten worden namelijk opzettelijk gestrest waardoor ze mannelijke bloemen en stuifmeel gaan maken. Omdat dit stuifmeel alleen de vrouwelijke (XX) chromosomen bevat, levert de bevruchting van een andere vrouwelijke wietplant hiermee altijd vrouwelijke wietplanten (zaden) op.

3. Hermafrodiet

Omdat gefeminiseerde wietzaden altijd een hermafrodiete ouder hebben, wordt deze eigenschap in sommige gefeminiseerde zaden ook doorgegeven. Hermafrodiete wietplanten komen bij gefeminiseerde planten dan ook vaker voor dan bij gewone niet gefeminiseerde wietplanten. Toch wordt de techniek steeds verder verbetert waardoor de kans op hermafrodiet wietplanten tegenwoordig bijna even klein is als met gewone wietzaden.

Een hermafrodiete wietplant heeft zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen.

4. Verwarring

Gefeminiseerde wietzaden brengen volgens de juiste wetenschappelijke definities gefeminiseerde wietplanten voort, en geen vrouwelijke. Toch worden ze soms als vrouwelijke wietzaden omschreven. Omdat alle gefeminiseerde wietzaden vrouwelijke planten voortbrengen, is het een begrijpelijke verwarring.

5. Kostbaar zaad

Toen gefeminiseerde wietzaden voor het eerst verkocht werden, was dat voor torenhoge prijzen. Gelukkig zijn gefeminiseerde wietzaden tegenwoordig helemaal niet schaars meer. Van iedere wietsoort is wel een gefeminiseerd zaadje te koop dus de keuze is reuze!

6. Doe maar gewoon

Gefeminiseerde wietzaden groeien op exact dezelfde manier als vrouwelijke wietplanten uit gewone wietzaden. Er is geen speciale voeding voor nodig en ook hoef je geen andere technieken toe te passen wanneer je met gefeminiseerde wietzaden kweekt.

Kweken met gefeminiseerde wietzaden vereist geen speciale kweekmethode. Foto: Yarygin, Shutterstock

7. Gefeminiseerde wietzaden bewaren

Je kunt gefeminiseerde wietzaden net zo lang bewaren als gewone wietzaden. Om ze zo lang mogelijk goed te houden bewaar je ze het beste op een droge, donkere koele plaats. In een afgesloten verpakking in de koelkast bijvoorbeeld.

8. Kweekgemak

Gefeminiseerde wietzaden zorgen voor enorm veel kweekgemak. Zeker voor thuiskwekers die er geen eigen moederplanten op na willen houden. Met gefeminiseerde zaden hoef je namelijk geen mannelijke planten meer te kweken en op tijd te verwijderen, zoals met reguliere zaden wel het geval is.

9. Genetisch natuurlijk

Sommigen denken dat gefeminiseerde wietzaden door genetische manipulatie verkregen worden maar dit is niet het geval. Genetische manipulatie houdt in dat DNA van het ene organisme direct wordt ingebracht in het DNA van het andere organisme. Dit is niet het geval met gefeminiseerde wietzaden, maar dat wist je al want het enige dat bij gefeminiseerde wietzaden aan te pas komt is een beetje stress…

10. Gefeminiseerde wietzaden groeien

Het aanbod aan gefeminiseerde wietzaden groeit en blijft de komende jaren waarschijnlijk nog wel groeien ook. Er zijn nu al meer gefeminiseerde wietzaden dan reguliere wietzaden te koop. Niet alleen voor de thuiskwekers zijn gefeminiseerde wietzaden een uitkomst, ook voor zadenbedrijven zelf. Het is namelijk lastig om met gefeminiseerde wietzaden door te kweken en nieuwe wietsoorten te kruisen.

[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock. Dit artikel verscheen eerder in het Engels op het Sensi Seeds Blog]
(advertenties)