(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wekelijks beschrijven we op CNNBS de eigenschappen van veelal nieuwe en interessante wietsoorten. Maar hoe betrouwbaar zijn de namen ervan? Kun je er met andere woorden van op aan dat je ook echt een Sour Diesel krijgt als je die in een coffeeshop bestelt, en hoeveel verschilt die van de Sour Diesel die je ergens anders koopt of zelf kweekt? 

Het is wellicht extra belangrijk voor medicinale cannabis, maar ook als recreatieve wietroker verwacht je toch op zijn minst enigszins consistente effecten van een bepaalde wietsoort. In Nederland-gedoogland wordt de chemische samenstelling aan cannabinoïden en terpenen van wietsoorten nauwelijks getest maar in Amerika dus wel. Legalisering heeft dat toch maar mooi mogelijk gemaakt, nietwaar meneer Tops?

Cannabis nieuwssite Leafly analyseerde de data van verschillende Amerikaanse testlaboratoria, en daaruit bleek dat er nog wel wat te verbeteren valt aan de consistentie van wietsoorten met dezelfde naam. Tegelijkertijd bleken sommige wietsoorten van verschillende dispensaries met dezelfde naam behoorlijk betrouwbaar, zeker als je je bedenkt dat er ook in de states geen wet of verplichting is voor kwekers om de correcte naam voor hun wietsoorten te voeren.

Durban Poison, een van de minst betrouwbare wietnamen. Foto: HubbardSteve, Shutterstock

100% hetzelfde kan niet

Wat een bepaalde wietsoort tot die unieke wietsoort maakt, zijn de cannabinoïden en terpenen in een bepaalde unieke verhouding. Het probleem is echter dat twee wietzaadjes en dus ook de planten die daaruit groeien, nooit helemaal hetzelfde zijn. Daarnaast heeft de manier van kweken een grote invloed op de chemische samenstelling, oftewel het chemotype.

Een betrouwbare wietsoort zal enigszins consistent zijn van kweker tot kweker en van partij tot partij, en sommige soorten zullen betrouwbaarder zijn dan anderen – we komen er zo op welke het meest betrouwbaar zijn, althans in Amerika dan. Maar er zijn ook ontzettend veel namen van wietsoorten waar je echt niet van op aan kunt, en dat heeft meerdere redenen.

Waarom wietnamen niet altijd betrouwbaar zijn

Het zal je misschien verbazen maar de meest betrouwbare wietnamen zijn over het algemeen de nieuwere wietsoorten, en niet de klassiekers. Dit heeft er enerzijds mee te maken dat de wietsoorten al lang in omloop zijn en ze van generatie op generatie veranderen. Toch is dat niet de belangrijkste reden. Omdat klassieke wietsoorten gewild zijn verkopen ze goed. Het loont dus ook om wietzaden of wiet onder een bepaalde naam te verkopen, zelfs als die naam niet klopt.

En er is nóg een valkuil die ervoor zorgt dat je niet altijd dezelfde wiet krijgt als je, laten we zeggen een Durban Poison of een Pineapple Express (de twee mínst betrouwbare wietnamen die Leafly onderzocht) bestelt. En dat is een genetische valkuil. Als kwekers wietsoorten kweken, waarvan de eigenschappen niet zorgvuldig gestabiliseerd zijn, dan kunnen de planten onderling nogal verschillen. Kwekers zeggen dan dat de soort veel verschillende fenotypen heeft.

De wietsoort AK-47 wordt veelvuldig vervalst, en alleen het origineel van Serious Seeds is zeker betrouwbaar en – tot zover dat mogelijk is met zaden – consistent. Foto: MWesselPhoto, Shutterstock

Een soort als Jack Herer bijvoorbeeld, kent vier verschillende fenotypen maar dit is bekend. Kwekers kiezen die soort juist dikwijls vanwége die variatie. Het wordt problematischer wanneer een wietsoort als consistent verkocht wordt, terwijl die dat niet is. Cannabisconsumenten kunnen dan heel verschillende effecten ervaren terwijl ze dezelfde wietsoort bestelden (of zelf thuis kweekten).

Welke wietnamen zijn betrouwbaar?

Zoals we al vertelden valt op dat de meest betrouwbare strains volgens de data van Leafly, verrassend genoeg vaak juist nieuwe wietsoorten zijn. Zo blijken de populaire Amerikaanse wietsoorten White Tahoe Cookies en Purple Punch het meest betrouwbaar. Toevallig genoeg wordt de wietsoort Purple Punch hier in Nederland door drie minstens drie zadenbedrijven uitgebracht: Barney’s Farm, Zamnesia en Seed Stockers. We zijn benieuwd naar de verschillende chemotypes.

Hieronder de volledige lijst zoals Leafly die publiceerde. De meest betrouwbare wietnamen staan links in de lijst, rechts vind je de onbetrouwbare soorten. Zoals je ziet zijn Durban Poison en Pineapple Express zelfs minder betrouwbaar dan willekeurige wietnamen.

betrouwbaarheid van wietnamen

De reden waarom Durban Poison zo onbetrouwbaar is, is omdat het een wietsoort is die A) in Amerika maar moeilijk te krijgen is, en B) omdat Durban Poison een landras is. Een landras is een inheemse wietsoort, in dit geval uit Zuid Afrika. Dit soort wietplanten zijn nooit erg zorgvuldig veredeld. Omdat Durban Poison daarnaast ook nog eens een pure sativa is, is ze zeer moeilijk te vinden. En schaarse wiet wordt waardevol en dus ook relatief vaak ‘vervalst’.

Aan het eind van het liedje moet je je als wietroker beseffen dat geen enkele wietsoort altijd 100% hetzelfde is. Verschillen in chemische samenstelling kunnen voor subtiele verschillen in het effect zorgen, iets dat voor medicinale gebruikers uiteraard belangrijker is dan voor iemand die gewoon even wil ontspannen met een lekker jointje.

Wellicht dat de kwekers die straks aan de wietproef deelnemen, allemaal met dezelfde stekken kunnen werken, en zo consistent dezelfde wiet kweken. Het zou ook voor veel medicinaal gebruikers fijn zijn als de chemische samenstelling ook getest gaat worden. Maar in een zwarte, of grijze markt zullen wietsoorten altijd behoorlijk veel verschillen, ook al dragen ze dezelfde naam.

(advertentie)