(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eetbare cannabisgerechten maken is niet moeilijk. Als je een beetje wegwijs bent in de keuken kun je cannabis zowat in ieder gerecht verwerken. Het kan echter wel lastig zijn om te bepalen hoeveel THC er in je spacecake of wietboter zit, en laat dit nou net van groot belang zijn. Gelukkig kun je het THC gehalte van je eetbare cannabishapjes vrij gemakkelijk berekenen.

Naar aanleiding van een lezersvraag, sprak The Cannabist met Jessica Catalano over het doseren van cannabis in zelfgemaakte edibles. Catalano is schrijfster van het cannabis-kookboek The Ganja Kitchen Revolution alsmede de chefkok voor Cultvating Spirits, een vakantieoord voor cannabisten.

Om goed in te schatten hoeveel THC een cannabisgerecht zal bevatten, moet je eerst het THC percentage van de wietsoort die je gebruikt weten, vertelt Catalano aan The Cannabist. Het zal je wellicht verbazen maar gemiddeld hebben de meeste wietsoorten een THC percentage van 10 procent. Soorten met een percentage tussen de 15 en 20 procent beschouwd Catalano als bovengemiddeld sterk en soorten die boven de 20 procent komen zijn uizonderlijk potent. Om achter het percentage te komen raadt Catalano aan om op internet te zoeken naar informatie over de betreffende soort. Kun je echter geen THC percentages achterhalen, dan gaat Jessica zelf uit van het gemiddelde THC percentage van 10 procent.

Witte bonen bananen spacekace, je weet nu hoe je het THC gehalte kunt berekenen. Lees hier het recept.

Witte bonen bananen spacekace, je weet nu hoe je het THC gehalte kunt berekenen. Lees hier het recept voor deze heerlijke cake.

THC percentages voor edibles berekenen

De berekening voor THC percentages van de chef en auteur is simpel maar doeltreffend. Een gram wiet weegt 1000 milligram, logisch. Als de wietsoort dus 10 procent THC bevat dan is 100 milligram per gram wiet dus THC. Wanneer je dus zelf wietgerechten gaat maken, kun je er veilig vanuit gaan dat iedere gram wiet die je verwerkt, minstens 100 milligram THC aan je edible toevoegt. 

Met deze simpele berekening kun je zelf vrij gemakkelijk uitrekenen hoeveel milligram THC iedere portie van je gerecht bevat. Gebruik je bijvoorbeeld 10 gram wiet in een spacecake waarvan je 16 plakken snijdt, dan bevat iedere plak spacecake dus 1000 milligram, gedeeld door 16 plakken is 62,5 milligram THC. Dezelfde berekening kun je natuurlijk toepassen voor het CBD gehalte. Maar wat is een goede dosering om mee te beginnen?

10 Milligram THC kan al best sterk zijn wanneer je niet gewend bent aan edibles. Een goede dosis om mee te starten is 5 milligram

In Colorado bevatten porties cannabisgerechten bij wet THC per 10 milligram. Een standaard dosering bevat dus 10 milligram, dit kan stijgen naar 20 of 30 milligram maar moet altijd op de verpakking vermeldt worden. Maar 10 milligram THC kan al best sterk zijn wanneer je niet gewend bent aan edibles. Een goede dosis om mee te starten is 5 milligram. Wil je nog voorzichtiger aan doen, dan kun je ook voor een kwart-dosis gaan van 2,5 milligram per portie. Je weet nu hoe je dat kunt berekenen.

Het eten van cannabisgerechten kan trouwens ook een hele uitdaging zijn. Niet zozeer het eten zelf is lastig, maar je neemt al snel meer dan je van plan was omdat de effecten langer op zich laten wachten. Lees daarom ook dit artikel over het verschil tussen de effecten van edibles ten opzichte van wiet roken.

[Openingsfoto: Doug Shutter, Shutterstock]
(advertentie)