(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen mensen maar ook wietplanten hebben levensbehoeften. Zolang je in deze behoeften voorziet, zal je wietplant dan ook met veel plezier groeien en bloeien, en je uiteindelijk belonen met een smakelijke oogst. Gelukkig dan maar dat wietplanten veel bescheidener zijn dan mensen. Ze vragen maar zes dingen van je:

Om te kunnen groeien, bloeien en gewoon een gezond leven te kunnen leiden, hebben wietplanten in principe maar zes dingen nodig. Niet alleen wietplanten trouwens, want de in de basis hebben alle planten dezelfde zaken nodig om te kunnen leven. Mist jouw wietplant één van deze basale levensbronnen, dan zal ze daaronder lijden en misschien wel doodgaan.

Zes essentiële kweekfactoren

  1. Licht 
  2. Lucht 
  3. Water
  4. Bouwstoffen (plantenvoeding)
  5. Warmte (de juiste temperatuur)
  6. Medium (aarde, steenwol etc.)

Licht

Planten hebben geen mond en kunnen ook niet op jacht naar voedsel, maar daar hebben ze wat op gevonden. In plaats van voeding gebruiken planten namelijk lichtenergie om te kunnen groeien (en bloeien). Met behulp van licht maken planten hun eigen voedsel. Hoe meer je ervan geeft, hoe groter ze zullen worden. Maar niet iedere lamp is geschikt, want planten hebben licht nodig in het juiste lichtspectrum.

In de natuur is de zon uiteraard de grootste lichtbron voor planten, en die geeft licht in het volledige spectrum af. Maar om te kunnen groeien en bloeien hebben planten vooral behoefte aan blauw en rood licht. In het verleden gebruikten kwekers dan ook blauwig licht voor de groeifase (CFL, MH/CMH) en roder licht voor de bloeifase (CFL, HPS). Moderne LED kweeklampen geven echter een full-spectrum licht af, vergelijkbaar met de kleur van het licht van de zon.

Licht is de belangrijkste levensbehoefte van wietplanten. Foto: CannaTommy

Lucht

Wietplanten hebben net als mensen ook een stofwisseling, en ook behoefte aan lucht. Buiten is er altijd meer dan genoeg lucht aanwezig, maar binnen moet je als kweker voor de aanvoer van voldoende verse lucht zorgen. Overdag neemt een wietplant namelijk CO2 uit de lucht op, wat ze met behulp van licht, omzet in zuurstof en koolhydraten om te groeien.

Naast de CO2 heeft een kweekruimte binnen ook voldoende aan- en afvoer van verse lucht nodig om de ruimte voldoende te kunnen koelen. Kweeklampen kunnen namelijk nogal wat warmte afgeven en zoals we verderop in dit artikel zullen bespreken, moet de kweekruimte binnen een bepaalde minimale en maximale temperatuur blijven. Lees in dit artikel hoe je kunt berekenen welke afzuiger je voor je kweekruimte nodig hebt zodat er genoeg verse lucht wordt aangevoerd en warmte afgevoerd.

Lucht is nodig voor aanvoer van CO2, en om te koelen. Foto: Pavlovska Yevheniia, Shutterstock

Water

Net als mensen bestaan wietplanten voornamelijk uit water; H2O dus. Wietplanten gebruiken het om hun cellen op spanning te houden zodat ze rechtop kunnen blijven staan. Maar ook om te kunnen zweten en af te koelen, en natuurlijk om zouten en mineralen (meststoffen) naar alle delen van de plant te kunnen vervoeren. Te veel water kan wortels echter verstikken en van een gebrek aan water drogen ze uit. Door je potten dagelijks op te tillen en te wegen ontwikkel je een goed gevoel voor het gewicht van een pot met de juiste hoeveelheid water. Je kunt ook gebruik maken van een tensiometer of je planten van onderaf water geven.

In Nederland kunnen we doorgaans gewoon kraanwater gebruiken, want dat is van een uitstekende kwaliteit. Daarbij is de zuurtegraad van het water van groot belang. Wanneer het water namelijk te zuur of juist te basisch is kunnen niet alle benodigde meststoffen goed worden opgenomen. Dus probeer de pH-waarde tussen de 6 en 7 te houden wanneer je op aarde kweekt en hou een pH-waarde tussen de 5,5 en 6,2 aan voor hydrologische kweeksystemen.

Water is de eerste levensbehoefte van wietplanten. Foto: PRO Stock Professional, Shutterstock

Bouwstoffen (meststoffen)

Zoals je inmiddels weet, is licht eigenlijk de grootste voedingsbron voor planten. Meststoffen zijn echter ook nodig om wietplanten te laten groeien, en worden voornamelijk via de wortels opgenomen. Meststoffen kunnen organisch of mineraal van oorsprong zijn. Over het algemeen kies je op aarde het best voor organische meststoffen en op hydrologische systemen voor minerale meststoffen.

In het algemeen hebben planten de volgende, in water opgeloste stoffen nodig: stikstof, fosfor en zwavel voor de opbouw van cellen; magnesium voor de opbouw van chlorofyl (bladgroen); kalium, calcium en magnesium voor de osmotische processen; water voor de opbouw, voor het transport van voedingsstoffen en voor de stevigheid; ijzer, boron, koper, mangaan en zink als bouwstof.

Gelukkig zijn er een heleboel uitstekende mixen met de juiste meststoffen beschikbaar in tuincentrums. Want het zou een onbegonnen werk zijn om al deze stoffen zelf in de juiste hoeveelheid te mengen. Zolang je in de groeifase voor een groei-basisvoeding kiest met veel stikstof (N), en in de bloeifase een bloei-basisvoeding met naar verhouding juist meer fosfor (P) en kalium (K), zit je goed. Er zijn ook aardemengsels waar wietplanten een heel leven op kunnen groeien, zonder dat je extra voeding uit flessen hoeft toe te voegen.

Plantenvoeding bevat de bouwstenen van je wietplant. Foto: Dokter Groen

Warmte (temperatuur)

In de natuur groeit cannabis vooral in warme gebieden. Als de temperatuur namelijk te laag wordt (onder de 15 graden) stagneert de groei, of stopt de plant helemaal met groeien. Het moet echter ook weer niet te heet worden want dan kunnen toppen niet goed ontwikkelen of zelfs verbranden. Een goede vuistregel is dat wanneer jij het aangenaam hebt in je kweekruimte, de planten het waarschijnlijk ook naar hun zin hebben.

De algemeen aan te raden temperaturen bij verschillende omstandigheden zijn als volgt: Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC. Met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC. In de laatste twee weken van de bloeiperiode met gereduceerde CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC. ‘s Nachts: ‘s nachts in ieder geval boven de 15ºC. Probeer maximaal een verschil van 10 graden aan te houden tussen dag en nacht; hoe kleiner het temperatuurverschil, hoe beter.

cannabis temperatuur

Zorg voor een aangename temperatuur voor je wietplanten. Foto: faboi, Shutterstock

Medium (aarde, steenwol etc.)

Het medium is waar je plant met haar wortels in staat. Er zijn veel verschillende kweekmediums maar aarde is onder hobbykwekers het populairst. Dit komt omdat aarde biologisch is, en een goede pot met aarde het kweken wat makkelijker maakt dan de teelt op bijvoorbeeld steenwol. Foutjes met betrekking tot toegevoegde voeding of een verkeerde pH-waarde worden door de bufferende werking van aarde opgevangen, en niet meteen afgestraft.

In aarde zelf zit ook voeding, in steenwol of bijvoorbeeld kleikorrels, niet. Daarom moet je bij hydrologische systemen met dit soort mediums alle voeding via flessen toevoegen. Lees hier welke mediums er zoal zijn en wat de voor- en nadelen van ieder medium zijn.

Aarde is een prima biologisch medium voor beginners en gevorderden. Foto: Eric Limon, Shutterstock

[Openingsfoto: OpenRangeStock, Shutterstock.com]
(advertentie)