(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten water geven klinkt makkelijker dan het eigenlijk is. Veel beginnende kwekers twijfelen dan ook over de hoeveelheid en de frequentie. Heb ik te veel water gegeven, of juist te weinig? In zulke gevallen kan het helpen om je wietplanten van onderaf te bewateren. Je planten kunnen dan drinken wanneer ze willen, en je stimuleert de wortels om dieper naar het water toe te groeien. 

Te veel of juist te weinig water geven, is een van de meest voorkomende oorzaken van problemen met wietplanten. Te veel water zorgt ervoor dat de wortels te weinig zuurstof krijgen, en zelfs kunnen verstikken. Het remt de groei, en zorgt voor allerlei tekorten. Te weinig water geven kan wel een keertje maar als wietplanten stelselmatig te weinig water krijgen kunnen de wortels uitdrogen en gaat je wietplant uiteindelijk gewoon dood.

Voordelen

Van onderaf bewateren heeft meer voordelen dan gemak alleen. Het stimuleert de wortels om op zoek te gaan naar water, en helpt dus bij de ontwikkeling van een gezond wortelgestel. Het helpt ook tegen insecten zoals de varenrouwmug, waarvan de larven zich in de bovenlaag van de aarde bevinden.

Verder voorkomt het natuurlijk overbewateren, en zorgt het voor een gelijkmatige verdeling van water in de aarde. Van onderaf bewateren voorkomt ook droge plekken in de aarde, die geen water meer opnemen omdat ze uitgedroogd zijn.

Een toplaag voorkomt uitdroging van de bovenste aarde bij onderaf bewateren. Foto: Allison Edrington, Shutterstock

Van onderen bewateren is een stuk makkelijker dan van boven, aangezien de aarde zelf genoeg water opzuigt. Het werkt het beste bij een organische kweek met aarde en een actief bodemleven. Als de aarde van onderaf wordt bewatert, wordt het namelijk iets aan de natte kant maar daar houdt het bodemleven dan weer van.

Van onderaf bewateren hoef je dan ook zeker niet dagelijks te doen. Het is het beste om de aarde twee tot drie keer per week even te controleren, en zonodig van onderen water te geven. Een toplaag (mulch) zorgt ervoor dat het water zich beter in de pot verdeelt, en voorkomt uitdroging van de bovenste laag aarde.

Van onderaf water geven

Deze manier van bewateren vereist dat je wietplanten in potten staan, en dat die potten genoeg drainage-gaten bevatten. Ook heb je er een schotel voor nodig om je plantenpotten in te zetten, en het water in te gieten. Via de drainage-gaten neemt de aarde het water op, zonder dat het daarbij kletsnat wordt.

Giet water (met voeding) in je schotel, zodat het waterniveau hoog genoeg is om de onderste laag aarde in je pot te bereiken. Hou hierbij ook rekening met een eventuele laag kiezels of kleikorrels, die ervoor zorgen dat de onderste laag aarde hoger is dan de onderkant van je plantenpot.

Kies een schotel die diep genoeg is om de onderste aarde te bereiken. Foto: Allison Edrington, Shutterstock

Zet vervolgens je plant met de pot in de schotel en geef de aarde ongeveer 10 minuten de tijd om het water op te zuigen. Het waterniveau in de schotel zakt maar de schotel hoeft zeker niet helemaal leeg te worden. Check gewoon even met je vinger, en prik in de bovenste aarde om te voelen of dat vochtig is. Als het nog steeds droog is, wacht dan nog even. Verschillende aardemengsels nemen aarde sneller op dan andere soorten aarde.

Als de aarde bovenin de pot vochtig aanvoelt neem je de pot weer uit het waterbadje in de schotel. Laat hem even uitlekken en zet je plant weer terug op zijn plaats. Een toplaag (mulch) zorgt ervoor dat de bovenkant van de aarde niet uitdroogt. Alternatief kun je onderaf bewateren zo af en toe afwisselen met een ‘normale’ bewatering van bovenaf.

(advertentie)