(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook met een kleine kweekkast of een bescheiden kweektent kun je het hele jaar door genoeg wiet kweken voor eigen gebruik. Door korte kweekrondes te draaien kun je zelfs iedere 10 weken een fijn oogstfeest vieren! Wietplanten hoeven dus echt niet je hele zolder of kelder in beslag te nemen, lees maar mee.

Je hoeft echt geen kamers vol met wietplanten te zetten om in je eigen behoefte te voorzien. Door je hobby klein, en de lengte van kweekrondes kort te houden, kun je iedere 10 weken oogsten. Je hebt er wel een kleine voorgroeiruimte voor nodig want elke 10 weken oogsten gaat het beste met zelf gemaakte stekken. De CNNBS kweekkast is goed voor ongeveer een gram wiet per dag, meer dan voldoende voor de meeste cannabisliefhebbers.

Stekken maken

Stekken zijn dé manier om vlugge en betaalbare kweekrondes mee te draaien. Ze kunnen direct nadat ze geworteld zijn op 12/12 gezet worden om aan hun bloeifase te beginnen. Tien weken later kun je oogsten. Stekken die je zelf maakt kosten bovendien niets, en omdat stekken van één en dezelfde moederplant genetisch hetzelfde zijn, groeit je binnentuintje op micro-formaat mooi gelijkmatig op.

Om stekken te kunnen maken, heb je wel minimaal een moederplant nodig en een ruimte om die samen met de stekken te laten groeien. Dit hoeft echter maar een heel kleine kweektent of -kast te zijn met een bescheiden voorgroeilamp. Een quantum board LED kweeklamp met een wattage tot ongeveer 100 Watt is goedkoop en prima om een paar stekken te maken en een moederplant in leven te houden.

 

Twee weken voordat je bloeiende wietplanten klaar zijn, begin je met het snijden van voldoende stekken van je moederplant. Deze kun je gemakkelijk samen met de stekken in een klein kweektentje zoals bijvoorbeeld de Secret Jardin CR60, laten groeien. Zet de stekken in een propagator op een verhoging naast je moederplantje, zodat ze voldoende licht opvangen. Lees hier hoe je een kleine moederplant onderhoudt en stekken laat wortelen.

Week 1 + 2: strekkende fase

Na twee weken in de voorgroeitent, zijn stekken groot genoeg om direct op 12/12 gezet te worden.

Een dag of tien nadat je de stekken hebt genomen, zullen ze als het goed is geworteld zijn. Na ongeveer 14 dagen in de voorgroeitent op 18/6, kunnen de gewortelde stekken direct op 12/12 om aan de bloeifase te beginnen. Verhuis ze hiervoor naar je bloeiruimte en zet ze in grotere potten om in af te bloeien. Voor eigen gebruik heb je meestal voldoende aan een kweektent of kweekkast van ongeveer 60 bij 60 centimeter. Gebruik je meer dan een gram wiet per dag, dan is de iets grotere CNNBS G-Kit XL meer geschikt.

Vanaf het moment dat de stekken in de bloeiruimte in grotere potten op een 12/12 lichtschema staan, zullen ze flink gaan groeien. Na twee weken wortelen, en nog eens twee weken op 12/12, zijn ze daardoor groot genoeg om voor een goede oogst te zorgen, zelfs zonder groeifase.

Week 3: de eerste bloeiharen

Na drie weken op 12/12 zijn de stekken een stuk groter en ontstaan ook de eerste bloeiharen. Foto:

Rond de derde week in de bloeiruimte verschijnen de eerste bloeiharen. Vanaf dit moment tel je de bloeiweken. Bij de meeste moderne indica’s duurt de bloeifase nu nog ongeveer 8 weken. Sommige wietsoorten doen er langer over om hun toppen oogstrijp te krijgen, dus kies een snelle indica als je per se binnen 10 weken wil oogsten. Natuurlijk kun je ook voor langer bloeiende wietsoorten gaan maar dan duurt de totale ronde uiteraard ook langer.

Week 4: topvorming

Na de vierde week zullen de bloeiharen zijn uitgegroeid tot de eerste kleine topjes. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Na vier weken in de bloeiruimte zullen er zoveel bloeiharen en calyxen bijgekomen zijn, dat ze de eerste echte topjes zijn gevormd. Omdat de stekken geen noemenswaardige groeifase hebben genoten, zullen de planten klein genoeg blijven zodat ook de onderste delen nog genoeg licht opvangen. Je hoeft bij deze manier van kweken dus ook niet te dieven of je planten te toppen, wel zo makkelijk.

Week 5: trichomen ontstaan

Tussen de bloeiharen zijn in de vijfde week de eerste trichomen te ontdekken.

Inmiddels zullen de planten gestopt zijn met groeien, en zich volledig richten op de topvorming. De topjes zijn nu ongeveer zo groot als knikkers en worden elke dag dikker. Als je goed kijkt kun je de eerste minuscule harsdruppeltjes zien. Dit zijn de trichomen waarin de werkzame en de aromatische stoffen ontstaan. De planten zullen nu ook sterker gaan ruiken.

Week 6: toppen zwellen

De toppen worden dikker en er komen nog steeds nieuwe bloeiharen bij. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

In week zes gaat het groeien van de toppen onverminderd door. Er groeien nog steeds nieuwe witte bloeiharen maar wellicht zijn er ook al bloeiharen die bruin worden en indrogen. De planten geven een sterke geur af en sommige trichomen worden langzamerhand wit van kleur wanneer je ze onder een microscoop bekijkt. Hoe meer van deze witte trichomen, hoe rijper de top.

Week 7 + 8: de bloei vordert

Maak aan het einde van week acht nieuwe stekken voor de volgende kweekronde. Foto: Brandon Crawford, Shutterstock

Het groeien van de toppen gaat in week 7 en 8 verder. Er ontstaan steeds meer trichomen in de toppen en er komen niet veel nieuwe witte bloeiharen meer bij. Langzamerhand drogen er ook steeds meer bloeiharen in en worden ze bruin en verschrompeld. Onder de microscoop ontdek je dat steeds minder trichomen transparant zijn, en wit kleuren.

Aan het einde van week acht neem je nieuwe stekken van je moederplant, zodat je na de oogst nieuwe planten hebt om je bloeiruimte weer mee te vullen. 

Week 9 + 10: spoelen en oogsten

Na de achtste week zijn de toppen in een rijpingsfase beland. Misschien zijn sommige bladeren al vergeeld maar dat gaan ze zeker doen wanneer je de planten vanaf nu alleen nog maar water geeft en de voeding achterwege laat. Dit noemen we ook wel spoelen. Door geen voeding meer aan te bieden maar alleen water, boort de plant alle reserves in de grond en in haar bladeren aan. De laatste nutriënten worden uit de bladeren getrokken, die daardoor geel of paars verkleuren.

Wanneer de meeste bloeiharen bruin zijn en de trichomen wit, is het tijd voor de oogst. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Let goed op de toppen, bladeren, bloeiharen en de trichomen. Wanneer de toppen dik en opgezwollen zijn en de meeste bladeren herfstkleuren hebben is het tijd om de trichomen te checken. Je kunt ze het beste bekijken met een zakmicroscoop of een smartphone met een zoomlens of vergrootglas-functie. Kijk naar de kleur van de trichomen; die kunnen transparant, wit of bruinkleurig zijn. Het beste oogstmoment is wanneer de meeste trichomen wit, en sommige trichomen (zo’n 10 procent) bruin geworden zijn.

[Openingsfoto: Meridith Major, Shutterstock]
(advertentie)