- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
Leer wiet kweken in een kwartier
Over wiet kweken kun je hele boeken (of websites 😉) volschrijven, en dat doen we dan ook. Maar de snelle instapper wil natuurlijk gewoon binnen een kwartiertje weten hoe dat moet, wiet kweken. Voor die mensen maakten we onze snelste kweekcursus ever. Over een kwartiertje weet je hoe het moet.
Eenmaal aan de gang, zul je lang en met ongekend veel plezier genieten van de hobby die we thuiskweken noemen. Aan de slag dus, maar onthoud dat deze supersnelle kweekcursus alleen de absolute basisinformatie bevat. Goed, de rest van je kennis spijker je gaandeweg maar bij.
Kies een kweekruimte
Iedereen heeft zijn eigen plekje nodig, zo ook jouw wietplanten. Ga je buiten kweken of binnen? Buiten heb je slechts een zonnig plekje in de tuin of op het balkon nodig. Binnen kun je zelf een kast timmeren, maar goedkoper en zeker sneller is waarschijnlijk een kweektent. Nóg makkelijker is natuurlijk een kant en klare. kweekkast.
In je kweekruimte moet een aangenaam klimaat heersen. Dat bereik je door middel van een afzuiger waar je vanwege de sterke cannabisgeur een koolstoffilter op aansluit. Als het voor jou aangenaam aanvoelt in je kweekruimte, dan zal het met je planten ook goed komen.
Zet ze in het zonnetje
Om je wietplanten te laten groeien, is licht nodig. Geschikte lichtbronnen zijn: TL, T5 en spaarlampen, HPS kweeklampen of LED kweeklampen. De lichtbron en de inhoud van je kweekruimte bepalen voor het grootste deel hoeveel je zult oogsten, dus kies aan de hand van je kweektent of -kast en de gewenste oogst een kweeklamp.
Tot 100 gram = fluorescente lampen (TL, T5, Spaarlampen) of een kleine LED kweeklamp. 100 -150 gram = 150 Watt HPS of 100 – 150 Watt LED. 150 -250 gram = 150 Watt HPS of 100 – 200 Watt LED. 250 gram = 250 – 315 Watt HPS (CMH) of 200 – 250 Watt LED. 400 gram = 400 – 600 Watt HPS of 300 – 400 Watt LED. 600 – 1000 gram = 1000 Watt HPS of 400 – 600 Watt LED. Meer informatie over kweeklampen vind je hier.
Welk medium?
Je wietplanten moeten met hun wortels nog ergens in staan. Aarde is het gemakkelijkst en ligt voor de hand voor een eerste kweek, maar je kunt ook voor kokos kiezen. Daarin groeien wietplanten wat sneller, maar het maakt het bewateren en voeden ook iets moeilijker. Tenslotte kun je ook met inerte mediums als steenwol of zelfs in water als medium kweken, maar dat vraagt wat meer kennis. Als je het aandurft, kun je het overwegen want wietplanten groeien doorgaans wel veel sneller en brengen daardoor ook meer op, in een hydrosysteem.
Meststoffen
Naast water hebben wietplanten ook voeding nodig. Meststoffen dus. Wanneer je je wietplant in een voedingsrijk aardemengsel kweekt, hoef je je zeker in het begin niet zoveel zorgen te maken over meststoffen.Kokos en hydrokwekers dienen echter wel vanaf het begin voeding te geven. Kies een basisvoeding voor het medium dat je gebruikt, want ieder medium vraag zijn eigen voeding. In de regel kun je wietplanten op aarde het beste met biologische voeding bemesten, en dien je in een hydrokweek minerale plantenvoeding te gebruiken. Er bestaat ook speciale voeding voor de kweek op kokos.
Verder hebben wietplanten in de groeifase andere voedingsbehoeften dan in de bloeifase. Je hebt dus een groeivoeding en een bloeivoeding nodig. Hier lees je alles over het voeden van wietplanten, en zo voed je een wietplant in een hydrosysteem.
Zaden kopen en ontkiemen
Een wietplant tover je niet tevoorschijn, die komt uit een zaadje. Gelukkig zijn wietzaden niet duur en is er een enorme keus aan goede wietzaden om te laten ontkiemen. Tegenwoordig zijn de meeste wietzaden gefeminiseerd, zodat je geen rekening met mannelijke planten hoeft te houden. Overweeg zaden voor beginners die makkelijker te kweken zijn, of autoflowers wanneer je buiten gaat kweken. Autoflowers gaan vanzelf bloeien en zijn daarom al in juli buiten te oogsten.
Dan is het tijd om je wietzaden te ontkiemen. Dat kan gemakkelijk in een klein potje met aarde, maar het meeste kans op succes heb je wanneer je ontkiemt volgens deze 100% succesmethode.
Groeien en bloeien
Indien je niet voor autoflower wietzaadjes hebt gekozen, zul je je planten zelf in de bloei moeten zetten. Zolang je de plant 18 uur licht geeft en 6 uur per etmaal in het donker laat, zal ze blijven groeien. Wanneer je het tijd vind om aan de bloei te beginnen, hoef je alleen het lichtregime met een schakelklok (gebruik een relais als je met HPS kweekt!) te veranderen naar 12 uur licht en 12 uur donker. Hou er rekening mee dat wietplanten in de bloeifase zeker nog dubbel zo groot kunnen worden.
Een groeifase duurt zolang als je zelf wil, maar gemiddeld genomen is een week of vijf een mooie groeiperiode. De bloeifase verschilt per wietsoort, en de meeste commerciële wietsoorten bloeien ongeveer 8 weken.
Oogsten en drogen
Wanneer je wietplanten klaar zijn om geoogst te worden, zullen de toppen dik en opgezwollen zijn en de meeste bloeiharen bruin en ingedroogd. Ook zullen een flink aantal van de grootste bladeren al een beetje vergeeld zijn zoals herfstbladeren. Als je het echt zeker wil weten dan zou je de trichomen (de kleine harskristallen op de toppen) met een (zak)microscoop moeten bekijken. Als die voor het grootste deel wit, in plaats van transparant zijn, en voor een klein deel bruin, is je wiet perfect rijp voor de oogst.
Dan de oogst zelf. Knip eerst per tak de grote schutbladeren dicht bij de stam af. Vervolgens knip je zorgvuldig met een puntig schaartje de kleine suikerblaadjes uit de toppen. Als je het mooi vindt hang je de tak ondersteboven te drogen in een donkere ruimte. Handig is om je kweekruimte hiervoor te gebruiken, schakel alles uit behalve de afzuiger, zodat de lucht ververst wordt tijdens het drogen, en er geen ongewenste geurtjes vrijkomen.
Binnen ongeveer 10 dagen zouden je toppen droog moeten zijn. Test het met de knaktest en bewaar je wiet in een mooie glazen pot in het donker. Vergeet de potten de eerste dagen niet te laten burpen.
(advertentie)