- Ook in cannabisland is het Black Friday: sla je slag!
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#13)
- Naar het zuiden des lands voor een verse Sweet Tini
- ‘Weed, Greed & Billions’ – zijn grote bedrijven de nieuwe drugskartels?
- Stekken, zaailingen en een extreem plakkerige Bubba Diesel
- Schikking Justitie • Einde aan 13 jaar ellende voor Johan van Laarhoven
Wiet kweken? Dit wordt je opbrengst
CNNBS TOP 50 #12 • Het zal je waarschijnlijk niet verbazen maar op één of andere manier denkt iedereen bij cannabis altijd meteen aan de oogst. Nog voor er überhaupt één zaadje in de grond zit. Vooruit dan, omdat domme vragen niet bestaan en we graag realistische verwachtingen scheppen kwam er aan het begin van het jaar eindelijk een antwoord op die brandende vraag: wat wordt mijn opbrengst als ik wiet ga kweken? Komt ie nog een keer, in grammen: dit wordt de opbrengst van je eerste kweek.
HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #12
Veel mensen die met wiet kweken gaan beginnen, vragen zich op voorhand al af wat hun opbrengst gaat worden. Logisch natuurlijk, want hoewel kweken een leuke hobby is, doe je het natuurlijk niet voor niets. Op basis van je set up kun je gelukkig een aardige inschatting maken van het aantal grammen van je opbrengst.
Licht is gewicht. Een veelgehoorde one liner onder wiet kwekers en niet zonder reden. Aan de hand van de kweeklamp, kun je namelijk veel zeggen over de te verwachten opbrengst. Het is wel zo dat een ervaren kweker met dezelfde kweeklamp, waarschijnlijk meer wiet zal oogsten dan iemand die voor het eerst wiet gaat kweken. Ook de wietsoort die je kweekt heeft invloed.
Toch kun je best een goede inschatting maken op basis van de gebruikte kweeklamp, want dat is de motor van je kweek. Let op: de opbrengsten in dit artikel zijn inschattingen van de opbrengst van iemand die voor de eerste keer wiet kweekt. Naarmate je meer ervaring krijgt, zul je ook meer wiet kunnen oogsten. Maximaal kun je ongeveer één gram per Watt kweken.
Fluorescente kweeklampen
Onder fluorescente kweeklampen verstaan we TL balken. Je kunt de ouderwetse dikkere TL balken gebruiken om wiet mee te kweken, maar nog beter zijn de nieuwere dunne T5 balken. Spaarlampen zijn overigens ook gewoon T5 balken, alleen zijn die opgerold tot een handig peertje die je zo in een fitting kan draaien.
Omdat fluorescente lampen niet veel dieptestraling hebben, is het belangrijk dat deze lampen zo dicht mogelijk op het gewas hangen. Zo dichtbij als mogelijk eigenlijk, zonder de bladeren van je wietplanten te verbranden, en dat komt neer op een centimeter of tien. Gebruik voor de groeifase van je wietplanten een TL in de koele, wittige variant (de zogenaamde daglicht lampen) en in de bloeifase een warm rode TL of spaarlamp.
Kweek je met fluorescente kweeklampen dan kun je het meeste oogst behalen door een scrog of sea of green te kweken. Op deze manier staan alle toppen namelijk lekker dicht bij de lamp en haal je de meeste opbrengst. Het zal je misschien verbazen maar ook met spaarlampen en TL lampen is een opbrengst van 1 gram per Watt mogelijk. De meeste mensen die voor het eerst wiet kweken halen dit echter maar heel zelden en kunnen reken op een opbrengst van minder dan een halve gram per Watt aan kweeklicht. De meest gebruikte fluorescente kweeklampen zijn tegenwoordig de zogenaamde (T-) Neons, 72, 110 en 220 Watt versies komen het vaakst voor.
- 2x 36 Watt T-Neon = +/- 30 gram opbrengst
- 2x 55 Watt T-Neon = +/- 45 gram opbrengst
- 4x 55 Watt T-Neon = +/- 90 gram opbrengst
HPS kweeklampen
HPS kweeklampen zijn redelijk goedkoop in de aanschaf en presteren nog altijd ongeëvenaard goed. Wiet kweken met een HPS lamp is makkelijk, en een HPS lamp straalt zijn licht ook diep door in het gewas. er is nooit onduidelijkheid over de hoogte van de lamp want die hang je – ongeacht het merk – op ongeveer 10 procent van het wattage in centimeters. HPS kweeklampen aansluiten is echter iets lastiger maar zeker geen raketwetenschap. Lees hier hoe je zo’n HPS kweeklamp veilig aansluit.
De stralingswarmte van een HPS kweeklamp zorgt ervoor dat wietplanten lekker snel groeien, maar kan in de zomer ook voor een oververhitte kweektent zorgen, het valt daarom aan te raden om een dimbare HPS met een digitale ballast te kopen. HPS kweeklampen komen in wattages variërend van 150 tot 1000 Watt. Wanneer je daarmee wiet gaat kweken dan kun je deze opbrengst verwachten.
- 150 Watt HPS = +/- 80 gram opbrengst
- 250 Watt HPS = +/- 150 gram opbrengst
- 400 Watt HPS = +/- 250 gram opbrengst
- 600 Watt HPS = +/- 400 gram opbrengst
- 1000 Watt HPS = +/- 600 gram opbrengst
Led kweeklampen
Wiet kweken met led kweeklampen is zeer populair onder beginnende wietkwekers. Dit heeft te maken met spectaculaire verkoopargumenten over veiligheid en vooral… opbrengst! Led kweeklampen produceren doorgaans minder warmte als HPS kweeklampen, en dit kan in sommige gevallen een groot voordeel zijn. Ook het aansluiten van led kweeklampen is gemakkelijk, en in veel gevallen slechts een kwestie van de stekker in het stopcontact steken. In tegenstelling tot fluorescente kweeklampen – die ook vaak vanwege de eenvoud worden aangeschaft – straalt een led kweeklamp zijn licht wel diep door in het gewas.
Het is echter een stuk lastiger om in het geval van led kweeklampen een opbrengst in te schatten op basis van het wattage. Goedkope Chinese leds produceren vaak ronduit slecht, maar de duurdere Amerikaanse en Engelse modellen kunnen daarentegen zelfs betere opbrengsten afleveren dan HPS kweeklampen. Je kunt er ook voor kiezen om een zelfbouw led kweeklamp in elkaar te zetten als je erg handig bent. De grens van een onwaarschijnlijke anderhalve! gram per Watt is daarmee al overschreden.
Als je een opbrengst van 15 tot 30 gram per maand nodig hebt, en je daarvoor graag zonder al te veel moeite een lamp ophangt, dan is led wellicht een goede keus. Na een initiële aanschaf gaan led kweeklampen erg lang mee, dus je hebt er veel plezier van. Led kweeklampen hebben vaak wel wat meer hoogte nodig in je kweekruimte.