(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Power Plant

Wie voor maximale opbrengsten gaat hoeft het niet altijd te zoeken in de duurste lampen, geavanceerde CO2 installaties, boosters en allerlei andere randzaken. Niet? Nee, want bij maximaal oogsten gaat erom zo efficiënt mogelijk om te gaan met je bestaande apparatuur maar voorál de beschikbare ruimte.

We zullen maar meteen met de deur in huis vallen: de meeste kwekers oogsten minder dan ze zouden kunnen. Zelfs wanneer hun wietplanten precies de juiste hoeveelheid voeding en water krijgen, en ook de temperatuur en andere zaken allemaal dik in orde zijn, kan er vaak nog winst behaald worden. Hoe dan? Nou, simpelweg door iedere vierkante centimeter aan kweekruimte te benutten. En dan bedoelen we zowel de ruimte onder de grond als daarboven, en zelfs de ruimte boven de planten.

Het wortelstelsel

Wanneer we het over het benutten van kweekruimte hebben, denken de meeste mensen vrijwel direct aan een goed met toppen gevuld bladerdek. Maar voor een maximale oogst zou je ook voor de wortels en het licht iedere centimeter aan ruimte moeten benutten.

Een wietplant is onder de grond ongeveer even groot als boven de grond

Een wietplant is om te beginnen onder de grond even groot als boven de grond. Dat wil zeggen dat de wortels samen ongeveer evenveel volume innemen als alle groene delen samen. Hoe meer ruimte je een wietplant dus onder de grond geeft, hoe groter de plant ook boven de grond kan worden. Wanneer je bijvoorbeeld een kweekoppervlak van één vierkante meter met toppen wil vullen, zou je die vierkante meter ook onder de grond moeten benutten. Als je voor een maximale oogst gaat althans…

Of je die vierkante meter nu met één plant in SCROG of een heleboel planten in een Sea Of Green kweekt maakt niet uit. In een Sea Of Green met bijvoorbeeld 25 vierkante potten van 20 x 20 centimeter, wordt de hele oppervlakte ook voor de wortels goed benut. Kweek je slechts één plant of een stuk of vier, maak dan ook gebruik van de maximale ruimte voor de wortels. Bijvoorbeeld met vier grote vierkante potten van een liter of 30. Je zult zien dat je scrogrek eerder vol gegroeid is, en dat de toppen groter worden.

Uit de lengte én uit de breedte

In de breedte kun je niet alleen efficiënter kweken door iedere vierkante centimeter te benutten. Ook in de hoogte betekent verspilde ruimte minder opbrengst dan mogelijk is. Kijk nog maar eens goed naar de foto’s hierboven. De planten op de linkerfoto zijn onnodig hoog. De lange stammen zorgen ervoor dat de kweeklampen veel hoger moeten hangen dan nodig is. Verder moet de sapstroom naar boven en naar beneden een lange weg afleggen. Dit is verspilde energie en zorgt ervoor dat de opbrengst minder is dan zou kunnen.

Wil je maximaal oogsten, zorg er dan voor dat wietplanten laag blijven

Wil je maximaal oogsten, zorg er dan voor dat wietplanten laag blijven. Dit kun je bereiken met een goede full-spectrum (LED) kweeklamp in de juiste lichtkleur (veel blauw/wit licht en weinig rood licht) en plantentraining. Hoe lager je wietplanten zijn, hoe minder energie het bloeien kost.

Verspilde ruimte: lange internodes, toppen groeien op verschillende hoogtes en er is veel onbenutte ruimte. Foto: photolona, Shutterstock

Bij veel zaken moet efficiëntie uit de lengte óf uit de breedte komen. De opbrengst van wietplanten maximaliseer je echter door niet alleen in de hoogte maar ook in de breedte alle ruimte te benutten. Zogezegd geldt dat voor de wortels onder de grond, maar helemaal voor het bladerdek boven de grond. Er passen ongeveer 100 toppen op een vierkante meter dus iedere top die je minder kweekt betekent dat je ruimte verspilt.

Er zijn twee kweekmethoden waarmee je een kweekoppervlak goed kunt opvullen met toppen. Je kunt bijvoorbeeld 25 wietplanten op een vierkante meter kweken en iedere plant na de tweede node toppen. Iedere plant heeft dan 4 toppen, zodat je in totaal 100 toppen kweekt en de oppervlakte goed benut. Je kunt ook maar één wietplant kweken of een paar. In dat geval kun je door te scroggen, supercroppen of andere training toe te passen, zorgen dat het gehele kweekoppervlak gevuld is.

Een goed gevulde scrog; er wordt geen centimeter verspild. Niet in de lengte en ook niet in de breedte.

Verspil ook geen licht

Zelfs wanneer je onder de grond alle ruimte benut en je planten lekker kort zijn en het hele kweekoppervlak goed met toppen gevuld is, kun je nog ruimte verspillen. Ook boven de planten zorgt te veel ruimte namelijk voor verspilling. In dit geval een verspilling van licht.

Welke kweeklamp je namelijk ook gebruikt, de lichtsterkte neemt af naarmate de afstand tot de lamp toeneemt. Vooral bij grote HPS kweeklampen zoals die van 600 en 1000 Watt gaat op deze manier best veel licht verloren. Een 600 Watt HPS lamp dien je op minimaal 60 centimeter hoogte te hangen en een 1000 Watter heeft een minimale afstand van een meter nodig. Direct onder zo’n lamp is de hoeveelheid licht optimaal maar de planten die er niet direct onder staan lopen met zulke lampen best wat licht mis.

Met meerdere kleine lampen en iedere centimeter gevuld kweek je een uitstekende maximale oogst.

Vooral in kleine hobbymatige kweekruimtes zoals kasten en tenten, loont het daarom de moeite om met LED te kweken in plaats van HPS kweeklampen. De nieuwere LED kweeklampen hebben doorgaans een veel efficiëntere vorm. De panelen (boards) en helemaal de LED balken bestrijken een groot oppervlek, en zorgen ervoor dat iedere centimeter aan kweekoppervlak goed belicht wordt. Vraag bij de fabrikant of verkoper naar een zogeheten PPFD kaart. Daarop zie je de lichtintensiteit en verdeling over het geschikte kweekoppervlak voor de kweeklamp.

(advertentie)