(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Scroggen is dé methode bij uitstek om met weinig planten toch maximaal te oogsten. Oké, het duurt wat langer omdat je de wietplanten in een scrog de tijd moet geven om groot genoeg te worden om je kweekruimte te vullen, maar het is zeker een basistechniek die je als rechtschapen hobbykweker niet kunt negeren.

Het woord SCROG geeft eigenlijk al heel goed het principe van de techniek zelf aan. De afkorting staat namelijk voor SCREEN OF GREEN wat je vrij vertaald kunt lezen als REK VOL WIET. En dat is dan ook precies wat een goed gelukte scrog is; één, of een paar wietplanten die door training meer horizontaal dan verticaal groeien en zo het gehele kweekoppervlak benutten. Afijn, een beeld zegt soms meer dan 1000 woorden, hier een paar goed gelukte scrogs.

Het scrogrek alias ’the screen’

Het scrogrek speelt logischerwijs een belangrijke rol bij het scroggen. Het rek heeft twee belangrijke functies. Aan de ene kant geeft het ondersteuning aan de takken wat later in de kweekronde hard nodig is wanneer de toppen zwaarder worden. Tijdens de groeifase fungeert het rek als een leidraad waarlangs de takken van wietplanten kunnen groeien. Door ze steeds aan het rek te binden, groeien wietplanten niet verticaal de hoogte in, maar horizontaal in de richting die jij als kweker bepaalt.

Je kunt een scrogrek eenvoudig zelf maken van een paar houten balken en draad waarmee je het frame in vierkante vakken van ongeveer 5 bij 5 cm verdeelt. Of je kunt gewoonweg een stuk tuingaas gebruiken; het maakt niet uit hoe je scrogrek gemaakt is, zolang je maar een stevig raster hebt om je wietplanten langs te laten groeien. De meeste scrogrekken zijn aan hun frame bevestigd aan de wanden van je kweekruimte. Er zijn tegenwoordig ook kant en klare scrogrekken te koop die je simpelweg in de aarde van je planten kunt prikken.

Voorgroeien

Voor je met scroggen kunt beginnen, is het belangrijk om je wietplant(en) geschikt te maken voor de kweektechniek. En dat gaat makkelijker wanneer je er goed bij kunt, dus wacht nog even met het ophangen van je scrogrek en bepaal om te beginnen eerst de juiste maat pot voor je plant. Omdat wietplanten bij het scroggen flink moeten groeien, is een grote pot nodig. Hoe meer ruimte de wortels krijgen, hoe groter de plant immers kan worden. Hieronder een lijstje met potmaten om als richtlijn te gebruiken, hoe groter de pot hoe makkelijker je plant groeit en het bewateren en voeden ook wordt.

Kweekoppervlak per plant : potmaat in liters

  • 0,25 M2 : 20 tot 25 liter
  • 0,36 M2 tot 0,5 M2 : 30 tot 35 liter
  • 1 M2 : 40 tot 50 liter
  • 1,2 M2 : 50 tot 60 liter

Probeer door toppen en supercroppen een mooie bossige plant te krijgen met veel vertakkingen, alvorens het scrogrek aan te brengen.

Door je planten in een vroeg stadium (ongeveer vanaf groeiweek 3) een paar keer te toppen en eventueel hier en daar te supercroppen is het de bedoeling om een wietplant te creëren van een centimeter of 20 met 10 tot 20 takken. Op dat moment kun je je scrogrek aanbrengen zodat de bovenste bladeren er net doorheen prikken.

Scroggen

Nu is de tijd aangebroken voor het daadwerkelijke scroggen. Begin met de buitenste takken, wanneer die een centimeter of tien boven het rek uitkomen, buig en weef je door het rek heen van het midden af.  Laat de takken boven en onder het rek door slalommen als dat mogelijk is, zo niet kun je ze ook boven het rek laten groeien en ze vastbinden met plantbinders of tie wraps. Let erop dat je de takken niet té strak vastbindt, de sapstroom moet natuurlijk niet afgekneld worden. Blijf iedere tak, steeds wanneer die een stuk omhoog is gegroeid op deze manier aan het rek vastmaken.

Probeer op deze manier het hele rek te vullen. Wanneer het rek voor ongeveer 70 tot 80% gevuld is, is het tijd om over te schakelen naar het 12/12 lichtschema voor de bloeifase. Je planten zullen hierna nog even flink groeien, dus stop niet met het binden en buigen tot en met week drie van de bloeifase. De toppen beginnen dan een beetje vorm te krijgen en de eerste trichomen ontstaan.

Dieven

Als het scroggen goed gegaan is, zal het je wellicht opvallen wat een grote dichtbegroeide jungle het geworden is. Onder het scrogrek zal het waarschijnlijk pikdonker zijn en de takken die hier nog groeien zullen daardoor nooit goed ontwikkelen. Het is daarom belangrijk om alle secundaire topjes en bladeren onder het rek in de derde week na het ingaan van het 12/12 lichtschema, weg te knippen. Grondig dieven dus onder dat rek zodat er niets dan kale takken en stammen overblijft. Dit zorgt ervoor dat er meer energie naar de hoofdtoppen boven het rek gaat, en opent het bladerdek voor een goede luchtstroom.

Dat is het. Als je scrogrek mooi vol zit en de bloei er goed inzit en je je plant(en) grondig hebt gedieft, is het verder alleen nog een kwestie van goed voeden en bewateren en kijken hoe de toppen dikker en dikker worden. Hoe vaker je scrogt, hoe beter je erin wordt.

(advertentie)