(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten water geven, het lijkt makkelijk en dat ís het in feite ook maar toch gaat het met water geven vaak mis. Beginnende kwekers geven eerder te veel dan te weinig water, waardoor de wortels verstikken en de groei stagneert. Gelukkig is op maat bewateren niet moeilijk, zolang je maar de juiste trucjes kent. 

Afgezien van licht, draait succesvol wiet kweken vooral om de juiste balans. Een briesje is goed maar teveel wind kan bladeren uitdrogen, voldoende meststoffen zijn essentieel maar teveel kan bladeren doen verdorren. Zo is het ook met water; wietplanten mogen niet zonder komen maar wanneer de aarde te nat is krijgen de wortels geen zuurstof meer, waardoor ze verstikken.

Waar bewateren mis gaat

Wietplanten kweken is niet moeilijk maar vraagt wel het nodige geduld. De verleiding om meer water te geven is groot wanneer je wietplant ’s avonds nog net zo klein is als toen je ’s ochtends keek. Toch kun je dat beter niet doen want wietplanten houden in het bijzonder niet erg van te natte voeten. Hun wortels hebben namelijk naast water en meststoffen ook veel zuurstof nodig. Dit krijgen ze uit het water zelf, maar vooral uit de lucht in de aarde zelf. Wanneer de aarde te nat is, groeien de wortels in stilstaand water en verstikken de wortels.

De verleiding om meer water te geven is groot en funest bij kleine wietplanten en zaailingen. Foto: 2stockista, Shutterstock

De gevolgen van teveel water zijn dus eigenlijk gevolgen van te weinig zuurstof bij de wortels. Wat je aan de plant ziet zijn naar beneden hangende bladeren, en in een verder gevorderd stadium bladeren die verdorren; symptomen die je ook ziet bij wietplanten in hydrosystemen met water dat te weinig zuurstof bevat.

Bladeren indicatie methode

Er zijn best wat handige trucs om precies genoeg water te geven. Sommige kwekers tillen hun potten dagelijks even op om aan het gewicht te voelen hoe het met de waterhuishouding staat. Anderen laten de toplaag van de aarde tussen iedere waterbeurt tot een centimeter of 2, 3 opdrogen.

Beter en makkelijker is het echter om te kijken naar de stand van de bladeren. Zowel een tekort aan water als een wateroverschot, is aan de bladeren namelijk duidelijk te zien. En ook wanneer een wietplant helemaal content is met de hoeveelheid vocht in haar medium, laat ze dat met haar bladeren aan je zien.

  • Slap hangende bladeren = tekort (te droog)
  • Stevige naar beneden krullende bladeren = overschot (te nat)
  • Schuin omhoog gerichte bladeren = niet te droog, niet te nat (precies goed)

V.l.n.r.: te droog, precies goed en te nat volgens de bladeren indicatie methode. Beeld rechts: VladKK, Shutterstock

Bij een tekort aan water zal een wietplant haar bladeren laten hangen. De bladeren hangen dan niet alleen naar beneden, maar ze voelen daarbij ook slap aan. Natuurlijk moet je het niet zover laten komen maar juist proberen om de bladeren schuin omhoog, naar het licht toe te richten. Dat is namelijk de manier waarop je wietplant aangeeft dat ze het qua water in ieder geval goed maakt.

Wanneer een wietplant daarentegen te nat staat, kun je dat ook duidelijk zien aan de bladeren. In dat geval krullen de bladvingers namelijk als een soort klauwen naar beneden. Verwar het niet met slap hangende bladeren; in het geval van een water-overschot voelen de bladeren namelijk wél stevig aan. De bladeren indicatie methode werkt zowel voor wietplanten op aarde als wietplanten die in hydrosystemen gekweekt worden. Alleen moet je in dat geval bij naar beneden krullende bladeren dus voor meer zuurstof zorgen.

Voedingswater aanmaken

Bij het aanmaken van voedingswater is het belangrijk dat je de juiste volgorde aanhoudt en het water de kans geeft om op temperatuur te komen. Wanneer het water namelijk veel kouder is dan de omgevingstemperatuur, krijgt de plant een temperatuurschok. Omgekeerd kan te warm water ervoor zorgen dat de wortels te weinig zuurstof krijgen. Ook heeft de temperatuur van het water invloed op de pH-waarde.

Het beste is daarom om het water eerst een nacht in je kweekruimte op temperatuur te laten komen. Dan voeg je alle voedingsstoffen toe tot de juiste EC-waarde (indien nodig,bij een organische kweek kun je de EC-waarde niet meten en hoef je de pH-waarde niet altijd in de gaten te houden) en pas daarna breng je het op de juiste pH-waarde (indien nodig).

Droge aarde

Wanneer de bovenste laag aarde erg is ingedroogd, kan het gebeuren dat de aarde water niet gemakkelijk meer opneemt. Je merkt dit snel genoeg, het water loopt dan aan de onderkant vrijwel direct weer uit de pot. Wanneer je potten ieder op een afzonderlijke schotel staan, maakt dat niet zoveel uit. De aarde zal het water dan wel weer van de onderkant opzuigen.

Wanneer je planten echter samen in één uitlekbak staan is dit wel een probleem omdat het water naar het laagste punt loopt en de planten die daar staan, dan al het water van de andere planten opzuigen. Het gevolg is dat een aantal planten bijna geen water krijgen en anderen te nat staan. Ook heb je dit niet altijd meteen door waardoor het tot serieuze problemen bij de planten kan leiden.

Wanneer aarde erg is uitgedroogd kan het water niet goed opnemen. Foto: Parilov, Shutterstock

Wat je zou kunnen doen om dit te voorkomen is ofwel voor een afzonderlijke schotel voor iedere pot te zorgen,  in langzame etappes water geven, of een uitvloeimiddel gebruiken. In langzame etappes water geven houdt simpelweg in dat je iedere plant eerst voorzichtig een kleine hoeveelheid water geeft, een uurtje wacht en dan iets meer water geeft, nog een uurtje wacht en dan pas de rest van het water geeft. De aarde krijgt zo tussendoor de kans om het water op te nemen.

Een uitvloeimiddel verlaagt de oppervlaktespanning van het water waardoor de aarde het weer goed kan opnemen. Yucca is zo’n uitvloeier, het is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van het sap van de Yucca (ook wel palmlelie). Je kunt ook een druppeltje afwasmiddel bij een emmer water doen maar let op dat je niet meer dan één druppel gebruikt op een emmer en dat je dit niet vaker hoeft te gebruiken. Want afwasmiddel is in principe natuurlijk niet goed voor wietplanten.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)