(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Alle begin is moeilijk, en dat geldt natuurlijk ook voor het kweken van je eerste wietplanten. Maar gelukkig hoef je het wiel niet zelf uit te vinden en kun je leren van de fouten die andere kwekers maakten toen zíj net begonnen. Beginners kweekfouten dus, zorg dat je ze niet maakt.

De allereerste kweekfout begint vaak al voordat men überhaupt met kweken begonnen is, en dat is het verzuimen om je in te lezen. Lees je dus in, voordat je ook maar één wietzaadje in de grond stopt, en vraag eventueel hulp bij het aanschaffen van de juiste kweekspullen. Een kweekkast of andere binnentuin moet aan nogal wat eisen voldoen, en sowieso veilig zijn. Dus ga niet onvoorbereid van start.

Verwende dames…

Wietplanten hebben aandacht nodig maar overdrijf het niet. Foto: faboi, Shutterstock

Eenmaal ingelezen ga je vol goede moed van start. Het ontkiemen gaat meestal wel goed want daar is heel veel informatie over te vinden. Maar wat veel beginners daarna fout doen, is dat ze hun planten veel te veel verwennen. Ongeduld speelt daarbij vaak een rol.

Het kweken van planten gaat echter in een heel ander en veel rustiger tempo dan onze doorgaans gehaaste levens, en dat maakt het kweken van je eigen wiet ook zo rustgevend.

Geef je plant dan ook de tijd om rustig te groeien zonder dat je dat probeert te versnellen met te veel water en te veel voeding. Het enige waar een wietplant bijna geen genoeg van krijgt is licht! Verder verwen je haar nog het meest met een goede balans.

Verkeerd licht

Om goed te groeien en te bloeien heeft een wietplant wel wat meer licht nodig dan deze kleine LED-spot. Foto: Thichaa, Shutterstock

Vooruit bordurend op het verwennen; je verwent wietplanten nog het meeste met een goede lichtbron. Laat je informeren over een goede kweeklamp voor jouw wietwensen, maar ga niet zomaar met goedkope Chinese LED kweeklampen aan de gang. Probeer ook geen wiet te kweken onder een gloeilamp.

Spaarlampen kunnen wel goed zijn, maar verwacht geen dikke toppen van een 8 Watt spaarlampje. Licht is gewicht dus kies je lamp zorgvuldig. Wanneer je toch voor spaarlampen gaat, zorg dan wel voor de juiste kleurtemperatuur. Deze kun je vinden op de verpakking en wordt uitgedrukt met een nummer. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur: 865 is dus 6500 graden Kelvin, en 827 is 2700 Kelvin. Bloeien gaat beter bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin en groeien doe je tussen de 4500 en 6500 graden Kelvin.

Geen aandacht

Verwaarloos wietplanten nooit! Foto: mikeledray, Shutterstock

Hoewel je wietplanten dus niet moet verwennen met te veel water en voeding, hebben ze je aandacht zeker wel nodig. De grootste fout die je kunt maken is om je planten een paar dagen aan hun lot over te laten. Ze kunnen dan snel uitdrogen wat helemaal funest is voor je oogst.

De beste kwekers zijn elke dag wel even bij hun planten te vinden. Niet alleen om water te geven, maar ook gewoon om even te kijken hoe ze het maken. Zulke kwekers ontdekken snel wanneer er iets aan de hand is zoals ongedierte of temperatuurstress. Hoe sneller je zoiets opmerkt hoe makkelijker het doorgaans te verhelpen is.

Te veel praatjes

Hou de grootte van je toppen voor jezelf. Foto: Koldunova Anna, Shutterstock

Hoe trots je ook op je nieuwe hobby bent, praat er niet overal over. Cannabis zit bij veel mensen nog steeds in een taboesfeer. Door verkeerde voorlichting (lees: de indoctrinatie van media en overheid) denken sommige mensen nog steeds dat alle wietkwekers per definitie criminelen zijn.

De meeste kwekerijen worden opgerold door anonieme meldingen bij de politie, en helaas ook hobbytuintjes met 5 of minder planten. Hou je hobby daarom maar liever voor jezelf en vertel het alleen aan mensen waar je je handen voor in het vuur kunt steken.

Te vroeg oogsten

Veel beginnende wietkwekers oogsten te vroeg. Foto: ScrOG, Shutterstock

Vooral eerste kweekjes worden vaak veel te vroeg geoogst. In de afrijpfase lijkt het misschien of er niet veel meer gebeurt maar het tegendeel is waar. De laatste weken van een kweek zijn ontzettend belangrijk voor een goed eindproduct. De bloemen in de toppen (calyxen) zwellen aan het einde van een kweek nog flink aan, en dat wil je toch niet mislopen?

Staar je bij het bepalen van het oogstmoment niet blind op een x-aantal weken dat op de verpakking van de zaden staat, maar kijk of je plant echt aan oogsten toe is. Dat kun je het gemakkelijkste zien aan de bloeiharen. Wanneer er geen nieuwe bloeiharen meer bijkomen en de meeste andere bloeiharen bruin en ingedroogd zijn, wacht dan nog een extra weekje met oogsten voor je de schaar ter hand neemt.

Te snel drogen

Verpest je eerste oogst niet door het te snel te willen drogen. Foto: Oleksandrum, Shutterstock

Natuurlijk kun je niet wachten om je eerste zelf gekweekte wiet te proeven, maar toch loont wachten de moeite. Zet dus geen kachels aan in je droogruimte, en zet ook geen ventilators op de toppen. Drogen doe je in het donker in een ruimte op kamertemperatuur of net iets daaronder, en met alleen de afzuiger aan om geurtjes weg te filteren.

De lekkerste wiet heeft lang de tijd gehad om rustig te drogen en wordt ook na het drogen nog een paar weken in een glazen pot bewaard om goed rijp te worden. Curen heet dat.

(advertentie)