- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
Zijn autoflowers écht beter voor de beginnende wietkweker?
Autoflowers kunnen verdomd handige wietplanten zijn. Ze bloeien vanzelf, zijn nagenoeg altijd gefeminiseerd, worden niet te hoog en worden door hun kweekgemak vaak aan beginnende kwekers aangeraden. Aan de andere kant laten veel ervaren kwekers autoflowers liever links liggen. De vraag is dus: zijn autoflowers echt wel de beste keus voor beginners?
Autoflowers zijn in het laatste decennium enorm populair geworden, en vertegenwoordigen tegenwoordig een aanzienlijk deel van de totale verkoop van cannabiszaden. De bijzondere wietplanten brengen een hoop kweekgemak met zich mee, waardoor ze dikwijls aan beginnende kwekers worden aangeraden.
Aan de andere kant kiezen veel ervaren thuistelers vaak juist liever niet voor autoflowers. Wat zijn hún beweegredenen dan? en zijn autoflowers echt wel de beste keus voor een eerste kweek?
Waarom autoflowers wél een goede keus zijn voor beginners
Beginnende thuiskwekers die voor eigen gebruik een paar wietplanten willen kweken, krijgen vaak het advies om eerst een keer autoflowers te kweken. Dit komt omdat autoflowers een belangrijke eigenschap bezitten, waardoor ze je een aantal handelingen uit handen nemen. We hebben het natuurlijk over het vermogen van autoflowers om geheel uit zichzelf in bloei te gaan – en vandaar natuurlijk ook de naam.
Ze bloeien vanzelf
We beginnen met het meest voor de hand liggende voordeel; autoflowers bloeien vanzelf en hierom worden ze dus ook autoflowers genoemd. Bij ‘gewone’ fotoperiode-gevoelige wietplanten dien je als kweker de bloei op te wekken door het aantal lichte uren per dag in te korten. Met autoflowers hoeft dit niet, en heb je als beginner dus alvast één zorg minder.
Ze worden niet enorm groot
Hoewel autoflowers flink verbeterd zijn de laatste jaren, en tegenwoordig ook een flink formaat kunnen bereiken, worden ze over het algemeen niet belachelijk groot. En aangezien de meeste kweektenten en kweekkasten ook beperkt hoog zijn, loop je met een paar autoflowers niet snel tegen een ruimtegebrek aan.
Je kunt snel oogsten
Omdat autoflowers een paar weken snel groeien, en dan automatisch aan hun bloeifase beginnen, duurt hun cyclus een vast aantal weken. En hoewel de totale kweektijd van autoflowers onderling verschilt, zijn de meesten na drie maanden of minder wel klaar om geoogst te worden. Voor de beginnende binnenkweker betekent dit ook minder tijd voor kweekfouten, en dus een grotere kans op succes.
Geen last van toprot
Buiten is de korte cyclus een nog veel groter voordeel, en zeker in de lage landen. Omdat autoflower wietplanten maar zo’n kort leven beschoren zijn kun je ze buiten zaaien, kweken en oogsten, lang voordat het weer herfst wordt. Hierdoor heb je als beginner geen last van het typische buitenkweekprobleem dat toprot heet. Ook hoef je geen wietplanten te verduisteren om ze eerder te laten bloeien.
Geen stress door lichtlekken
Fotoperiode-gevoelige wietplanten bloeien pas als de nachten lang genoeg duren. Dit komt omdat zij in de donkere uurtjes bloei-hormonen aanmaken. Dit betekent ook dat een klein lichtstraaltje (veroorzaakt omdat een kweektent bijvoorbeeld niet helemaal lichtdicht is) de hormoon-huishouding op dit gebied in de war schopt.
Wietplanten kunnen daardoor stoppen met bloeien, of bijvoorbeeld helemaal niet bloeien. Of erger; gestresst raken en mannelijke bloemen maken (hermafrodiet worden). Buiten kan het licht van een nabij staande straatlantaarn of bijvoorbeeld de buitenlamp in de tuin van de buren, de (bloei)hormoonspiegel van fotoperiode-gevoelige wietplanten uit balans brengen. Autoflowers hebben totaal geen last van dit alles.
Altijd gefeminiseerd
Hoewel de meeste fotoperiode-gevoelige wietsoorten tegenwoordig ook gefeminiseerd zijn, kun je daar met autoflowers eigenlijk wel blind vanuit gaan. Je hoeft als beginner dus ook niet op te letten of er misschien mannelijke planten tussen zitten, als je voor autoflowers kiest.
Waarom ervaren kwekers liever géén autoflowers kweken
Ondanks alle bovengenoemde voordelen van autoflowers, kiezen veel ervaren thuistelers expres niet voor autoflowers. Je kunt er dus wel van uit gaan dat er ook nadelen aan autoflower-wietsoorten kleven. Of dat ‘gewone’ fotoperiode gevoelige wietplanten in sommige situaties in ieder geval beter zijn.
Minder controle over het formaat van wietplanten
Dat autoflowers vanzelf bloeien kan handig zijn, maar het betekent ook dat je als kweker veel minder invloed hebt op het uiteindelijke formaat van je wietplanten. Fotoperiode-gevoelige wietplanten kun je daarentegen zo lang laten groeien als je wilt. Daarna laat je zelf de bloeifase ingaan, op het moment dat jij dat wenst en wanneer de planten zo groot zijn als jij dat wenst.
Autoflowers blijven vaak klein
Naast een verminderde invloed op het formaat, blijven autoflowers ook dikwijls wat aan de kleine kant. Er zijn tegenwoordig ook wel autoflowers die wat groter worden. Maar over het algemeen moet je toch rekening houden met een lagere opbrengst wanneer je autoflowers kweekt.
Minder controle over de vorm van wietplanten
Omdat de groeifase van autoflowers maar kort duurt, is er weinig tijd om ze te trainen. Populaire kweektechnieken als toppen, scroggen, supercroppen en dergelijke zorgen bij autoflowers vaak voor een kleine plant en een karige oogst. Sommige kwekers toppen autoflowers nog wel, maar uitgebreid trainen kun je autoflowers eigenlijk niet.
Meer blad, minder bud
Autoflower wietplanten stammen af van ruderalis-wietplanten. Kleine wietplanten uit koude gebieden met korte zomers. Deze genetische achtergrond heeft nog steeds invloed op de eigenschappen van de meeste moderne autoflower-wietplanten. Een van deze eigenschappen is dat de toppen doorgaans meer bladeren bevatten dan fotoperiode-gevoelige soorten.
Lager THC-percentage
Hoewel autoflowers op dit gebied steeds beter worden, bevatten de sterkste exemplaren nog altijd een aanzienlijk lager THC-percentage dan fotoperiode-gevoelige wietsoorten. Eigenlijk geldt dit niet alleen voor THC, maar ook voor CBD en alle andere cannabinoïden en terpenen. Het algehele percentage aan trichomen is bij veel autoflowers gewoonweg lager. Ook dit heeft te maken met hun ruderalis-genen.
Dat waren ze, de voordelen van autoflowers voor beginnende kwekers, en de redenen waarom veel ervaren kwekers toch het liefst fotoperiode-gevoelige wietsoorten kweken. Er zijn overigens ook ervaren kwekers die bij autoflowers zweren, en de zelfbloeiende eigenschap uitbuiten met lange lichtperiodes. In ieder geval kun jij nu weloverwogen beslissen of je eerste wietplant een autoflower moet worden, of juist niet.
(advertentie)