(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Autoflowers zijn verdomd handige wietplanten. Zeker voor buitenkwekers bieden ze uitkomst, want door de korte cyclus heb je geen last van toprot en kun je je wiet buiten volledig laten afrijpen. Enig minpuntje is wel dat het niet de allergrootste planten zijn. Maar daar kun je gelukkig wat aan doen!

Wie tegenwoordig buiten wiet wil kweken, heeft het een stuk makkelijker dan vroeger. Voor mannelijke wietplanten hoef je met gefeminiseerd zaad niet meer bang te zijn, en autoflower wietsoorten maken het buiten kweken helemaal makkelijk. Autoflowers hebben een vaste levenscyclus van een maand of drie waarna ze geoogst kunnen worden.

XXL autoflowers groeien wat langer, en worden daardoor veel groter dan ‘gewone’ autoflowers.

Om de bloei bij een autoflower op te wekken, heb je dus geen lange nachten (en koud en nat herfstweer) nodig. Zodoende heb je met autoflower wietplanten ook totaal geen last van toprot. Het enige nadeel is dat dit bijzondere wietras planten voortbrengt die niet enorm groot worden en dus ook geen kilo’s per plant zullen opleveren. Met de juiste behandeling kun je er echter wel voor zorgen dat autoflowers zo groot mogelijk worden.

Kies een XXL-autoflower

De levensduur van een autoflower ligt vast in de genetica. Er zijn zogezegd geen lange nachten nodig om een autoflower wietplant te laten bloeien, maar de plant begint na een x-aantal weken vanzelf te bloeien. Dit is het grootste voordeel van een autoflower ten opzichte van een ‘gewone’ fotoperiode wietplant, maar zorgt er ook voor dat autoflowers nooit tot monsterplanten uit zullen groeien.

Niet alle autoflowers blijven overigens even klein. De meeste autoflower wietsoorten worden tussen de 80 en de 120 centimeter hoog. Maar zogenaamde XXL-autoflowers (ook wel super autoflowers genoemd) kunnen een stuk groter worden. Zij groeien wat langer door voordat ze in bloei gaan, en worden daardoor aanzienlijk groter. Let wel op de totale levensduur, want ook die duurt bij een XXL-autoflower langer. Zaai een XXL-autoflower dus niet te laat in het jaar, want dan loop je in september en oktober natuurlijk alsnog kans op schimmelproblemen door het natte en koude weer.

Geef je autoflower de ruimte

Zoals je wellicht weet, wordt elke wietplant groter wanneer je haar een grotere pot geeft. Hoe meer ruimte de wortels hebben, hoe groter de plant boven de grond groeit. Wil je een grote autoflower kweken, dan zul je haar dus in een lekkere grote pot moeten zetten. Neem bijvoorbeeld een mooie grote cementkuip en boor in de bodem wat gaten voor een goede afwatering.

Een grote pot zorgt voor een groot wortelstelsel en daarmee een aanzienlijk grotere plant.

Haastige spoed

Haastige spoed is misschien zelden goed, de haast van autoflowers zorgt er mooi wel voor dat ze al na een week of 12 klaar zijn voor de oogst. In die tijd moeten de wietplanten het doen. Ze hebben dan ook geen tijd om te herstellen van kweektechnieken of verpotten en hoe sneller ze groeien hoe groter ze uiteindelijk zullen worden.

Om je autoflower zo groot mogelijk te laten worden, zet je hem na het ontkiemen het beste direct in een zo groot mogelijke pot. Hoe luchtiger de aarde daarin trouwens is, hoe minder weerstand de wortels ondervinden en hoe sneller ze groeien. Kies daarom voor een luchtig kokosmengsel in plaats van aarde als je snel een grote autoflower wil hebben. Hou er dan wel rekening mee dat kokos geen voeding bevat en dat je autoflower voor haar voedingsstoffen geheel van jou afhankelijk is. Wees voorzichtig met water geven in het begin, een grote pot met aarde neemt veel meer water op, dan je zaailing in het begin opneemt.

In een hydrosysteem zónder medium, zoals bijvoorbeeld een Deep Water System kunnen autoflowers trouwens nóg sneller groeien en dus nog groter worden.

Wat je moet weten is dat alles wat de groei van een autoflower vertraagt, er direct voor zorgt dat ze minder groot wordt dan ze zou kunnen worden. Vandaar dat men doorgaans afraadt om autoflower wietplanten te toppen of op andere manieren te trainen. Op wat licht buigen van de takken na, zullen alle vormen van plantentraining een autoflower vertragen.

Veel licht

Net als alle andere planten en wietsoorten, groeien ook autoflowers op de energie van licht. Licht en CO2 wordt bij de fotosynthese omgezet in suikers en zuurstof. De suikers worden door de plant zelf gebruikt voor de groei. Hoe meer licht je je autoflower dus geeft, hoe sneller ze zal groeien en hoe groter ze zal worden. Licht is bij gewone (fotoperiode) wietplanten al gewicht, maar bij autoflowers dankzij hun vaste levenscyclus helemaal.

Een mooie zonnige plaats zorgt voor een snelle groei en uiteindelijk een grotere autoflower.

Kies dus de zonnigste plaats in je tuin voor je autoflowers en laat ze tijdens de mooiste maanden van het jaar (juni, juli, augustus) groeien en bloeien. Op die manier krijg je de beste resultaten. Zo groeien je autoflowers het snelste en worden ze uiteindelijk ook het grootste.

Wanneer je binnen een autoflower kweekt, doe je er goed aan om die gedurende de hele cyclus op een 18/6 lichtregime te zetten. Dus 18 uur licht en 6 uur donker. 24/0 of 20/4 kan ook, maar de extra groei weegt dan niet op tegen het extra stroomverbruik. 18 Uur licht dus, en 6 uur donker voor autoflowers binnen.

  • Kies een zogenaamde XXL autoflower (ook wel super autoflower).
  • Zorg voor een grote pot (30 tot 50 liter).
  • Gebruik een luchtig medium zoals kokos of kweek hydrologisch.
  • Train autoflowers niet, alles wat de groei vertraagt draagt bij aan een kleiner formaat.
  • Zorg voor veel licht door je autoflower op een zonnige plek in je tuin te zetten.
  • Kweek een autoflower tijdens de mooiste maanden van het jaar (juni, juli, augustus).
[Openingsfoto: Steve Photography, Shutterstock]
(advertentie)