(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een van de fijnste dingen aan de zomer is dat je dan buiten bijna helemaal gratis je eigen wiet kunt kweken. Een paar goede wietzaden en wat aarde, meer hoef je niet te kopen. Plantenvoeding maak je namelijk helemaal zelf van wat compost of brandnetels, en dat doet ook nog eens wonderen tegen ongedierte.

Compostthee en brandnetelgier zijn een enorme verrijking van je aarde. Ze stimuleren het bodemleven, en voeden en beschermen wietplanten tegen ongedierte en ziektes. Compostthee is een eigenlijk een levende plantenvoeding, wanneer je het maakt kweek je namelijk micro-organismen (microbes) die in gezonde grond leven. Deze zorgen voor een gezond bodemleven dat organisch materiaal afbreekt in voor planten opneembare mineralen.

Brandnetels zijn een geweldige gratis bron van stikstof, door er zogeheten gier van te maken krijg je een biologische en natuurlijke plantenvoeding waar wietplanten met name in de groeifase keilekker op gaan. Brandnetelgier is tenslotte zó ontzettend makkelijk te maken dat je het zelfs ter plekke van je guerrilla wietplanten in het wild kunt maken, zolang er maar brandnetels groeien.

Compostthee bevat naast microbes ook een grote hoeveelheid macro-meststoffen die via de huidmondjes op de bladeren (stomata) kunnen worden opgenomen. Dit maakt compost-thee ook een uitstekende bladvoeding die niet alleen voedt maar ook beschermt. Compostthee laat op de bladeren een beschermende coating achter die uitstekend beschermt tegen ongedierte.

Recept voor compostthee

Benodigdheden: Een grote emmer (+/- 20 liter), aquariumpomp met bruissteen, 500 gram goede compost (bij voorkeur zelf gemaakt), melasse (blackstrap zonder zwavel) of vruchtensap (optioneel), kaasdoek of nylonkous (optioneel)

Werkwijze: Vul de emmer met schoon water en plaats onderin de bruissteen van de aquariumpomp. Zorg ervoor dat het water en de compost ongeveer dezelfde temperatuur hebben, een te groot temperatuurverschil kan de bacteriën uit de compost doden. Voeg de 500 gram compost toe; wanneer je dit eerst in een kaasdoek doet kun je het later gemakkelijk uit het water halen als een soort theezakje. Voeg eventueel een paar eetlepels melasse toe voor extra suikers en extra bacteriën. Als je geen melasse hebt, kun je ook een glas vruchtensap toevoegen, de natuurlijke suikers voeden de bacteriën.

Zet nu de aqxariumpomp aan en laat hem 24 tot 36 uur lucht in het mengsel pompen. De compostthee is klaar wanneer het gaat schuimen, een bruine kleur krijgt en naar verse aarde begint te ruiken. Laat het niet langer staan dan nodig is want dan raakt de voeding op en gaan de microbes die je gekweekt hebt weer dood.

Gebruik: Omdat compostthee niet lang houdbaar is kun je het het beste direct of zo snel mogelijk gebruiken. Maak daarom ook niet meer dan 20 liter tegelijk. Je kunt het als voedingswater gebruiken en bij de aarde gieten maar je kunt het ook in een plantenspuit op de bladeren van je planten sproeien. Wees niet bang om teveel te geven want je kunt planten met compostthee nooit overvoeden. Let er natuurlijk wel op dat je de wortels van je wietplanten niet verdrinkt.

Recept voor brandnetelgier

Benodigdheden: een grote emmer (+/- 20 liter), een kilo brandnetels

Werkwijze: Vul de emmer met de brandnetels. Draag tuinhandschoenen tegen het prikken maar verder hoef je niet moeilijk te doen, de brandnetels kunnen met wortel en al gebruikt worden. Giet er vervolgens 10 liter schoon water op (10 liter water per kilo brandnetels). Dek de emmer af en zet het weg op een plaats waar je het het minst ruikt, brandnetelgier kan namelijk aardig stinken! Roer het elke dag even om en na tien dagen is je brandnetelgier klaar voor gebruik.

Gebruik: Verwijder de brandnetels uit de emmer en verdun de gier met schoon (regen)water in de verhouding 1 op 10. Een liter brandnetelgier dus op 10 liter water. Gebruik het verdunde goedje als voedingswater, je hoeft het niet op de bladeren te sproeien om ze tegen ongedierte te beschermen. De brandnetelgier wordt door de wortels opgenomen en verhard de bladeren. Op die manier worden ze minder aantrekkelijk voor sapzuigende insecten.

[Openingsfoto: Dragan Milovanovic, Shutterstock]
(advertenties)