(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je de harde plakkerige toppen van de coffeeshop gewend bent, kan je eigen oogst buiten weleens tegenvallen. Toch is de zon krachtig genoeg om heerlijke en ook dikke en harde toppen te kweken, en buiten zorgt het zonlicht ook nog eens voor de lekkerste volle smaak. Zo doe je het.

Verreweg het grootste probleem voor buitenwiet in Nederland en België is het vochtige en regenachtige najaar. Wietplanten bloeien pas wanneer ze minder dan 14 uur licht krijgen, en dat is in de lage landen pas halverwege augustus het geval. Tel daar een bloeifase van 8 tot 10 weken bij op en je komt uit op een oogstdatum die rond eind september, begin oktober ligt.

Toprot voorkomen

Tegen die tijd is het vaak koud en regenachtig weer en rotten wiettoppen onder je neus weg. Met een afdak kun je helaas niet helemaal voorkomen dat toprot of meeldauw vat op je wietplanten krijgt, maar het helpt wel. De hoge luchtvochtigheid krijg je daarmee alleen niet omlaag. Gelukkig zijn er wel andere manieren om het hele gedoe met een nat en koud weer over te slaan. Daar zullen we verderop in dit artikel meer over vertellen dus lees vooral nog even door.

Het natte najaar zorgt ervoor dat buitenwiet vaak veel te vroeg geoogst moet worden.

Je proeft de zon

Buitenwiet kan je een heerlijke en vooral ook enorme voorraad wiet opleveren. Wietplanten kunnen in de volle grond namelijk enorm groot worden en de zon is simpelweg de krachtigste kweeklamp die er bestaat. Doordat het licht van de zon zo compleet is, en wietplanten zich buiten moeten wapenen tegen wind en regen, heeft buitenwiet smaakstoffen die je bij wietplanten binnen niet altijd tegenkomt. Liefhebbers zeggen dan ook dat je de zon in buitenwiet kunt proeven.

De oplossing voor toprot door een nat en koud najaar is niet een afdak of het droogschudden van je toppen na een regenbui, dat zijn slechts doekjes voor het bloeden

Twee manieren

De oplossing voor toprot door een nat en koud najaar is niet een afdak of het droogschudden van je toppen na een regenbui, dat zijn slechts doekjes voor het bloeden. Nee, om buiten harde en goed afgerijpte en gewoonweg heerlijke wiet te kweken, moet je ervoor zorgen dat je wietplanten eerder in het jaar aan hun bloeifase beginnen. Er zijn twee manieren om precies dat te bereiken; door zogenaamde autoflowers te kweken, of door je wietplanten tijdig te verduisteren.

Autoflower wietsoorten

Verreweg de gemakkelijkste manier om ervoor te zorgen dat je buitenwiet eerder in het jaar afbloeit, en dus volledig kan afrijpen wanneer de zon nog volop schijnt, is door autoflower wietsoorten te kweken. Autoflower wietsoorten hebben namelijk geen korte dagen nodig om in bloei te komen. Ze hebben een vaste levenscyclus en beginnen na een aantal weken groeien, vanzelf te bloeien. Gemiddeld duurt het leven van een autoflower wietplant zo’n 12 weken zodat je in augustus kunt oogsten wanneer je in mei zaait.

Halverwege augustus zijn autoflowers die in mei zijn gezaaid, al klaar voor de oogst. Foto: Auto Duck (Dutch-Passion)

Het grote voordeel van autoflower wietplanten is dat je er weinig werk aan hebt, maar in vergelijking met het zelf verduisteren van een gewone fotoperiode wietsoort hebben ze ook wat nadelen. Omdat autoflowers zo’n korte groeifase doormaken, kunnen ze bijvoorbeeld lang niet zo groot worden als fotoperiode wietsoorten. Daarnaast hebben autoflowers meestal een iets minder gunstige blad-bud verhouding. Op en rond de toppen groeien wat meer bladeren wat betekent dat de gedroogde toppen iets meer blad bevatten dan niet-autoflowers.

Door de populariteit van de gemakkelijk te kweken wietplanten worden autoflowers tegenwoordig in groten getale gemaakt, en wordt zowel de kwaliteit als de opbrengst steeds beter

Ruderalis

Dit komt omdat autoflower wietsoorten gemaakt worden door niet-autoflowers met ruderalis wietplanten te kruisen. Ruderalis is net als sativa en indica een subras van cannabis die van nature uit zichzelf bloeit, maar minder THC en meer bladeren produceert. De eerste veredelde autoflower wietsoorten waren dan ook erg klein en aanzienlijk minder potent dan fotoperiode wietsoorten. Maar door de populariteit van de gemakkelijk te kweken wietplanten worden ze tegenwoordig in groten getale gemaakt en wordt zowel de kwaliteit als de opbrengst van autoflowers steeds beter.

  • Autoflowers zijn makkelijk te kweken
  • Autoflowers bloeien uit zichzelf
  • In mei zaaien is in augustus oogsten, een cyclus duurt gemiddeld zo’n 12 weken
  • Autoflowers worden niet zo groot, maar nieuwe soorten worden steeds potenter en leveren ook steeds meer op

Verduisteren

Wanneer je echt voor de allerbeste kwaliteit buitenwiet gaat, zul je je wietplanten op enig moment in de zomer dagelijks moeten verduisteren. Dit kost je wat doorzettingsvermogen kosten maar kan je wel de allerbeste wiet opleveren. Je profiteert dan van de natuurlijke kracht en het volle lichtspectrum van de zon, en kunt enorme toppen oogsten die ook nog eens volledig afgerijpt en kogelhard als de spruiten van Dirk van den Broek zijn.

Drie foto’s van oud buitenwiet-correspondent Dr. Dreten. De bovenste twee toppen zijn verduisterd, de top op deze foto is zonder verduisteren op een natuurlijke manier tot bloei gekomen. Merk het enorme verschil in formaat op!

Door te verduisteren zet je wietplanten volgens een schema in een donkere ruimte waardoor ze dus eerder met bloeien beginnen en dus ook eerder toppen ontwikkelen en uiteindelijk eerder klaar zijn om geoogst te worden. Hierdoor wordt de wiet aanzienlijk beter van kwaliteit en dat komt voornamelijk omdat de bloeifase midden in de zomer plaatsvind, wanneer de zon op zijn krachtigst is. Want ook buiten geldt het principe dat licht gewicht is. Verder zit er meer UV straling in het zonlicht midden in de zomer, waardoor er aanzienlijk meer trichomen gevormd worden.

Binnen zetten vs. zeil spannen

Je kunt verduisteren door je wietplanten elke dag in een donkere ruimte zoals een schuur te zetten, of door een lichtdicht zeil over de planten te trekken. De eerste methode is wat beter voor de planten, maar dan moeten je planten uiteraard wel in verplaatsbare potten staan. Binnen is het ook nog eens iets warmer ’s nachts waardoor het temperatuurverschil met overdag minder groot is. Als je over een schuur met stroom beschikt kun je ook nog een ventilator laten draaien ’s nachts. Heb je geen schuur, dan kun je van een lichtdicht zeil ook een soort tent maken om je wietplanten ’s avonds in te zetten. Je kunt de wietplanten de hele nacht in de donkere ruimte laten staan, maar moet ’s ochtends wel weer paraat staan om ze op tijd weer buiten te zetten.

Een verduister constructie op maat plaats je gemakkelijk over je wietplanten.

Je kunt ook verduisteren door lichtdicht plastic zakken of een stuk plastic zeil over de planten heen te trekken. Dit heeft wel een paar nadelen. Ten eerste kun je bij het verduisteren de toppen beschadigen maar onder het zeil kan het ook gaan broeien waardoor je toppen alsnog zouden kunnen schimmelen. Bij deze manier van verduisteren span je het zeil of een grote plastic zak ’s avonds over de planten, maar moet je het weer verwijderen wanneer het buiten donker is geworden, om schimmelproblemen te voorkomen.

  • Door te verduisteren krijg je een betere kwaliteit wiet
  • Door te verduisteren kun je buiten ook binnensoorten kweken
  • Door te verduisteren kun je meerdere keren per zomer oogsten
  • Door te verduisteren loop je minder kans dat je wietplanten gestolen worden
  • Verduisteren vraagt discipline, planning en doorzettingsvermogen

Wanneer verduisteren?

Wanneer je aan het verduisteren begint maakt in principe niets uit, zolang je er maar voor zorgt dat je wietplanten elke dag 12 uur in het donker staan. Mocht je een avondje laat thuiskomen, dan kun je de wietplanten ’s ochtends wat langer in het donker laten staan. De daglengte mag verschillen, maar de nachten moeten 12 uur ononderbroken donker zijn.

Scene uit Nederwiet de Moevie waarin Doede het verduistergordijn boven zijn planten opent.

Er zijn ook kwekers die eind juli slechts drie weken verduisteren en de bloei daarna aan de natuur overlaten. Hierdoor hoef je slechts drie weken beschikbaar te zijn om je planten te verduisteren. Vanaf halverwege augustus bloeien wietplanten buiten immers ook zonder verduisteren. De beste resultaten krijg je echter wanneer je eerder begint met verduisteren. Je moet het dan wel langer volhouden, maar de zon is in juni en juli ook een stuk krachtiger waardoor de wiet aanzienlijk beter van kwaliteit wordt.

(advertentie)