(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ze worden steeds populairder: edibles. Een gezonde manier van cannabis consumeren, omdat het niet via verbranding en/of de longen gaat maar via het spijsverteringskanaal. Bovendien kun je goed doseren middels eetbare wietproducten. Maar onderzoekers hebben nu aangetoond dat je wel moet oppassen met chocoladebaksels, aangezien chocolade het THC-gehalte beïnvloedt. En dus zou er zomaar eens veel meer werkzame stof in je brownie, chocoladereep of spacecake kunnen zitten dan je denkt of dat het etiket aangeeft! Dit en ander scheikundig cannabisnieuws lees je in dit artikel.

 

Chocolade beïnvloedt het THC-gehalte

Hoeveel THC zit er in je edible? Normaal gesproken weet je dat wel als je zelf bakt of een betrouwbaar product koopt waarvan de hoeveelheid werkzame stoffen op het etiket staan aangegeven. In de VS is dat ook simpelweg verplicht voor producenten en verkopers van edibles, die daar een fors marktaandeel hebben naast concentraten en ouderwetse wiettoppen.

Nu blijkt echter dat chocolade, een veel gebruikte substantie om edibles mee te maken, de ‘potentietest’ kan beïnvloeden, dus dat de opgegeven THC-power van je baksel of snoepgoed niet per se juist hoeft te zijn. Het nieuws kwam eind augustus naar voren uit een onderzoek dat werd gepresenteerd op een congres in San Diego van ’s werelds grootste wetenschappelijke vakvereniging: de American Chemical Society.

Juiste dosering van edibles is belangrijk (zeker voor patiënten)

Het opmerkelijke choco-effect, waarvan wetenschappers niet zeker zijn waardoor het wordt veroorzaakt, is met name voor medicinale cannabisconsumenten van belang. Die gebruiken vaak edibles omdat ze niet willen roken, maar een juiste dosering is zeker voor hen natuurlijk heel belangrijk. En eigenlijk ook voor recreatieve smikkelaars, want je wilt geen vervelende verrassingen – denk aan veel te high worden zodat het niet meer prettig is – als je een reepje of bonbon snackt.

Iets in de chocolade ‘rotzooit’ dus met de metingen van het THC-gehalte in edibles. Een reep waarop staat dat ie 10 milligram THC bevat kan dan in werkelijkheid veel meer psychoactieve stof bevatten. In sommige gevallen heeft dat volgens de onderzoekers al geleid tot mensen die naar de Eerste Hulp moesten met hallucinaties.

THC heeft de neiging zich ‘onzichtbaar’ te maken als het in een chocolade edible is verwerkt… [foto: Lifestyle discover/Shutterstock]

Chemische vooruitgang in de cannabiswereld

Maar gelukkig zijn er dus scheikundigen die zich tegenwoordig ook met de cannabis bemoeien. Behalve de effecten van chocolade op THC, werken ze bijvoorbeeld aan het verlengen van de houdbaarheid, het nabootsen van het ‘aardse aroma’ van wiet en het veiliger maken van producten.

Want hoewel medicinale cannabis al in 33 Amerikaanse staten legaal is en recreatieve wiet in 11 staten, is het op federaal niveau nog steeds verboden. En dus ontbreekt het zelfs in staten met legale wiet aan erkende standaardmethoden voor het testen van wietproducten op veiligheid en kwaliteit. Om over Nederland met zijn halfslachtige gedoogbeleid nog maar te zwijgen.

Maar scheikundigen in dienst van wietbedrijven en testlaboratoria werken wel aan die standaards en niet zelden patenteren ze hun vindingen, om ze juridisch te beschermen. Tegen persbureau AP zegt advocaat en Dr. in biologische scheikunde Vincent Capuano dat er talloze U.S. patenten zijn verstrekt. Daarbij moet je bijvoorbeeld denken aan manieren om cannabis in melk, koffiepads, ijsjes en kauwgum te stoppen. “Er is een hoop bling-bling en hipheid, wonderolie en marketing. Maar er vindt ook nog een hoop chemische vooruitgang plaats”, zegt Capuano over de cannabisbranche.

THC hecht zich aan vet en wordt ‘onzichtbaar’ in test

Zoals jullie vast weten zitten er honderden werkzame stoffen – cannanbinoïden, terpenen, flavonoïden – in wiet. THC en CBD zijn daarvan veruit de bekendste. En naar nu blijkt zorgen die dus voor enige uitdagingen wanneer ze verwerkt worden. Chocolade is daarvan een fraai voorbeeld.

“De chocolade zelf heeft effect op onze mogelijkheid om de cannabinoïden erin te meten”, stelt David Dawson op het congres in San Diego. Hij is scheikundige en hoofdonderzoeker van CW Analytical Laboratories in Californië, dat wiet(producten) test. Hoe meer chocolade er in een edible zit, hoe minder accuraat de testresultaten zijn, zo ontdekte hij. Dawson denkt dat een deel van de THC zich hecht aan het vet in chocolade, en zich daardoor ‘effectief verborgen houdt voor de test’.

Terpenen

De nieuwe generatie wietwetenschappers focust ook op terpenen, chemicaliën die voorkomen in cannabis en verantwoordelijk zijn voor het indringende aroma (geur) en de smaakbeleving. Veel terpenen gaan echter verloren tijdens het proces van extracten maken van THC en CBD. Een uitdaging dus voor scheikundigen in onze groene wereld om die juist wél erin te houden.

LEES OOK: Wat je móet weten over terpenen in cannabis

En scheikundige Monica Vialpando uit San Francisco werkt weer aan het voorkomen dat drankjes met THC- en CBD-olie erin verschillende – onaantrekkelijk ogende – laagjes vormen terwijl ze op het schap staan. De wietolie lost niet op in water, opnieuw een uitdaging voor bedrijven die nieuwe cannabisdrankjes op de markt willen brengen.

Er wordt te weinig onderzoek gedaan naar de samenstelling van edibles en het ontbreekt – door het verbod – aan eenduidige teststandaarden… [foto: HQuality/Shutterstock]

“Wij vechten tegen de ware aard van de THC”, meent de onderzoeker die overstapte van de farmaceutische industrie naar de legale cannabis. Ze lost het probleem op door het oppervlak van de oliedeeltjes te vergroten en er ingrediënten aan toe te voegen: zogeheten surfactants (een chemische stof die de oppervlaktespanning van water verlaagd, waardoor een betere spreiding van het water ontstaat), en emulgatoren (een stof die helpt bij het mengen van twee stoffen die normaal gesproken niet of moeilijk mengbaar zijn). Daarmee wordt de scheiding van wietolie en water tegengegaan.

Geloof niet alle claims over opname THC en CBD

De scheikundige waarschuwt consumenten ook dat ze sceptisch moeten zijn bij producten – inclusief drankjes en edibles – die beloven dat alle THC of CBD opgenomen wordt door het lichaam. Iets van de potentie zal namelijk altijd verloren gaan in het digestieve systeem voordat het in de bloedbaan terecht komt.

Volgens Vialpando is het momenteel onduidelijk wat de meeste cannabisproducten precies doen in het lichaam. Dat komt omdat er maar weinig veiligheidstests zijn gedaan met cannabis-emulgatoren op dieren, laat staan op mensen.

Beter testen en veiligere cannabisproducten

En dan nog even terug naar de chocolade waarmee het allemaal begon. Om zijn tests uit te kunnen voeren, vermaalt David Dawson een chocoladereep met THC-extract erin in een doodgewone foodprocessor. Hij weegt de samples af en voegt er een oplosmiddel aan toe – ‘Het begint op chocolademelk te lijken’ – voordat hij het THC-gehalte gaat meten. Hij deed dit met cacaopoeder, bakchocolade en witte chocolade om vast te stellen welke ingrediënten zich ‘verstoppen’ tijdens de THC-test.

Hij is met zijn team van plan om nog meer edibles onder de loep te nemen en daardoor tot betere teststandaarden en veiligere producten te komen. Want nu is het simpelweg zo dat die er niet zijn. Scheikundige Dawson:

‘Simply changing how much sample is in the vial could determine whether a sample passes or fails, which could have a huge impact on the producer of the chocolate bars, as well as the customer who might be under- or overdosing because of this weird quirk of matrix effects’

[openingsfoto: VDB Photos/Shutterstock]
(advertentie)