(advertentie)
(advertentie)

Het wietexperiment kent zoals iedereen weet een meer dan slome start. Er werd sinds 2017 (!) over gediscussieerd en pas afgelopen voorjaar startte de wietproef met legale cannabis in 10 steden voor het echie. Maar dat geldt niet voor de hasj. Daarvan mogen de 75 deelnemende coffeeshops tot september nog de illegale versie blijven verkopen. Er is veel kritiek op de hier gemaakte hasj, reden voor PowNews om naar één van de tien vaderlandse producenten te trekken en zich bij te laten praten.

Appels en peren – waarom de wietproef hasj niet kut is

“Waarom is de legale hasj zo kut?”  Met die typische, zeer genuanceerde vraag begint de verslaggever van PowNews zijn rondleiding bij de cannabisfabriek van Hollandse Hoogtes. Maar commercieel directeur Rick Bakker laat zich totaal niet imponeren door de brutaaltjes van de publieke omroep. Integendeel.

Haarfijn legt Bakker uit dat hun op vaderlandse bodem gekweekte wiet voor een prima stukje nederhasj kan zorgen. Nee, natuurlijk lijkt het niet op de Marokkaanse hasj die wordt gemaakt van buitenwietplanten in een Afrikaans klimaat. Maar er zit bijvoorbeeld wel heel erg veel meer THC in de hasjproducten van Hollandse Hoogtes dan in de traditionele hasjsoorten – tot wel zestig procent.

En passant krijgen we ook nog eens een fraaie rondleiding langs alle productiefases van legale wiet – en hasj dus – in Nederland. Of zoals PowNews deze reportage op de plantage van 5:35 minuut aankondigt:

‘De omstreden wietproef komt maar niet van de grond. De Nederlandse cannabistelers, die legale producten moeten leveren aan coffeeshops, kunnen momenteel niet voor kwalitatief goede hasj zorgen. Maar is dat eigenlijk wel zo?’

Nee dus! Maar appels zijn nu eenmaal geen peren, dat moeten we ook eens onthouden:

(advertentie)