(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het duurt nog een maand tot IJsheiligen, en je dus niet meer bang voor nachtvorst hoeft te zijn. Over een weekje duren de dagen echter al lang genoeg, en worden ze alleen nog maar langer. Je zou dus best alvast wat wietzaden kunnen laten kiemen voor een vroege start en maximale opbrengst.

Hoe vroeger in het voorjaar je buiten met wiet kweken begint, hoe langer het buitenwietseizoen duurt. Vroeg in het jaar beginnen betekent dan ook meer buitenkweekplezier en meer kweektijd. En dat levert je met een beetje geluk en een hoop liefde, aan het einde van het jaar een maximale oogst op!

Door vroeg met buiten kweken te beginnen kun je twee generaties autoflowers kweken in één zomer, of buiten gewoon enorme monsterplanten kweken. Met de juiste timing en wat extra bescherming in het begin moet dat lukken.

Start vroeg en plan zorgvuldig met de CNNBS Buitenwiet Kweekkalender.

Twee generaties autoflowers in één zomer

Als gedoogde nederwietkweker hou je je natuurlijk netjes aan de vijf-planten-regel, ook al is dat een beetje een wassen neus. Door autoflower wietplanten te kweken en de eerste vijf extra vroeg te laten kiemen, kun je in één zomer twee generaties kweken. Dat betekent dat je buiten dus tien autoflowers kunt kweken zonder de gedoogregel te overtreden.

Over een dikke maand is het ijsheiligen, en heb je van nachtvorst niets meer te vrezen. Wil je echter twee rondes met autoflowers kweken dan kun je nu al met ontkiemen beginnen. Het leven van een autoflower wietsoort – er zijn er meer dan genoeg – duurt gemiddeld namelijk zo’n 12 weken. Je hebt dus ongeveer een half jaar nodig om twee rondes achter elkaar te kweken.

Als je de vijf zaden voor de eerste autoflower ronde halverwege april (of zelfs nog wat eerder) laat kiemen, kun je ze rond het einde van juni oogsten. Je moet de planten de eerste weken dan wel binnen tegen slecht weer beschermen als dat nodig is maar dat geeft je wel de tijd voor nog een kweekronde.

De zaden voor de tweede autoflower ronde laat je namelijk aan het begin van juni ontkiemen. Je hebt dan inderdaad een maandje overlap maar de nieuwe zaailingen zijn nog klein en gemakkelijk te verbergen. Na de oogst van de eerste vijf autoflowers heb je meteen vijf vervangers, die ongeveer eind augustus klaar zijn voor je tweede oogst.

In plaats van één keer, kun je natuurlijk ook twee keer autoflowers kweken dit jaar.

Monsterlijk grote wietplanten

Maximaal van de gedoogregel profiteren kan ook anders, namelijk door gewoon vijf monsterlijk grote wietplanten te kweken. En daarvoor hoef je niet eens over een kweeklamp of zelfs voorgroeilamp te beschikken. Over een week vanaf nu duren de dagen namelijk alweer zo lang, dat bijlichten niet meer nodig is.

Op 16 april is de daglengte dan ook 14 uur en worden de dagen steeds langer. En 14 uur is lang genoeg om fotoperiode-gevoelige wietplanten (niet autoflowers dus) in de groeifase te houden, tot aan de bloeifase die in Nederland rond augustus begint.

Als je vijf bomen van wietplanten wil kweken dan kun je dus nu al met ontkiemen beginnen. Tegen de tijd dat je zaadje een zaailing is, is 16 april allang voorbij en kun je je monsterplant in wording gewoon voor het raam in het zonnetje zetten. Je hoeft de daglengte dan niet meer aan te vullen met kunstlicht.

Hoe luchtiger de aarde, hoe sneller je wietplanten zullen groeien. Hoe meer ruimte de wortels krijgen, hoe groter de planten kunnen worden. Voor metershoge monsterplanten gebruik je dan ook een luchtige aarde in zo’n groot mogelijke pot. SeedStockers heeft eventueel een pot van wel 420 liter voor je maar de volle grond in je tuin heeft natuurlijk nog veel meer inhoud. De aller, aller, allergrootste planten kweek je dan ook in de volle grond.

Met een goede buitenwietsoort kweek je gewoon vijf monsterplanten in je tuin!

Kies wietzaden voor buiten

Voor monsterlijk grote wietplanten heb je in Nederland wel een speciale buitenwietsoort nodig. Dit zijn wietsoorten die ín, of in ieder geval vóór ons klimaat (gematigd klimaat) gemaakt zijn. Deze wietsoorten kunnen goed tegen ons vochtige weer en zijn bestand tegen schimmels en andere narigheid.

Wil je dat de planten écht enorm groot worden, kies dan specifiek een buitensoort die erg groot wordt. Doorgaans wordt een buitenwietsoort in een grote pot of volle grond echter sowieso al groot genoeg.

Mocht je wel een monsterlijk grote opbrengst willen maar niet van die hoge wietplanten willen, dan kun je monsterplanten ook laag houden. Door de planten buiten te scroggen, toppen, buigen en vast te binden kun je ze meer in de breedte en minder in de hoogte laten groeien. Ze vallen dan minder op voor de buitenwereld maar leveren wel een monsterlijke oogst op.

(advertentie)