- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
6 tips: bescherm buitenwiet tijdens de laatste weken
September en zeker oktober zijn soms grijze maanden waar je niet al te vrolijk van wordt. Behalve als je in de zomer buiten wiet hebt gekweekt, want dan valt er tenminste nog wat lekkers te oogsten. Als je toppen tenminste niet aan de weersinvloeden ten onder gaan. Bescherm je oogst dus voor het te laat is…
De beste buitenkwekers houden hun aandacht er tot het laatste moment goed bij. En helemaal bij hun wiettoppen want die zijn in deze periode niet alleen op hun mooist, maar ook op hun kwetsbaarst. Ze kunnen gemakkelijk ten onder gaan aan regen, wind, ongedierte of vorst.
Tip #1: check het weerbericht
Hoewel wietdieven en buurtagenten ook een risico vormen, heeft je oogst in het najaar waarschijnlijk meer te vrezen van slecht weer. Hou het weerbericht in de maanden september en oktober scherp in de gaten want het weer kan dan snel omslaan. Zo lig je nog met je handdoekje op het strand en zo komt het met bakken uit de hemel.
En niet alleen regen is een probleem, ook kan de eerste vorst voor schade zorgen. Hou het weerbericht daarom scherp in de gaten. Let extra op als regen samengaat met een plotselinge temperatuursdaling want dat werkt toprot ontzettend in de hand.
Tip #2: bescherm je wiet tegen regen
Als je tip #1 hierboven ter harte neemt, dan weet je het als er regen op komst is. En hoewel een enkel buitje hier en daar geen probleem hoeft te zijn, kan een regenachtige week met lage temperaturen wel voor toprot zorgen.
Bescherming in de vorm van een afdak is eigenlijk onmisbaar, maar moeilijk te maken als je metershoge wietplanten hebt. Veel kwekers kiezen daarom bij voorbaat al om hun wietplanten laag te houden, en bijvoorbeeld te scroggen, of kweken in potten zodat ze hun wietplanten bij regen binnen kunnen zetten.
Tip #3: controleer je toppen
Kijk in het najaar elke dag goed naar je toppen. Misschien doe je dat sowieso al maar in dit geval bedoelen we niet omdat ze er zo mooi uitzien maar om ze op schade te controleren. We kunnen je ook aanraden om er even een loep of een kleine zakmicroscoop bij te nemen.
Daarmee kun je de trichomen goed bekijken om te zien of ze al oogstrijp zijn, schade van ongedierte in de kiem smoren en toprot opsporen voor het te laat is. Let op als je grijze plekken in je toppen ziet, want dan heb je waarschijnlijk te maken met toprot en moet je misschien meteen oogsten om je wiet te redden.
Tip #4: kom meteen in actie bij schimmel
De reden waarom we je tippen om elke dag je toppen te controleren, is omdat je in het geval van schimmel meteen in actie moet komen. Grijze schimmel aka botrytis aka toprot grijpt namelijk ontzettend snel om zich heen, en voor je het weet kunnen je al je toppen zo de kliko in. Grijs/bruine plekken in de toppen zijn een duidelijk teken van toprot maar vaak zie je die niet, omdat ze in het binnenste van je toppen ontstaat.
Een truc is om kleine rukjes te geven aan de blaadjes die uit de toppen groeien. Als de blaadjes hierbij loslaten bestaat de kans dat je toprot hebt. Buige je top dan open om te zien of dat het geval is. Blijkt het inderdaad toprot te zijn, wees dan rigoureus. Knip alle rotte toppen ruim weg, en oogst de rest onmiddellijk.
Tip #5: geef je wietplanten een beetje lucht
Een goede luchtstroom helpt wietplanten enorm in de strijd tegen toprot. Regenwater verdampt dan mooi en kan via de wind snel worden afgevoerd. Nu heb je het weer of de wind zelf natuurlijk niet in de hand maar je kunt je wietplanten wel uitdunnen.
Nu je wietplanten eenmaal goed in de bloei staan hebben ze al die bladeren toch niet meer nodig. Knip daarom de grootste schutbladeren daarom weg, zodat er weer meer lucht langs de toppen kan waaien. Haal echter niet te veel bladeren weg want helemáál zonder kan je wietplant ook weer niet.
Tip #6: overweeg in delen te oogsten
Wanneer het weer slecht is maar het ook weer niet al te bar is, is het soms lastig om een beslissing te nemen om te oogsten. Oogst je wel dan is je wiet veilig gesteld maar loop je misschien opbrengst mis omdat je te vroeg hebt geoogst. Oogst je aan de andere kant nog niet, en je krijgt toprot, dan sla je jezelf voor je kop omdat je niet eerder oogstte.
Overweeg in zo’n geval een oogst in delen. Oogst eerst de mooiste en meest rijpe toppen en laat de rest nog even staan. Op deze manier verklein je het risico op toprot en geef je de lager groeiende toppen tevens de kans om nog wat meer te ontwikkelen.
(advertentie)