(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Er is niets erger dan een oogst aan toprot te verliezen. Na een maandenlange verzorging kan de schimmel zeker bij wietplanten buiten, vlak voor de oogst toeslaan en al je wiet verpesten. En laat oktober nu precies de tijd zijn waarin de meest voorkomende schimmels toeslaan, dus wees juist nu op je hoede. Zo herken en voorkom je het drama dat budrot heet. 

Tegen de tijd dat botrytis (aka toprot aka budrot aka grauwe of grijze schimmel) goed zichtbaar zijn, hebben onzichtbare schimmelsporen helaas al een veel groter deel van je wietplant besmet. De enige manier om echt van de schimmels af te komen is amputatie, ofwel snoeien.
Hoe tragisch het ook is, door budrot aangetaste toppen moeten namelijk meteen na het ontdekken van het probleem worden afgeknipt. En rigoureus ook, vanwege de sporen. Het is zeer ongezond om de sporen in te ademen of te consumeren, en als ze op de plant blijven zitten blijft het probleem bestaan.

Sommige wietsoorten zoals bijvoorbeeld Big Bud, zijn bijzonder vatbaar voor schimmels, om de eenvoudige reden dat de toppen zo groot en compact zijn. Het is het nadeel van een wietsoort die zoveel opbrengt. Andere strains hebben meer weerstand, zoals bijvoorbeeld de Early Skunk. Een goed selectieproces en jarenlange teelt in ons klimaat heeft deze wietsoort weerbaarder gemaakt tegen botrytis en meeldauw.

3 Oorzaken

Oorzaak #1: hoge luchtvochtigheid
In de openlucht kan er natuurlijk weinig gedaan worden om de luchtvochtigheid te verminderen. Wanneer de zomer overgaat in de herfst, is het in de meeste klimaten – en ook in het onze – nog steeds warm, maar neemt de regen en daarmee de luchtvochtigheid toe.

Het probleem kan het beste worden aangepakt door muls, stro of ander plantaardig materiaal rond de onderkant van de planten weg te halen en de ventilatie rond en tussen de toppen te vergroten, zoals hieronder wordt beschreven. Als de planten in potten staan, is het de moeite waard om ze op een beschutte, overdekte plek te zetten wanneer het regent.

Voldoende afzuiging houdt de luchtvochtigheid en de temperatuur op peil.

Binnenshuis kun je de luchtvochtigheid verlagen door meer lucht af te voeren met de afzuiger. Het door de planten verdampte vocht raak je op deze manier kwijt. Ook kun je proberen een ontvochtiger in de kweekruimte te plaatsen. Elektrische ontvochtigers werken beter maar ook eenvoudige vochtvreters met kristallen kunnen helpen om de luchtvochtigheid te verlagen. Het is de moeite waard om te investeren in een hygrometer om de relatieve vochtigheid in de kweekruimte te meten.

De optimale luchtvochtigheid varieert afhankelijk van de levensfase van de planten. Voor de groeifase ligt de optimale luchtvochtigheid tussen de 40 en 70 procent. Aan het begin en halverwege de bloeitijd zakt de luchtvochtigheid idealiter naar 40 tot 50 procent, en aan het einde van de bloeifase helpt een luchtvochtigheid van minder dan 40 procent om schimmel en echte meeldauw bij cannabis te voorkomen. Een extra droge lucht stimuleert tevens de ontwikkeling van trichomen aan het einde van de bloeifase.

Oorzaak #2: gebrek aan ventilatie
Zorg binnenshuis voor voldoende ventilatie met een zwenkende ventilator en een krachtige afzuiger. Het is makkelijk te zien waar de lucht stil hangt, omdat de planten daar niet bewegen. De uitwaaierende bladeren en kleinere takken moeten zachtjes maar zichtbaar bewegen.

Verhoog de luchtafvoer met een krachtiger afzuiging wanneer de luchtvochtigheid aan de hoge kant is. Als de lucht onder de planten onvoldoende in beweging is, richt dan zwenkende ventilatoren op hun onderkant. Buitenshuis is het meestal onpraktisch om een ventilator op de planten te richten. Wanneer wietplanten in potten staan, helpt het om ze, als het niet regent, overdag op een meer open en winderige plek te zetten.

Zorg voor voldoende luchtcirculatie rond wiettoppen.

Zowel bij cannabis die binnen- als buitenshuis groeit, kun je schimmel voorkomen door de luchtcirculatie tussen de planten en rond de toppen te vergroten. Dit doe je door mondjesmaat grote schutbladeren en takken zonder toppen weg te snoeien, en het bladerdek op die manier uit te dunnen.

Wanneer de planten de oogsttijd naderen, concentreren ze hun energie vooral op de topontwikkeling, en sterven schutbladeren sowieso af. Deze kun je dus beter opofferen voor een betere luchtcirculatie.

Oorzaak #3: te hoge of lage temperatuur
Temperatuur en luchtvochtigheid hebben een duidelijke relatie tot elkaar. Dit komt omdat warme lucht veel meer vocht kan vasthouden dan koude lucht. Wanneer de temperatuur in de donkere periode afkoelt, kan het vocht uit de lucht als dauw op de planten neerslaan en voor problemen met schimmels zorgen.

Het is dus net zo belangrijk om de temperatuur als de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Een te hoge dagtemperatuur van meer dan 30 graden Celsius, in combinatie met een te lage nachttemperatuur onder de 18 graden kan schimmelproblemen ook in de hand werken. Enige temperatuurdaling in de nacht is wel wenselijk, maar zorg ervoor dat het verschil tussen dag- en nachttemperatuur niet meer dan 10 graden is.

Met een digitale thermometer die de minimum- en maximumtemperatuur tijdens een periode van 24 uur registreert, kun je vaststellen of de temperatuur schommelt en hoe groot het verschil is.

3 Schimmelproblemen

#1: Toprot (Botrytis cinerea)

  • Vroege tekenen zijn toppen die van binnenuit oranjebruin, bruin, zwart of grijs en grauw worden, en dan niet alleen de haren, maar de toppen zelf. Toprot richt zich specifiek op de toppen, het komt niet voor op de bladeren.
  • Toprot begint als kleine plekjes en verspreidt zich behoorlijk snel, vooral in de hierboven beschreven omstandigheden.
  • Toprot is moeilijk te zien in de beginfase, aangezien het toppen van binnenuit aantast. Trek aan de suikerblaadjes om te zien of die makkelijk loslaten. Is dat het geval, buig de top dan open om te zien of de binnenkant op die plaats is aangetast door toprot. Let op de grauwe kleur en controleer alle toppen wanneer je toprot ergens hebt opgemerkt.

#2: Echte meeldauw

  • Kan overal beginnen, zelfs op de stelen.
  • Verspreidt zich snel en doodt de plant waar het zich openbaart. Hierdoor is het wel makkelijk te herkennen.
  • Ziet er wit en poederachtig uit, alsof talkpoeder op de plant is gestrooid.
  • Vormt klodders wanneer het erger wordt, wat er bijna uitziet als wit schuim.

#3: Gewone schimmel

  • Ziet er wit en pluizig uit, zoals gewone schimmel op bijv. voedsel.
  • Verschijnt in vlekken tegelijkertijd overal op de plant (toppen, bladeren, stelen). Kan in de beginfase moeilijk te ontdekken zijn.
  • Schimmel slaat zelden toe bij jonge cannabisplanten, maar als het wel gebeurt is die plant waarschijnlijk ten dode opgeschreven.

Hoeveel moeite je ook in je wiet hebt gestoken, het is het nooit waard om cannabis met schimmel of meeldauw te consumeren. Iemand met een aangetast immuunsysteem, een ziekte of een andere aandoening moet extra voorzichtig zijn, want het inademen van schimmelsporen kan ernstige gezondheidsproblemen opleveren!

[Dit artikel is een aangepaste tekst die eerder op het Sensi Seeds blog werd gepubliceerd]
(advertentie)