(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We schrijven er liever niet over maar eerlijkheid gebied ons toch te zeggen dat thuis wiet kweken in principe verboden is. Wist je natuurlijk al maar toch, het mag officieel niet. Gelukkig hoef je als moderne thuiskweker geen risico’s te nemen en kun je de pakkans bijna tot het nulpunt reduceren. 

Thuis voor eigen gebruik wiet kweken kan zonder noemenswaardige pakkans. Het is echter toch een goed idee om je van tevoren te bedenken wat er kan gebeuren mocht je binnentuin tóch ontdekt wordt. De straf of boete voor een kleine kwekerij met minder dan vijf planten en een bescheiden kweeklamp, is te verwaarlozen. Als je afstand van je planten doet, komt de zaak negen van de tien keer niet eens bij de rechter.

Je zou echter wel in de problemen kunnen komen omdat de woningbouwvereniging je uit huis zet. Heb je een eigen huis en een hypotheek, dan kan de bank voor problemen zorgen, al komt dat maar heel zelden voor. Maar check in ieder geval eens wat er in je huurcontract of hypotheek staat over wiet kweken, en vraag jezelf af of je dat risico wil en kunt nemen. Als dat het geval is, lees dan vooral verder want je kunt de pakkans tegenwoordig bijna tot het absolute nulpunt reduceren.

Tip 1: Hou het puur voor eigen gebruik

Het ligt misschien voor de hand maar hoe kleiner je kweekt, hoe minder het opvalt. Bovendien zal de straf bij een rechter aanzienlijk milder uitpakken wanneer je kunt aantonen dat je alleen voor eigen gebruik hebt gekweekt en er geen geld mee verdient. Bovendien verdien je uiteindelijk toch het meeste aan de wiet die je zelf oprookt. Ga maar na: als je 100 gram wiet niet in de coffeeshop hoeft te kopen bespaar (verdien) je al snel 1000 euro. Die krijg je er echt niet voor wanneer je die zelfde 100 gram verkoopt.

Het voordeel van een kleine kweekkast of -tent op het gebied van de veiligheid en discretie ligt voor de hand. De kweekruimte zelf valt niet op, er zijn geen luidruchtige afzuigers en het stroomverbruik valt niet meer op dan dat van bijvoorbeeld een computer die de hele dag aanstaat. Ook hoef je je huis niet te verbouwen en je in bochten te dwingen om warme en vochtige lucht af te voeren. Stroom stelen is ook nergens voor nodig als je het voor eigen gebruik kweekt.

Om te berekenen hoeveel wiet je nodig hebt en hoe klein je dat kunt doen, heeft cannabis growshop Plantarium een prima artikel geschreven. Lees het eens na, bereken je minimale kweekruimte en kweek geen gram meer dan dat.

Tip 2: Kweek met led

Hoewel HPS kweeklampen voordelig zijn in de aanschaf, en ook prima resultaten geven, worden ze erg heet. Bovendien moet je goed weten hoe je ze aansluit, het blijft elektra. De hoge piekstroom die ze nodig hebben bij het opstarten, kan schakelklokken doen doorbranden wanneer je geen goed aangesloten relais gebruikt. De hitte die HPS lampen produceren kan je kweekruimte zelfs verraden, en de politie weet dit ook. Bij een melding gebruiken ze vaak warmtebeeld camera’s om de hitte op te sporen.

Led kweeklampen ondervangen deze problemen. Een led kweeklamp geeft aanzienlijk minder warmte af waardoor je niet bang hoeft te zijn voor een brand wanneer de planten er tegenaan groeien. Led kweeklampen kun je gewoon aansluiten door de stekker in het stopcontact te steken. Ze trekken ook geen hoge piekstroom waardoor ze zonder relais op een schakelklok aangesloten kunnen worden. Met een warmtebeeld camera is de warmte van een bescheiden ledlamp niet van de warmte van een televisie of computer te onderscheiden.

Tip 3: Gebruik een koolstoffilter

De meeste wietplanten worden ontdekt omdat ze een duidelijke wietgeur verspreiden. Met een degelijk koolstoffilter kun je de geur in je kweektent of -kast houden, zodat je er buiten de kweekruimte niets van ruikt. Een koolstoffilter gaat helaas niet eeuwig mee. Naarmate hij meer en meer geurdeeltjes opvangt raakt hij na verloop van tijd verzadigd. Hou daarom altijd een filter op voorraad en vervang hem op tijd. Gemiddeld kun je zo’n drie keer wietplanten kweken met een nieuw koolstoffilter.

Tip 4: Kweek geruisloos

Naast de geur veroorzaakt het geluid van een constant draaiende afzuiger en ventilator ook dikwijls overlast. Nu zal het geluid van een kleine kweektent voor eigen gebruik erg meevallen maar je doet er toch goed aan om het tot een minimum te beperken. Bovendien scheelt dat voor jezelf ook, want een constante zoem in je oren is ook niet prettig. Kies daarom een geluidsarme afzuiger en sluit die aan met een isolerende slang. Onze eigen CNNBS G-Kit is overigens standaard al voorzien van een filter en een demper voor het geluid.

Tip 5: Ssst

Niet alleen je kweekruimte moet stil zijn, zelf kun je de pakkans ook aanzienlijk verminderen door je mond over je kweekhobby dicht te houden. De laatste risicofactor ben je namelijk zelf. Veel kwekers worden tegenwoordig immers aangegeven via een anonieme tip. Een telefoontje van een jaloerse vriend, vriendin of vervelende buurman is zo gepleegd. Wees dus discreet, ook al heb je maar een klein kweekkastje. Neem liever niet meer dan vijf gram mee wanneer je op pad gaat en verpak dat in wietzakjes van de coffeeshop.

En mocht je er dan toch een keer bijgelapt worden, dan kun je altijd aantonen dat je puur voor eigen gebruik kweekt en kom je er in de meeste gevallen zonder noemenswaardige straf vanaf.

(advertentie)