(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

ROLLING STONED TOP 50 #26   Ook planten kunnen stress hebben en daar kunnen hobbykwekers dan weer ontzettend van in paniek raken! Stress is namelijk helemaal niet goed voor planten, ze kunnen er langzamer door groeien, zijn vatbaarder voor diverse plantenziektes en kunnen er zelfs hermafrodiet door worden. In dit artikel uit maart beschreven we de meest voorkomende oorzaken van stress bij wietplanten zodat jij kon voorkomen dat jouw planten ook gestrest raakten. Oh, en dat planten door stress meer THC produceren is ook een fabeltje. Voorkom stress bij je planten en jezelf en lees gewoon nog eens door hoe het ook alweer zat in het 26-ste meest gelezen RollingStoned artikel van 2014!

top50-26

Stress is voor niemand goed, en ook niet voor onze wietplanten. Toen de eerste binnenkwekers jaren geleden begonnen te experimenteren met het binnen cultiveren van wiet, dachten ze echter nog wel eens dat een wietplant door de stress meer THC aanmaakte. Niets is minder waar. De waarheid is echter dat je stress bij wietplanten beter kunt proberen te voorkomen.

Wietplanten kunnen net als mensen, last hebben van stress. Het wordt veroorzaakt door een disbalans in de scheikundige processen in de plant. Wat de oorzaak van de stress ook is, het tast het functioneren van de plant aan. Wietplanten houden van een vrij constante en stabiele omgeving die niet te veel verandert. Als je veranderingen in het leven van je wietplanten aan moet brengen, doe dat dan geleidelijk en voorkom dat je planten gaan ‘stressen’.

Veel voorkomende oorzaken van stress bij planten

Verkeerde pH waarde. De pH waarde geeft aan hoe zuur of basisch een stof is. Om al hun voedingsstoffen op te kunnen nemen, moeten planten met hun wortels in een omgeving staan met de juiste pH-waarde. Een verkeerde pH-waarde zorgt ervoor dat de plant niet alle voedingsstoffen kan opnemen. Ze zal tekenen van voedingsstress, of in dit geval tekorten laten zien. Het is dus belangrijk om de pH-waarde van je voedingswater en het medium goed in de gaten te houden. De juiste pH-waarde ligt tussen 5,8 en 6. Lees ook: Meten is ijken!?, Ionenbalans en pH waarde, en Green Candy’s Do’s en Don’ts om te leren hoe je de pH waarde van je aarde meet.

Water Stress. Te veel of te weinig water zorgt ervoor dat een plant haar blad laat hangen. Een plant die te veel water heeft, laat haar bladeren hierbij naar beneden krullen, terwijl een plant er door te weinig water verwelkt en droog uit gaat zien. Lees Voorkom onnodige kweekfouten #1 van Matt Mernagh om te leren hoe je precies genoeg water geeft.

Voedingsstress. Wanneer je een wietplant te veel water geeft, of juist te weinig, zul je ook snel tekenen van stress gaan zien. Dit wordt veroorzaakt door een verkeerde balans in mineralen die ervoor zorgt dat de plant niet goed kan functioneren. Voedingsstress uit zich vaak door verbrandde of vergeelde puntjes op de bladeren, helemaal vergeelde bladeren of gestippelde bladeren. Ook kunnen bladeren afvallen. Het zal gepaard gaan met een achterblijvende groei. Lees ook Zo voed je een wietplant!

Lichtstress. Wietplanten in de groei hebben elke dag, 18 uur licht, en 6 uur volledige duisternis nodig. In de bloeifase verander je je lichtschema naar 12 uur licht, en 12 uur donker per dag. Het is belangrijk dat je de lichtperiode gedurende de hele cyclus op hetzelfde tijdstip start en eindigt. Ook moet het volledig donker zijn in de nachten van de plant. Wanneer het lichtregime veranderlijk is of je de planten in hun nachten stoort met licht, kunnen ze hermafrodiet worden en mannelijke bloemen gaan produceren. Ook kan lichtstress ervoor zorgen dat je aanzienlijk minder oogst. Lees ook Wiet belicht je zo!

Stress door beschadiging. Elke beschadiging aan de plant levert stress op. Meestal, als de plant verder gezond is, zal ze zich snel herstellen van een kleine beschadiging. Ondersteun je planten met een net of stokken, maar het is meestal niet helemaal te voorkomen dat er eens een tak of topje afbreekt.

Wortelstress. Wortels zijn uitermate belangrijk, ze vormen de basis van een gezonde wietplant. Het is belangrijk dat de wortels zich in een juiste omgeving bevinden. Wortels kunnen beschadigt raken door licht, stokken in de grond (fysieke schade), door te veel aan voeding of door sommige bacteriën. Er moet genoeg zuurstof, water en voedingsstoffen zijn rond de wortels. Het is ook belangrijk dat de temperatuur rond de wortels niet te laag wordt. Zet planten in de winter daarom bijvoorbeeld niet op een koude keldervloer, maar op een verhoging. Lees ook Laat je planten weelderig wortelen.

Extreme omgeving. Over het algemeen kun je als vuistregel aanhouden dat je jezelf ook aangenaam moet voelen in de kweekruimte van je wietplanten. Houdt het verschil tussen dag- en nachttemperaturen zo klein mogelijk. Als je het onaangenaam heet of koud hebt in je kweekruimte kun je ervan uitgaan dat je plant er waarschijnlijk net zo over denkt. Er moet een goede luchtcirculatie zijn en er moet ook genoeg aanvoer zijn van verse lucht. Ook de luchtvochtigheid mag niet te hoog of te laag worden. Extremen zorgen altijd voor een geremde, of zelfs stilstaande groei. Lees ook Luchttemperatuur en -vochtigheid en Luchtvochtigheid.

Tot slot nog een handige overzichtskaart van zieke wietblaadjes en hun oorzaak. Laat je niet gek maken!

cannabis_tekorten

(advertenties)