(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wietplanten kunnen soms paars worden maar zijn over het algemeen toch gewoon groen. Mits ze gezond zijn althans, want door problemen verkleuren de bladeren bij menig aardekweker voortijdig. Hydrokwekers hebben hier doorgaans minder last van maar ook als je op aarde kweekt kun je wietplanten mooi groen houden.

Door de diepgroene en gezonde kleur van de bladeren weten aardekwekers doorgaans niet wat ze zien als ze op hydro overstappen. De planten komen niets tekort, en zijn van begin tot eind dan ook zo groen als gras. Op aarde is dit niet voor iedere kweker vanzelfsprekend, en verkleuren bladeren soms al ver voor het spoelen. Een tekort hier, een keer te veel water of voeding daar en de planten staan er gehavend bij. Zonde want hoe gezonder je een wietplant weet te houden, hoe beter de prestaties.

Aarde leeft!

Veel aardekwekers krijgen zo halverwege de kweekronde te maken met verkleuringen, vlekken, verdorde bladpunten en meer van dat soort problemen. Dit soort problemen worden veelal veroorzaakt omdat er gebruik wordt gemaakt van (deels) minerale plantenvoeding. De aarde wordt slechts gebruikt als houvast voor de wortels, en niet als het levende medium dat aarde eigenlijk is. Mineralen in direct opneembare plantenvoeding degraderen de aarde en helpen het bodemleven om zeep! En zonder bodemleven ben je als kweker helemaal zelf verantwoordelijk voor wat je planten binnenkrijgen, en dat is dus best lastig kweken waarbij planten vaak hun groene glans verliezen.

Bij de organische teelt worden de wortels niet door de kweker, maar door het bodemleven gevoed. Foto: Taigi, Shutterstock

De oplossing is simpel. Kweek je op aarde, kweek dan met biologische producten die het bodemleven ondersteunen en voeden. Minerale voeding is uit den boze voor aarde, en behoor je alleen te gebruiken als je hydrologisch op steenwol, kokos, hydrokorrels of helemaal zonder medium kweekt.

Stap 1: een goede basis

Het goede nieuws is dat het een stuk makkelijker is om je planten groen te houden als je biologisch kweekt en het bodemleven respecteert. Als je goede bodembacteriën en nuttige trichodermaschimmels toevoegt en alleen puur organische voeding gebruikt, doet het bodemleven het meeste werk voor je. Zij zetten het organische materiaal uit de voeding en de aarde voor je planten om in opneembare meststoffen. Hierbij krijgen je planten nooit te veel voeding, en blijft de bodem mooi van structuur. De aarde mag dan ook gerust af en toe wat natter zijn, het bodemleven houdt daarvan en beschermt je wortels.

Het gemakkelijkste is om als basis een goede biologische aarde te gebruiken, eventueel met wat perliet erdoor. Als je daar zo’n 10 tot 20 procent wormenmest of zo’n 30 procent hoogwaardige compost doorheen mengt heb je al een hele goede basis met voldoende voeding voor de groeifase. Mocht je liever een kant en klaar aardemengsel kopen, kies dan voor een biologische bemeste aarde voor cannabisplanten.

Stap 2: activeer het bodemleven

De biologische aarde is de basis van je kweek, en bevat al ongeveer genoeg voeding voor de groeifase van je wietplanten. De voeding is alleen niet allemaal direct opneembaar, daarvoor heb je de hulp van een actief bodemleven nodig. Veel biologische aarde bevat al het nodige bodemleven maar het is aan te raden om dat bij het begin toe te voegen.

Je hebt trichodermaschimmels nodig en bodembacteriën, en er zijn een aantal verschillende merken beschikbaar zoals BAC, BioTabs en Green House’ BioEnhancer. Kijk op de verpakking hoeveel je nodig hebt, en wanneer je het toevoegt. De schimmels werken als uitbreiding en bescherming van de wortels, en de bacteriën zetten het organisch materiaal om in opneembare meststoffen. Eventueel kun je het bodemleven nog even extra verwennen met melasse (1 eetlepel per 4 liter water), dit bijproduct van suiker is goede voeding voor jouw bodembacteriën.

Activeer het bodemleven met bacteriën en nuttige schimmels.

Stap 3: bewater en voed

Na de eerste twee stappen kun je het gedurende de eerste weken (ongeveer 6) alleen met water af. Omdat je biologische producten gebruikt hoef je hierbij geen pH-waarde of EC-waarde te meten dus dat is makkelijk. Ook houdt het bodemleven van vocht en droogt het niet graag uit, dus de aarde mag iets natter dan je gewend bent op aarde. Het risico op overbewateren wordt maw iets kleiner als je biologisch kweekt. Je zult zien dat je wietplanten mooi groen blijven, ondanks dat je alleen water geeft.

Na een week of zes, of na de overgang naar de bloeifase is het aan te raden om wat bij te voeden. Wees niet bang want overvoeden zul je niet snel doen met puur biologische producten. Gebruik zogezegd alleen puur biologische producten en geen minerale voeding. Het duurt altijd een paar dagen voor je het effect van biologische voeding ziet, aangezien het bodemleven het eerst moet afbreken.

En zo hou je wietplante groen en gezond tot aan de oogst.

En zo hou je wietplanten dus mooi groen tot aan hun dood. Maak je aan het einde van de bloeifase ook niet te druk over het spoelen. Omdat je plant nooit te veel voeding heeft gehad heeft je wiet van nature al een zachte en heerlijke smaak.

[Openingsfoto: Borys Vasylenko, Shutterstock]
(advertentie)