(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je voor het eerst wietplanten voor eigen gebruik gaat kweken, dan kun je het wiel natuurlijk zelf proberen uit te vinden maar echt slim is dat niet. Beter win je eerst het nodige advies in en profiteer je van de ervaring en kweekfouten van anderen. Dit zijn de 10 geboden van wiet kweken.

Net als bij het leven zelf, vragen wietplanten ook om een aantal leefregels. Geboden zou je kunnen zeggen waaraan je je maar beter kunt houden. Je wietplanten zullen je in ieder geval belonen met een heerlijke oogst. Dus hier komen ze: de 10 geboden van wiet kweken, opgelegd door niemand anders dan wietplanten zelf dus negeer ze niet!

Kweekgebod 1: Gij zult zich inlezen

shutterstock_146958269

Gefeliciteerd! Met het eerste kweekgebod ben je op dit moment al bezig. Wietplanten kweken is niet moeilijk, maar er komt toch best wel wat bij kijken. Begin niet helemaal onwetend aan je eerste kweekavontuur, maar verzamel eerst de nodige kweekkennis. Zorg dat je weet wat een wietplant binnen of buiten allemaal nodig heeft en maak een plan voordat je dat eerste zaadje in de grond stopt, het zal je kans op succes aanzienlijk vergroten.

Kweekgebod 2: Gij zult niet opscheppen

shutterstock_237881347

Hoe groot je wietplanten ook zijn en hoe trots je ook bent wanneer je dikke glinsterende wiettoppen hebt groeien, hou jezelf een beetje in en ga niet opscheppen. Cannabisplanten zijn gewild door vriend en vijand dus hoe minder mensen ervan weten dat je er een paar hebt staan hoe beter. Voor je het weet wordt je tuin leeggeroofd door een wietdief met of zonder blauwe pet.

Kweekgebod 3: Gij zult goede genetica gebruiken

shutterstock_266960882

Alle eigenschappen die je in een wietplant zoekt zitten opgeslagen in de genetica. Het DNA van je wietplanten bevat het bouwplant voor je wiet. Wil je vooral dikke toppen, kies dan een indica die bekend staat om haar grote oogst. Wil je wiet met een hoog CBD gehalte, kies dan een soort met veel CBD. Afijn je snapt het: ga zorgvuldig genetica shoppen voor je begint en bedenk jezelf wat voor eigenschappen je belangrijk vindt. Koop zaden alleen bij betrouwbare zadenmakers en gebruik geen zaadjes die je toevallig uit een topje hebt gepulkt. Let er bij stekken goed op dat ze gezond ogen en geen last hebben van meeliftende beestjes.

Kweekgebod 4: Gij zult uw wietplanten aandacht geven

shutterstock_357883577

Wietplanten zijn net mensen, ze houden van aandacht. Spendeer daarom iedere dag wat tijd met je wietplanten door. Je zult het hierdoor meteen opmerken wanneer er iets niet helemaal in de haak is en kan daardoor meteen ingrijpen. Kijk naar je planten en praat desnoods even met ze. De aandacht die je ze geeft heeft een goede invloed op de gezondheid van je planten en jezelf want tuinieren is een therapeutische en gezonde hobby.

Kweekgebod 5: Gij zult uw planten in licht laten baden

shutterstock_97621091

Voor planten is licht hun alles. Waar mensen en dieren vooral met eten bezig zijn, zijn planten voornamelijk op zoek naar licht. Zie licht als de voeding van je plant en meststoffen als noodzakelijke vitaminen. Hoe meer licht je een wietplant geeft, hoe beter ze het heeft en hoe meer opbrengst je uiteindelijk hebt. Zoek buiten dus een mooie zonnige plaats en regel voor binnen een puike kweeklamp. Je merkt het snel genoeg als je plant te weinig licht krijgt want dan gaat ze ernaar op zoek. Ze zal zich gaan strekken en een dunne hoge plant worden die gemakkelijk on kan vallen. De ruimte tussen de takken (internodes) moet lekker klein blijven en dat regel je met voldoende licht.

Kweekgebod 6: Gij zult uw wietplanten niet verdrinken

shutterstock_356575802

Voorop gesteld dat het nooit een goed idee is om iets of iemand te verdrinken, moet je weten dat cannabisplanten niet erg dol zijn op natte voeten. Let vooral goed op wanneer je met aarde kweekt want dat houdt vocht heel goed vast. Wortels hebben water en zuurstof nodig en als het te nat wordt in de grond hebben ze geen toegang meer tot dat laatste en kunnen ze verstikken. Til je wietplanten dagelijks even op zodat je een goed gevoel krijgt voor het gewicht van een droge en natte pot met aarde. Je kunt ook aan de bladeren zien of ze te nat of te droog staan. Wanneer bladeren fier omhoog gericht staan hebben ze het goed, wanneer ze als een klauw omlaag krullen staan ze waarschijnlijk te nat en als ze slap hangen staan je wietplanten uit te drogen.

Kweekgebod 7: Gij zult geen gif spuiten

shutterstock_293547410

Gif spuiten laat je maar aan commerciële tuinbouwbedrijven over, wiet kweek je voor eigen gebruik en als medicijn en dat doe je natuurlijk zonder gifstoffen. Probeer plagen en ongedierte te voorkomen door schoon te werken en je schoenen uit te doen voor je een kweekruimte betreed. Hou huisdieren ook uit de buurt van wietplanten en gebruik biologische middelen wanneer je wel last van een plaag krijgt. Er zijn diverse methoden om op een biologische manier van beestjes af te komen, op CNNBS passeren ze met regelmaat de revue.

Kweekgebod 8: Gij zult geen plofwiet kweken

shutterstock_368625140

Meststoffen zoals stikstof, fosfor en kalium hebben wietplanten nodig om te kunnen groeien en gezond te blijven. Toch begaan beginnende kwekers vaak de fout om te veel meststoffen te geven. Doe dat niet maar laat in plaats daarvan de plant vertellen waar ze behoefte aan heeft. Geef in de groeifase een lichte (halve) dosis groeivoeding en begin pas als de voeding uit de aarde opgebruikt is. In de bloeifase stap je over naar bloeivoeding. Je merkt het snel wanneer er een tekort is want dan zie je de onderste bladeren lichter kleuren. Teveel voeding is te herkennen aan de bladpuntjes, die kleuren ook lichter of verdorren zelfs. Een buitenplant in de volle grond hoef je helemaal niet bij te voeden, de wortels gaan gewoon op zoek naar meststoffen door dieper en verder te groeien.

Kweekgebod 9: Gij zult een goed klimaat verzorgen

shutterstock_356615297

Naast voldoende licht en niet teveel water en meststoffen, houden wietplanten ook van een aangename temperatuur en een licht briesje. Net als jij wanneer je op het strand ligt te zonnen. Ga je kweekruimte in en voel. Is het er aangenaam of sta je te zweten als een otter? Als jij het lekker vind aanvoelen is de kans groot dat je wietplanten er ook happy zijn. Het moet in ieder geval een graad of 23 tot 28 zijn wanneer de lampen aan staan en de temperatuur mag niet meer dan 10 graden zakken als de lampen uit gaan. Een licht briesje boven de planten van een ventilator zorgt voor de aanvoer van CO2 uit de lucht. Een afzuiger ververst continue de lucht in de kweekruimte. Buiten laat je het over aan de weergoden.

Kweekgebod 10: Gij zult uw wiet goed spoelen, drogen en curen

shutterstock_318363137

Na zo’n 8 tot 9 weken bloeien is je wiet dan eindelijk klaar voor de oogst. Maar voor het zover is moet je de grond nog even goed doorspoelen met water zodat de plant de laatste twee weken de kans krijgt om alleen schoon water te drinken. Oogst niet te vroeg maar pas wanneer de trichomen voor het grootste deel melkachtig van kleur zijn. Je kunt ze bekijken met een kleine microscoop. Na het oogsten laat je je wiet goed en langzaam drogen. Hoe langzamer het droogt hoe beter, gebruik dus geen hulpmiddelen zoals ovens of kachels om het proces te versnellen. Droog in het donker, het zou zo’n twee weken moeten duren. Als een tak knakt wanneer je hem buigt is de wiet droog genoeg om te laten rijpen. Dat rijpen noem je ook wel curen en is gewoon een kwestie van de wiet in glazen potten in het donker bewaren. Zet je pot tijdens de eerste twee weken van het curen dagelijks even een kwartiertje open zodat overtollig vocht kan ontsnappen.

[Foto’s (gebod 1 t/m 10): baranq, Lenar Musin, Algirdas Gelazius, Eric Limon, aastock, SEASTOCK, Protasov AN, Droidworker, SEASTOCK, Africa Studio, Shutterstock.com]
(advertentie)