- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#11)
- Zijn kunstmatige wietzaden de toekomst? Hoe worden ze gemaakt?
- Studie • ‘Beter slapen van wiet gaat niet op bij gezonde mensen’
- Wiet in bed • Betere seks en oplossing voor ‘man-vrouw orgasmekloof’
- Lieve Muna geeft eerste kweek adviezen
- Video: hoe donker moet het eigenlijk zijn voor wietplanten?
Zes kweektips voor meer wiet uit dezelfde kweekruimte
Het maakt in principe niet uit met welke kweekspullen je kweekt. Aangenomen dat alles functioneert, moet het mogelijk zijn om 1 gram (of zelfs iets meer) per Watt aan stroomverbruik van je kweeklamp te oogsten. Wanneer dat bij jou nog niet het geval is, lees dan vooral door want dan valt er wellicht wat te winnen.
Wie na een paar kweekrondes weleens wat meer wiet wil oogsten, kan de gemakkelijkste weg kiezen en investeren in een betere kweeklamp. Maar krachtiger kweeklampen kosten geld en verbruiken bovendien ook meer stroom. Niet goed voor het milieu dus en ook niet voor je portemonnee dus. Gelukkig kun je je opbrengst ook met wat extra kweekkennis verbeteren.
Licht is gewicht, is een mantra dat wietkwekers die graag maximaal oogsten, zeker in hun oren moeten knopen. Wat ermee wordt bedoeld? Dat licht een van de meest bepalende factoren is voor het gewicht van je oogst. De magische grens lag daarbij jarenlang op 1 gram per Watt aan stroomverbruik van je kweeklamp. Haal je de gram per Watt, dan doe het uitstekend als kweker. Met full spectrum LED kweeklampen is het zeker haalbaar, want sommigen kweken daarmee zelfs 2 gram per Watt!
#1: genetica
Om maximaal per Watt te oogsten, zul je een wietsoort moeten kiezen die bekend staat om haar grote opbrengsten. Dat zijn trouwens niet altijd automatisch indica’s maar vaak ook hybride wietsoorten met ook de nodige sativa genen. Indica’s zijn over het algemeen wel wat sneller klaar, waardoor ze uiteindelijk toch wat efficiënter zijn, qua opbrengsten en stroomverbruik. In ieder geval zijn er meer dan genoeg lekkere wietsoorten die garant staan voor grote oogsten.
Critical wietsoorten staan bijvoorbeeld altijd garant voor een vette oogst maar ook Big Bud staat bekend als een goede ‘opbrenger’. Amnesia Haze, Super Skunk en Power Plant doen het ook uitstekend qua opbrengsten en Dutch Passions The Ultimate is ook een goede kandidaat als het om opbrengsten gaat. Van Amsterdam Genetics kunnen we je AK Choco Kush aanraden, en ook Serious’ Chronic doet het letterlijk zwaar goed!
#2: benut de hele ruimte
Je hoeft geen Einstein te zijn om te bedenken dat een volle kweekruimte meer oplevert dan een halfvolle. Trek die gedachte nog iets verder en bedenk je dat een kweekruimte waarvan de hele oppervlakte met toppen bedekt is, dus een maximale opbrengst oplevert.
Wanneer je zoveel als mogelijk wil oogsten kom je er doorgaans niet met vijf kleine potjes op een vierkante meter. Sterker nog; vier planten zijn efficiënter dan vijf, simpelweg omdat je de oppervlakte met vier potten beter kunt vullen dan met vijf. Probeer de oppervlakte zo goed mogelijk te benutten door hem vol te bouwen met potten. Dat kunnen vier grote potten zijn of negen kleinere, of een Sea Of Green met zestien, vijfentwintig of zelfs zesendertig potten per vierkante meter. Zolang je het vloeroppervlak maar goed benut.
Een andere manier om het kweekoppervlak maximaal te benutten is door je wietplant(en) te scroggen. Dat houdt in dat je de planten met behulp van een rek in de breedte laat groeien. Op die manier hoef je niet heel veel planten te kweken om toch maximaal te oogsten. Het nadeel van scroggen is wel dat je je wietplanten vaak langer moet laten groeien.
Wanneer je voor veel wietplanten kiest hoef je niet veel te doen om het kweekoppervlak gevuld te krijgen. Iedere plant heeft één hoofdtop en dat kan bij zesendertig planten per vierkante meter gemakkelijk voor een zee van toppen zorgen. Kweek je vier planten dan zul je ze langer moeten laten voorgroeien en ook moeten trainen om ervoor te zorgen dat ze een egaal oppervlak van toppen vormen. Toppen en scroggen zijn de aangewezen methodes om hiervoor te zorgen.
#3: zet ze in de sweet spot
Benut de ruimte trouwens niet alleen in de breedte maar ook in de hoogte; zorg ervoor dat alle toppen even hoog groeien en er geen uitschieters zijn. Deze zorgen er namelijk voor dat de kweeklamp hoger moet hangen, waardoor de andere planten niet optimaal van het licht kunnen profiteren.
Wat voor kweeklamp je namelijk ook gebruikt, ze hebben allemaal een zogeheten sweet spot. Dat is de afstand waarop de lamp optimaal presteert. Voor HPS lampen ligt die sweet spot op circa 10% van het Wattage in centimeters. Een 400 Watt HPS lamp hangt bijvoorbeeld het beste op 40 cm boven de toppen en een 250 Watt op 25 cm et cetera. Spaarlampen en TL lampen en andere CFL lampen (Compact Fluorescent Light) dien je slechts een centimeter of 10 tot 15 boven je bovenste wietplanten te hangen. Bij LED kweeklampen verschilt de optimale hoogte maar de fabrikant weet als het goed is wel wat de sweet spot van jouw LED lamp is.
Zoek uit wat de sweet spot is en hang je kweeklamp op deze hoogte. Zorg ervoor dat de planten eronder zoveel mogelijk gelijk zijn qua lengte, zodat ze allemaal in de sweet spot groeien.
#4: optimaliseer het klimaat
Hoe gezonder je wietplanten zijn, hoe meer wiet ze zullen opleveren. Zorg er dus voor dat je de temperatuur, luchtcirculatie en de luchtvochtigheid zo stabiel mogelijk houdt, en met de levensfase van je planten laat meeveranderen. Groeiende wietplanten houden van een graad of 27 en een redelijk hoge luchtvochtigheid (60 tot 70%). Bloeiende wietplanten hebben het liever iets koeler; een graad of 23 en een zo laag mogelijke luchtvochtigheid, zorgt ervoor dat toppen lekker zwaar en hard worden. Wil je het klimaat helemaal perfect hebben, lees dan hier verder over de dampdrukdeficit.
Probeer het verschil in temperatuur tussen de dagen en de nachten zo klein mogelijk te houden en zorg voor een goede luchtcirculatie in je kweekruimte. In de natuur zijn de toppen die het meeste wind vangen doorgaans het dikst, maar overdrijf het ook weer niet. Zet je planten zachtjes met een ventilator in beweging en richt de ventilator net iets boven het bladerdek. Gebruik bij voorkeur een ventilator die zwenkt.
#5: voed op maat
Plantenvoeding moet je niet vergelijken met mensenvoeding. Het is namelijk niet zo dat hoe meer voeding je geeft, hoe dikker je toppen worden. Dit is bij planten alleen met licht het geval (licht is gewicht!). Voeding kun je beter vergelijken met vitamines en mineralen. Je hebt ze nodig maar je groeit er niet per se van. Kijk daarom goed naar je wietplanten en voed ze aan de hand van de kleur van de bladeren.
Donkergroen betekent dat alles goed gaat en ze meer dan genoeg (maar net niet te veel) voeding krijgen. Lichtgroen betekent dat ze wel wat meer voeding kunnen gebruiken. Hebben de bladeren én een donkergroene kleur én verbrande bladpuntjes dan geef je waarschijnlijk te veel plantenvoeding. Krijgen ze na een (extra) voedingsbeurt verbrande bladpunten, dan heb je waarschijnlijk ook te veel voeding gegeven.
Wat voor de voeding geldt, gaat ook voor de waterhuishouding op. Hoe beter in evenwicht en hoe stabieler die is, hoe beter dat voor je plant en jouw oogst is. Probeer pas nieuw water te geven wanneer de bovenste drie centimeter van de aarde is opgedroogd. Voel daarvoor gerust even met je vingers in de aarde. Aan de bladeren kun je ook zien of ze water nodig hebben; idealiter moeten die schuin omhoog staan. Hangen ze naar beneden en zijn ze slap, dan staat je wietplant uit te drogen. Krullen ze naar beneden maar voelen ze wel stevig aan, dan hebben ze zo meestal te veel water gehad.
#6: dief!
Dieven is een kweektechniek die al zo oud is als de weg naar Rome, en dat is niet voor niets want het werkt. Bij het dieven haal je aan het begin van de bloeifase (twee tot drie weken nadat de planten op 12/12 staan om precies te zijn) toppen en takjes aan de onderkant weg. Zeker in een Sea of Green en een scrog heeft dat enorm veel zin. Door het dichtbegroeide bladerdek valt er namelijk nauwelijks licht op deze onderste toppen.
Door deze weg te halen stelen ze (als dieven) geen voedingsstoffen en energie meer van de hoofdtoppen. De onderste toppen weghalen zorgt ervoor dat je minder knipwerk hebt, en geen slecht ontwikkelde topjes hoeft te oogsten. Onder de streep haal je uiteindelijk een hoger oogstgewicht, van betere kwaliteit.
Daar heb je het, zes kweektips die bewezen hebben voor een grotere oogst te zorgen, en alleen een investering van jouw tijd vereisen. Pas ze toe en laat ons weten of je die gram per Watt hebt gehaalt.
(advertentie)