(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In de zomer is het kweken van een paar wietplanten lekker goedkoop. Meer dan een pot aarde en een paar wietzaadjes heb je dan eigenlijk niet nodig, afgezien van misschien wat beendermeel voor de bloiefase. Binnen is dat anders want daar moet je de natuur nabootsen. Maar goed, dan kun je dus wél het hele jaar door je eigen rokertje produceren.

Een mooie kweekkast of -tent met goed op elkaar afgestemde apparatuur, is een investering die zichzelf altijd terugverdient. Ga maar na; een grammetje wiet kost al snel een tientje, dus ben je na 150 gram (een minimale hoeveelheid voor een gemiddelde binnenkweek) al 1500 euro lichter. Maar goed, niet iedereen kan zo’n bedrag zomaar ophoesten. Dus wat heb je minimaal nodig om binnen je eigen wiet te kunnen kweken?

Wat zijn de minimale kweekbenodigdheden om mee te kunnen starten?

Een ruimte om in te kweken

Laten we bij het belangrijkste beginnen, namelijk een plaats om je wietplanten in te zetten. Het goede nieuws is dat zo’n ruimte helemaal niet duur hoeft te zijn, en misschien zelfs al hebt. Sterker nog, misschien is het alleen een kwestie van opruimen want een ingebouwde of bestaande kast kan prima dienst doen als kweekruimte.

Als je niet al een kast in huis hebt, dan moet je er een kopen. De kast heeft wel een paar eisen, en je moet weten dat je er in gaat boren en zagen, dus je moet er niet al te zuinig op zijn. Verder moet je afhankelijk van de kweeklamp die je gaat gebruiken, rekening houden met de hoogte van de kast. Met een LED kweeklamp van 150 tot maximaal 200 Watt, zou je genoeg kunnen hebben aan een tafelmodel, mits de lamp dimbaar is.

Beter is het echter om een wat hogere kast te kiezen. 160 centimeter is een prima hoogte maar als je met een voordelige HPS kweeklamp wil beginnen, dan doe je er goed aan om een wat hogere kast te kopen. Dit omdat HPS lampen wat meer warmte produceren, en dus wat hoger boven de planten moeten hangen.

Hou, qua formaat ook rekening met de lamp die je op het oog hebt. Een LED van ongeveer 400 Watt en een HPS lamp van 600 Watt hebben minimaal een vierkante meter aan oppervlak nodig. Een LED tot 200 Watt of een 250 Watt HPS kunnen echter prima in een kast met een oppervlak van een halve vierkante meter.

Verder is het belangrijk dat het materiaal waarvan de kast gemaakt is van een redelijke kwaliteit is. Het moet hittebestendig zijn, en geen giftige dampen afgeven als het warm wordt (let ook op een eventueel laagje fineer). Spaanplaat is niet zo geschikt maar MDF kun je tegenwoordig wel gebruiken (MDF bevatte vroeger schadelijke stoffen maar tegenwoordig zijn die stoffen verboden). Watervast verlijmd triplex is ook geschikt maar een kast van triplex is ook een stuk duurder.

Als je het echt voordelig wil houden, en ook een beetje handig bent , dan kun je ook vrij gemakkelijk zelf een ruimte timmeren. Maak daarvoor een frame van vurenhout, bekleed die aan de binnenkant met gipsplaten en kalk de gipsplaten wit aan de binnenkant voor de nodige reflectie. Als je je ruimte extra brandveilig wil maken, gebruik dan dubbele gipsplaten.

Nóg voordeliger is het om je frame van vurenhout gewoon te bekleden met zwart-wit folie (zwarte kant buiten uiteraard). Het belangrijkste is dat je een lichtdichte ruimte hebt, dus ga als het formaat het toelaat even in de kast zetten en check of er veel licht naar binnen komt. Al deze kieren moet je afdekken, en dit kan snel en eenvoudig met een flinke rol aluminiumtape.

Maak in de bodem van je kast alvast een grondzeil om drainage-water op te vangen. Deze kun je maken van een stuk vijverfolie. Knip de folie een centimeter of 20 groter dan de oppervlakte van je kweekkast, zodat je opstaande randen overhoudt als je hem op de bodem van je kast legt. Zo kan eventueel knoei en lekwater ook niet langs de randen weglekken.

Kweektenten zijn handig maar een inpandige opslagruimte of een (ingebouwde) kast kan ook dienst doen als kweekruimte. Foto: Tracey Walker, Shutterstock

Een kweeklamp en een timer

Er is tegenwoordig best veel keuze voor de budgetkweker. De oude vertrouwde HPS kweeklampen zijn natuurlijk altijd nog een goede keus qua kweekprestaties, en voordeliger dan veel LED kweeklampen. Let wel op als je voor deze keuze gaat, want een HPS kweeklamp dien je voor de veiligheid altijd op een relais aan te sluiten.

Qua LED kweeklampen is er tegenwoordig ook veel te kiezen, en er zijn ook genoeg voordelige modellen die goed presteren. Diverse merken maken bijvoorbeeld zogenaamde quantum boards. Dit zijn zeer eenvoudige LED lampen, bestaande uit een driver, en een metalen plaat waarop de LED diodes zijn aangebracht.

Als je voor deze lampen gaat, let er dan op dat je een zogenaamde ‘full spectrum’ lamp koopt die een wit (of bijna wit) licht uitstraalt. De oude LED’s die nog een paars licht uitstralen zijn namelijk niet altijd even goed (al had onze Dokter Groen vroeger prima resultaten met de Hans Panel van slechts 100 Watt). Check daarnaast ook even wat het verbruikswattage is, want veel voordelige LED’s worden aangeprezen met het Wattage van de HPS lamp die ze zogenaamd zouden kunnen vervangen.

Wil je het helemaal voordelig houden, dan kun je zelfs ook met spaarlampen kweken, of LED bouwlampen gebruiken. Van deze twee opties zijn de LED bouwlampen waarschijnlijk de beste keus. Spaarlampen stralen namelijk niet diep, dus als je ermee kweekt moeten de lampen altijd erg dicht op de lampen hangen. Dit betekent dat je altijd moet scroggen of in een kleine Sea Of Green moet kweken, het is maar dat je het weet.

Ook is de 315 Watt CMH kweeklamp (Compact Metaal Halide) ook een zeer goede budgetkeus. Deze hoge druk assimilatielamp heeft een lekker bescheiden Wattage voor de thuiskweker, en presteert nagenoeg even goed als een full spectrum LED.

Naast een kweeklamp heb je ook nog een timer nodig om de lamp automatisch aan en uit te laten gaan. Zoals je misschien al weet stuur je door middel van het aantal lichturen namelijk de groei- of bloeifase aan. Wietplanten groeien het beste bij een lichtschema van 18/6 (18 uur licht, 6 uur donker), en gaan pas bloeien als je ze op 12/12 zet.

Als je hobbymatig met LED kweekt kun je eigenlijk iedere schakelklok wel gebruiken. Kweek je met HPS of CMH dan is het belangrijk om een degelijke schakelklok van een growshop te kopen. Deze lampen vragen namelijk een bepaalde piekstroom bij het inschakelen. Dit is ook de reden waarom je een relais moet aansluiten bij het gebruik van deze lampen.

De schakelklok kan anders namelijk doorbranden; dit is de nummer één reden van branden in kwekerijen. Niet bang worden nu, want het gaat hier eigenlijk vrijwel altijd om grote kwekerijen, met meerdere 1000 Watt HPS lampen. Eén hobbymatige kweeklamp belast je schakelklok nooit zo sterk, en zou ook zonder relais gewoon werken. Maar veiligheid gaat voor alles, dus sluit er toch maar een aan als je dit soort kweeklampen gebruikt.

De 315 Watt CMH lamp is een voordelig full spectrum alternatief voor LED kweeklampen. Foto: Willie Wietman

Een koolstoffilter en een afzuiger

Wietplanten die binnen in een (zelfgemaakt) kweekkast of kweektent groeien, hebben net als wietplanten buiten verse lucht nodig. Dit verzorg je binnenshuis met een afzuiger. Deze zuigt aan de bovenkant van je kweekkast, lucht van binnen naar buiten. Hierdoor ontstaat er in de kweekruimte onderdruk, waardoor verse lucht via een of meerdere openingen onderin de ruimte, vanzelf naar binnen stroomt.

Een afzuiger is dus zeker een vereiste als je binnen wiet gaat kweken. Maar al die gebruikte lucht die uit je kweekruimte gepompt wordt ruikt ook sterk naar wiet. Een heerlijke geur maar niet een die je altijd in je huis wil hebben, en die er je ook nog eens in de problemen kan brengen met buren, of erger.

Om er dus voor te zorgen dat je buiten je kweekruimte geen wietgeur ruikt, heb je ook zeker een koolstoffilter nodig. Een koolstoffilter bevat kleine korrels actief koolstof, die alle geurdeeltjes uit de lucht halen, voordat die je kweekruimte verlaat. Het werkt heel goed, en filtert alle geur uit de lucht. Het is wel belangrijk dat je een koolstoffilter op tijd vervangt, want de koolstof raakt na zo’n vier tot vijf kweekrondes verzadigd.

Koolstoffilters zijn min of meer hetzelfde. Er zijn wat duurdere merken maar je kunt ook prima een merkloos exemplaar aanschaffen. Bij afzuigers zijn er wat grotere verschillen. Sommigen zijn dimbaar, en er zijn er ook met een ingebouwde warmtesensor en klimaatcontroller. Er zijn ook nog afzuigers met twee standen, hard of zacht.

Verder heb je ook nog een flexibele slang nodig om het koolstoffilter op de afzuiger aan te sluiten. De diameter van de afzuiger, het koolstoffilter en de slang moeten dan ook hetzelfde zijn. Voor de thuisteelt kun je doorgaans kiezen tussen een diameter van 100 millimeter of 125 millimeter.

Tip: Met een voordelige filter en afzuiger combinatieset kun je meteen aan de slag, en alles is op elkaar afgestemd.

Een ventilator, potten, aarde, voeding en planten

Als je een kweekruimte (gemaakt) hebt, een kweeklamp en een afzuiger met koolstoffilter, dan kun je al bijna met kweken van je eigen wiet beginnen. Je mist alleen nog een ventilator, potten met aarde, voeding voor wietplanten, en de plantjes zelf natuurlijk.

Een ventilator is nodig om de lucht in de kweekruimte in beweging te zetten. Luchtcirculatie heet dit. Je kunt hiervoor gewoon een voordelige ventilator gebruiken van een elektronicawinkel (tip: in de zomer vind je vaak voordelige aanbiedingen). Het beste is een ventilator die ook heen en weer gaat, zodat alle wietplanten af en toe een briesje ontvangen. Kies liever geen USB-ventilator, want die zijn doorgaans te zwak.

Potten kun je overal voordelig bestellen, lees hier wat je opties zijn. Aarde wordt waarschijnlijk ook geen probleem voor je, al zijn er wel wat verschillen om je in te verdiepen. Koop desgewenst minerale of biologische plantenvoeding (op aarde kun je het beste biologisch kweken) maar zorg er wel voor dat het voeding voor cannabisplanten is.

Voor wietzaadjes kun je overal online terecht. Onze eigen Mohammed en Sneeze wietzaadjes zijn lekker voordelig, en doen het bijzonder goed in een kweekkast of -tent.

Een voordelige zelfgemaakte groeikast. Foto: Barney (RIP)

[Openingsfoto: Roman Barkov, Shutterstock]
(advertentie)