(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis thuiskwekers doen de gekste dingen voor een kwalitatief betere of grotere opbrengst. Sommigen geven hun planten zelfs frisdrank te drinken, of klieven de stammen. Alleen doen ze hiermee vaak meer kwaad dan goed. Het gaat het vaakste mis met de schaar, dus hier zijn de do’s en don’ts bij het snoeien van wietplanten.

Wietplanten snoeien is altijd een vorm van high stress plantentraining. Je bezorgt je wietplant er dus nogal wat stress mee maar soms is dat nodig. Wanneer je een wietplant wil toppen bijvoorbeeld, dan ontkom je er niet aan om een stukje af te knippen. Soms bezorgen kwekers hun wietplanten echter ook nodeloos veel stress door te veel te snoeien, of door op het verkeerde moment te snoeien.

Wietbladeren zijn belangrijk

Thuiskwekers denken vaak dat wietbladeren een goede oogst in de weg zitten. Omdat een blad bijvoorbeeld licht wegneemt van toppen. Of ze denken dat al die wietbladeren kostbare energie verbruiken. Het omgekeerde is waar. Wietbladeren leveren (door middel van fotosynthese) juist de energie die wietplanten nodig hebben om te kunnen groeien en bloeien. Een andere belangrijke functie van de bladeren van een wietplant, is het opslaan van benodigde reserves.

Zo maar wietbladeren weghalen is dus geen goed idee. Het levert stress op, en je neemt de plant haar motor en brandstoftank af. In sommige gevallen is het snoeien van wietbladeren echter wél functioneel. Laten we daarom eens dieper ingaan op het snoeien van wietbladeren, en kijken wanneer je bladeren wel kunt snoeien, en wanneer je ze beter kunt laten zitten.

Do’s & don’ts van wietbladeren snoeien

Voor we verdergaan eerst eens wat vuistregels om aan te houden wanneer je de schaar ter hand neemt. Over het algemeen moet je onthouden dat je sowieso nooit meer dan een derde van je plant zou moeten snoeien. Alleen in uitzonderlijke situaties kan zo veel snoeiwerk bijdragen aan een goede oogst, maar anders is zo’n groot verlies van blad niet aan te raden. Nog meer weghalen levert zelfs zo veel stress op, dat een wietplant het weleens zou kunnen begeven.

Vergeelde bladeren zijn reserves voor wietplanten. Foto: Moha El-Jaw, Shutterstock

Vergeelde bladeren

Wanneer een wietplant aan de onderkant begint te vergelen, is dat vaak een teken van een stikstof tekort maar het gebeurt ook vanzelf in de bloeifase. Wordt het veroorzaakt door een tekort aan stikstof, dan kun je het beste bijvoeden met een goede groeivoeding.

Laat de gele bladeren in de bloeifase echter maar zitten, want ze voeden je plant nog tijdens de laatste weken. Ze zien er misschien niet zo mooi uit maar vergeelde bladeren bevatten reserves die de wietplant gebruikt. Totdat ze bruin en verdord zijn hebben wietbladeren dus nog een functie. Bladeren die zelf loslaten kun je wel weghalen.

Niet elke dag snoeien

Wanneer je weet dat het snoeien van wietbladeren stress oplevert, zorg er dan ook voor dat je het snoeien tot een paar momenten beperkt. Sommige kwekers plukken gedurende een hele cyclus bladeren van wietplanten, waardoor die eigenlijk altijd aan stresshormonen worden blootgesteld. De snoeimomenten zouden in feite beperkt moeten zijn tot het toppen en/of fimmen (indien gewenst), en het weghalen van lager groeiende topjes (dieven) na de tweede week van de zichtbare bloei.

Iedere keer dat je snoeit, zorgt dat voor een (korte) herstelperiode. Wanneer je daarom tussendoor wat weg zou willen snoeien, zoals bijvoorbeeld voor een betere beluchting in een kleine kweekruimte. Combineer dit dan met het verpot-moment. Verpotten levert namelijk ook stress op, en door het te combineren beperk je de stress/herstel-momenten voor je wietplant.

Beperkt toppen

Kwekers gaan ook dikwijls de fout in door hun wietplanten te vaak te toppen. Het klopt weliswaar dat je een wietplant zo vaak kunt toppen als je wil. En het is ook zo dat er iedere keer dat je topt, er daarna twee groeitoppen groeien in plaats van één. In theorie kun je zo vaak toppen als je wil maar in de praktijk niet. De plant moet namelijk wel over genoeg licht, aarde, voeding en ruimte beschikken om al deze extra toppen te kunnen ontwikkelen. Hoe vaker je met andere woorden topt, hoe meer energie de plant nodig heeft in de vorm van licht, water, ruimte en voeding.

Snoeien voor meer licht en lucht (ontbladeren)

In een natuurlijk groeipatroon, zoals bijvoorbeeld bij een buitenwietplant of een wietplant die genoeg ruimte heeft, is het over het algemeen niet nodig om bladeren te snoeien. Wanneer je echter binnen kweekt, en je kweekruimte maximaal probeert te benutten, dan kunnen bladeren te veel licht tegenhouden en een goede luchtcirculatie verhinderen. De luchtvochtigheid kan dan ook te hoog oplopen, waardoor toprot in de bloeifase een groot risico kan worden.

In deze gevallen kan deels ontbladeren nuttig zijn. Let echter wel op dat je aan iedere top voldoende blad laat zitten voor de fotosynthese, en snoei op de juiste momenten. Aan het begin van de bloeifase snoeien zorgt voor extra strek. Daarom kun je in de bloeifase het beste pas snoeien na de derde week van de zichtbare bloei, als de strekkende fase erop zit. Dit is ook het goede moment om lagere topjes weg te halen ten behoeve van de groei van de grotere toppen (dieven).

[Openingsfoto: Jiri Hera, Shutterstock – foto wietblad (peace): Oleksandrum, Shutterstock]
(advertentie)