- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#11)
- Zijn kunstmatige wietzaden de toekomst? Hoe worden ze gemaakt?
- Studie • ‘Beter slapen van wiet gaat niet op bij gezonde mensen’
- Wiet in bed • Betere seks en oplossing voor ‘man-vrouw orgasmekloof’
- Lieve Muna geeft eerste kweek adviezen
- Video: hoe donker moet het eigenlijk zijn voor wietplanten?
Wat wietbladeren vertellen over de gezondheid van je plant
CNNBS TOP 50 #16 • Al heb je nog zoveel EC- en pH-meters, voedingscomputers en irrigatiesystemen. Dan nóg weet een wietplant zelf, beter wat goed voor haar is dan jij. En het mooiste is nog dat ze het nooit zal nalaten om je dat te vertellen, je hoeft alleen maar te leren luisteren. Hoe ze communiceert vraag je? Via de bladeren natuurlijk, daarmee laat ze je onmiddellijk weten wanneer er iets niet helemaal lekker zit. Zo spreek je de taal van Cannabis Sativa L.
HET MEEST GELEZEN OVER CANNABIS IN 2017 #16
Het wietblad is niet alleen een icoon voor cannabisliefhebbers, het is ook de belangrijkste bron van informatie over de gezondheid van een wietplant. Rechtstreeks van de bron ook nog eens, want wie weet er beter wat een wietplant nodig heeft dan de wietplant zelf? Wie zijn wietbladeren goed leest, kweekt altijd gezonde planten, en een succesvolle oogst.
Het zal je niet verbazen, maar een gezonde wietplant heeft stevige groene bladeren die schuin omhoog wijzen. Maar wat betekent het wanneer de bladeren niet mooi groen zijn en omhoog wijzen maar bijvoorbeeld bruine vlekken krijgen en omlaag hangen? Als je weet wat de bladeren van je wietplanten je proberen te vertellen, dan kun je negen van de tien kweekproblemen zelf verhelpen.
Kweekproblemen hebben eigenlijk altijd te maken met een tekort aan iets of een overschot. Dat kunnen niet alleen tekorten of overschotten aan bepaalde voedingstoffen zijn, maar bijvoorbeeld ook water of warmte of het gehalte aan vocht in de lucht. De bladeren zijn de beste en meestal ook de eerste indicators van zulke tekorten of overschotten.
Water en voeding
De meeste bladproblemen hebben te maken met de waterhuishouding en de voeding. De waterhuishouding levert daarbij het vaakst problemen op, maar is meestal gemakkelijk te herstellen door de plant even geen water, of juist snel wat meer water te geven. Problemen met teveel of te weinig water kun je gemakkelijk herkennen aan de stand van de bladeren. Als de bladvingers omlaag krullen, maar wel stevig aanvoelen heeft je wietplant teveel water. Hangen de bladeren naar beneden, en voelen ze slap, dan staat je wietplant uit te drogen en moet je snel water geven. Probeer om de bladeren horizontaal of licht schuin omhoog te houden, dat is de stand die aangeeft dat het met de waterhuishouding wel goed zit.
Tekorten of overschotten van voeding worden meestal niet veroorzaakt door de voedingsstof zelf, maar de opneembaarheid ervan als gevolg van de zuurtegraad ofwel pH-waarde bij de wortels. Afzonderlijke voedingsstoffen zijn bij verschillende pH-waardes namelijk goed of minder goed opneembaar. Het is daarom en vooral bij het gebruik van minerale, direct opneembare flesvoeding van belang om de juiste pH-waarde van het voedingswater aan te houden. Voor de kweek op aarde ligt die tussen de 6,3 en de 6,8 (6,5 is ideaal) en voor de kweek in een hydrosysteem ligt die tussen de 5,5 en 6,1 (5,8 is ideaal).
Verplaatsbare en niet verplaatsbare stoffen
Het is voor een juiste diagnose niet alleen belangrijk hoe de bladeren erbij staan, maar ook welke bladeren het eerste problemen hebben. Met name bij problemen met (opnemen van) bepaalde meststoffen is het belangrijk of de bladeren onderaan de plant het eerste aangetast worden, of juist de nieuwe bladeren bovenaan de plant. Dit heeft te maken met de verplaatsbaarheid van meststoffen binnen de plant. Komt de plant namelijk een verplaatsbare stof zoals bijvoorbeeld stikstof tekort, dan zal ze dit in de eerste instantie zelf kunnen aanvullen met stikstof uit de oudere, dus onderste bladeren. Tekorten van niet verplaatsbare stoffen zoals bijvoorbeeld calcium kunnen niet uit de onderste bladeren gehaald worden en verschijnen dus het eerste aan de nieuwe blaadjes bovenaan de wietplant.
De belangrijkste verplaatsbare meststoffen zijn: Stikstof (N), Fosfor (P) en Kalium (K). De belangrijkste niet verplaatsbare meststoffen zijn: IJzer (Fe), Calcium (Ca), Zink (Zn), Koper (Cu) en Borium (B). Mangaan (Mn) en Zwavel zijn deels verplaatsbaar. Met een overzicht van hoe bepaalde tekorten en overschotten eruit zien, zoals hierboven, en de plaats op de wietplant waar de problemen te zien zijn, kun je een goede diagnose stellen.
Teveel voeding (meestal stikstof) in het algemeen komt ook dikwijls voor. Vooral beginnende kwekers maken de fout hun wietplanten met teveel voeding te verwennen. Of een wietplant teveel, te weinig of precies genoeg voeding krijgt kun je ook gemakkelijk aan de bladeren zien, en dan vooral aan de kleur. Een gezond blad is fris groen van kleur. Hoe meer voeding de plant heeft, hoe donkerder het groen. Heeft je wietplant wat te weinig voeding, dan zal het blad steeds lichter van kleur worden en uiteindelijk vergelen. Geef je echt veel teveel voeding dan zullen de bladeren beginnend bij de bladpunten verdorren.
Overige bladproblemen
Naast water en voeding, kunnen bladproblemen ook te maken hebben met de temperatuur, ziektes, virussen, schimmels en ongedierte. Bladeren die te dicht bij de lamp groeien kunnen verbranden door de hitte (bij HPS lampen) of verbleken door het licht (bij led kweeklampen. Ongedierte zoals spint, trips of luizen laten ook hun sporen op de wietbladeren na, die je kunt herkennen.
Plantenziektes, virussen en schimmels zijn vaak ook te herkennen aan de bladeren. Maar die sporen zijn soms lastig te herkennen omdat ze niet altijd duidelijk van voedingsproblemen te onderscheiden zijn. Het is daarom ook belangrijk om bij te houden wat je in een kweek hebt veranderd en gedaan, zodat je de oorzaak gemakkelijker kunt achterhalen.
[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)