(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is maar goed dat Joost 11 weken geleden twee autoflowers heeft laten kiemen. Dankzij het mooie weer staan de planten er prachtig bij; ruim anderhalve meter hoog met diepgroene bladeren en dikke toppen. Maar omdat veel autoflowers nooit bruine trichomen krijgen, vraagt Joost zich af hoe hij dan wel kan bepalen of ze al oogstrijp zijn?

De Auto White Widow en Northern Light Automatic van Joost zijn werkelijk prachtige wietplanten geworden. In de volle grond groeiden ze uit tot ruim anderhalve meter, en kregen ze diepgroene bladeren. Aan het formaat te zien zouden ze misschien al best te roken zijn, maar Joost wil het oogstmoment liever wat nauwkeuriger bepalen.

Het probleem is echter dat niet alle autoflowers amberkleurige trichomen krijgen en omdat de bladeren zo diep groen zijn is Joost bang dat hij ook geen herfstkleuren te zien krijgt. De vraag is dus, hoe bepaal je het oogstmoment van een autoflower als die zo groen is als die van Joost?

 

Onderwerp: Oogstmoment van autoflowers


Bericht: Lieve Muna, ik heb dit jaar een paar mooie autoflowers in de volle grond staan, en inmiddels ook een nieuwe lichting in potten 🙂 Ze gaan behoorlijk goed met dit mooie weer (zie foto’s). De twee dames hebben een lengte bereikt van 1,50 meter (White Widow auto van het huismerk wietzaadjes.nl) en 1,60 m (Northern Light Automatic van Royal Queen Seeds). Ik zit op moment van foto’s maken trouwens op ruim 11 weken sinds het ontkiemen.

Het is duidelijk dat er voldoende tot iets teveel voeding in de grond zit want ze hebben donkergroene bladeren en tijdens de groei heeft de White Widow wat vergeelde puntjes gekregen. Nu gaat mijn vraag niet over de voeding maar over de oogst. Ik weet hoe ik de trichomen moet beoordelen met mijn microscoop maar ik ben mij wat aan het inlezen geweest op de relatie met herfstkleuren bij autoflowers, omdat niet alle auto’s op trichomen te beoordelen zijn. Waar ik nergens antwoord op kan vinden is of deze situatie ook opgaat voor autoflowers in de volle grond en dan vooral in combinatie met de (voor mijn idee té) donkergroene bladeren. Ik wil natuurlijk niet dat achteraf blijkt dat ik te lang gewacht heb.

De concrete vraag is dus: zou jij het risico nemen om, in het geval de trichomen niet goed te beoordelen zijn, de herfstkleuren als indicatie voor de rijpheid te nemen? Of zou het kunnen dat er zoveel voedingsstoffen in mijn bladeren zitten dat de herfstkleuren pas te zien zijn als het al te laat is? Groetjes, Joost

 

Het beste oogstmoment voor autoflowers

Hoi Joost, wat een mooie autoflowers zeg! Prachtig om te zien hoe groot autoflowers ook kunnen worden wanneer je ze in de volle grond zet, en een beetje liefde geeft. Dat gaat een mooie oogst opleveren maar nu nog niet als je het mij vraagt. Ik snap dat je denkt dat de planten bijna klaar zouden moeten zijn, aangezien de soorten volgens de beschrijving van de fabrikant zo’n 10 tot 11 weken na het ontkiemen, geoogst kunnen worden.

Als je had gehoopt een dezer dagen te kunnen oogsten, dan moet ik je teleurstellen want ik denk dat de oogst nog wel even op zich kan laten wachten. Aan de andere kant is er ook goed nieuws want in de komende weken zullen de toppen nog flink groeien en nog een hoop THC en trichomen produceren. Wachten loont dus de moeite!

Dat de planten nu mooie groene bladeren hebben, geeft alleen maar aan dat ze genoeg voeding krijgen. Als jij ze verder geen flesvoeding gegeven hebt, hoef je echt niet bang te zijn dat deze planten teveel voeding krijgen. Ze staan immers in de volle grond waar de wortels vrij zijn om te groeien en op te nemen wat ze nodig hebben.

De reden dat ik zeg dat de planten nog niet klaar zijn voor de oogst, is dat ik bij beide planten nog voornamelijk witte bloeiharen zie. Bovendien zijn de bladeren nog mooi groen, en die zullen ongeacht de voeding in de grond wel degelijk gaan vergelen als de tijd (en de wiet) daar rijp voor is. Wanneer het einde nadert, zullen je planten namelijk stoppen met de opname van stikstof, en zich volledig storten op de opname van fosfor voor de topontwikkeling. Dit gebeurt hoe dan ook, ongeacht de hoeveelheid stikstof die nog in de grond zit. Vergelijk het maar met bomen die in de herfst vergelen, die vergelen ook ongeacht de vruchtbaarheid van de aarde in het bos.

Het klopt dat sommige autoflower wietsoorten nooit amberkleurige (bruine) trichomen krijgen, dus daar kun je niet blind op varen bij het bepalen van het oogstmoment. De trichomen veranderen echter wel van transparant naar wit, dus dat kun je zeker wel met je microscoop zien. Maar er zijn meer indicators die aangeven of autoflowers oogstrijp zijn, ik zal ze voor je op een rijtje zetten zodat je ze kunt combineren om het oogstmoment goed te bepalen.

Bladeren van autoflowers zullen aan het einde van de bloeifase geleidelijk vergelen. Dat begint met de onderste grote bladeren omdat de planten stoppen met de opname van stikstof.

Een niet oogstrijpe en een oogstrijpe autoflower; de bladeren zijn vrijwel allemaal geel geworden.

Bloeiharen van autoflowers zullen voor het overgrote deel (ongeveer 80%) bruin en verschrompeld zijn in plaats van wit en vers. Wanneer je ziet dat ongeveer de helft van de bloeiharen bruin zijn, kun je het beste je microscoop pakken om de trichomen te bekijken.

Een top in de late bloeifase; veel bloeiharen zijn al ingedroogd. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Trichomen van autoflowers mogen dan niet in alle gevallen amberkleurig worden, ze maken wel degelijk een verandering door. Onrijpe trichomen zijn transparant, terwijl rijpe trichomen wit van kleur zijn en troebel. In veel gevallen worden de trichomen tot slot ook gewoon bruin. Let dus op en kijk uit naar het moment dat de meeste trichomen wit van kleur zijn.

Kijk uit naar witte trichomen, die bevatten het meeste THC. Foto: Gleti, Shutterstock

Autoflowers in delen oogsten

Tot slot is het bij autoflowers zo dat de bovenste toppen vaak het eerst oogstrijp zijn. Het is daarom een goed idee om met name de hoofdtoppen eerst goed in de gaten te houden. Wanneer je ziet dat die klaar zijn maar de rest van de toppen nog niet aan oogsten toe is, oogst dan gewoon alleen de rijpe toppen. Een week later of een paar dagen later oogst je weer een deel enzovoorts.

Heel veel plezier met de oogst Joost! Probeer nog een beetje geduld op te brengen want met dit weer zullen je toppen nog veel dikker en rijper kunnen worden. Blijf ondertussen gewoon doen wat je al deed want je planten zijn een lust voor het oog!

-xxx- Muna

(advertentie)