(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Iedereen weet dat wietplanten groen zijn. Dus toen de grootste bladeren van de Auto Anubis van Stefan (aka Boeddha BigBud) plotseling begonnen te verkleuren, schok hij zich een spreekwoordelijk hoedje. Toch zat hij niet bij de pakken neer maar legde hij zijn problemen simpelweg naast zich neer …bij onze lieve Muna.

Het lichter van kleur worden of vergelen van de bladeren is een bron van frustratie voor veel wietkwekers. Of je nu buiten of binnen een paar wietplanten hebt staan, ze horen niet geel of lichtgroen te zijn maar een mooie frisse groene kleur te hebben! Is dat niet het geval dan kan er meestal ook nog eens van alles aan de hand zijn. De planten kunnen een keur aan stoffen te kort komen of misschien het een of ander niet goed opnemen.

Ook Stefan, die mij overigens al eerder eens een vraag stelde, is niet helemaal zeker over de verkleuring van zijn ‘hoofdbladeren’. Hij stelde me er een vraag over en stuurde natuurlijk foto’s van zijn Auto Anubis mee.

Onderwerp: Verkleuring hoofdbladeren?


Bericht: Hoi Muna, mijn jarenlange goede en vaste bron van info en raadgeving bij mijn hobby. Het is ondertussen al een tijdje geleden dat ik je nog heb moeten contacteren voor raadgeving. Ik heb nu echter een moment dat ik dringend extra info nodig heb in verband met mijn zelfkweekje. Ik heb nu een mooie jongedame staan van Pyramid Seeds, een Auto Anubis. Ze staat er zeer goed bij op dit moment in haar bloeiperiode, naar mijn mening.
Toch ben ik een klein beetje ongerust omdat al haar basisbladeren sinds twee dagen een meer gele kleur gekregen hebben dan de rest van de plant. Moet ik mij zorgen maken of is dit normaal, aangezien er ook de eerste tekenen en verkleuring zichtbaar is van de haartjes in de toppen? Green greets, Stefan aka Boeddha BigBud

Vergelende autoflower

Hoi Stefan, mooie autoflower hoor. Ik deel je mening dat hij er goed bijstaat. Jammer dat je me niet hebt verteld hoe oud de plant is, maar als ik het zo inschat dan denk ik dat deze bijna klaar is om te oogsten. De toppen hebben nog best veel blad maar dat is een trekje dat de meeste automatisch bloeiende wietsoorten wel hebben. Ze bloeien automatisch maar hebben een minder gunstige blad bud verhouding. Op zich is dat natuurlijk geen probleem maar een kwestie van goed knippen.

Ik zie inderdaad dat de schutbladeren wat lichter van kleur zijn als de éénvingerige bladeren die wat hoger in de plant groeien. Wanneer dit gebeurt bij wietplanten die nog in de groeifase staan, dan is dat vaak een teken van een stikstof tekort. Stikstof is een verplaatsbaar mineraal. Dat betekent dat de plant het van het ene blad naar het andere blad kan verplaatsen. Bij een tekort trekt de plant daarom stikstof uit de minder belangrijke onderste bladeren, en verplaatst dat naar de nieuwe bladeren.

In principe is dat ook wat jouw autoflower doet maar niet omdat het niet genoeg stikstof heeft. Meer omdat het de grote schutbladeren nu niet langer nodig heeft. Het is makkelijker om stikstof uit de bladeren te trekken dan het via de wortels op te nemen. Mijn inschatting is dat deze plant een normale vergeling doormaakt, simpelweg omdat de bloeifase bijna afgelopen is. Zeker als je zegt dat de toppen ook al enigszins aan het verkleuren zijn.

Geen zorgen dus om de kleur van het blad. Ik zou er een microscoopje bij pakken en eens kijken hoe het met de kleur van de trichomen staat, misschien kun je de plant al oogsten 😉

-xxx- Muna

(advertenties)