(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms lijkt het of wietplanten maar niet op willen schieten met groeien en dan vraag je je als beginnende tuinier weleens af, of het wel goed gaat en het allemaal nog wel de moeite waard is. Lieve Muna stelt, dat je in zulke gevallen de moed erin moet houden want geen wietplant verdient het om opgegeven te worden. 

Als er één ding is dat ik over wiet kweken geleerd heb, is het dat je een wietplant nooit moet opgeven. Wietplanten zijn namelijk ontzettend veerkrachtig en zelfs na een moeilijke start kunnen ze nog uitgroeien tot prachtige exemplaren. Ook Sander en Newbie vragen zich af of hun wietplantjes wel goed gaan.

Onderwerp: Gaat het wel goed met mijn plantjes?


Bericht: Hallo lieve Muna, ik heb nu al een aantal weken 3 wietplantjes op de vensterbank staan en het gaat best wel goed alleen had ik drie vraagjes: 1.) Twee van mijn planten zien er prima en sterk uit alleen de derde blijft een beetje achter, moet ik me hier zorgen over maken? Hoe komt dit? 2.) De plantjes beginnen nu al te ruiken als je met je neus er dichtbij komt, betekent dit dat ze al in bloei staan of is dit normaal? En 3.) Wanneer mogen ze ongeveer in de volle grond gezet worden? Of zal ik ze in hun potjes laten?

Alvast bedankt, groetjes van Sander

 

Onderwerp: Zijn deze baby’s nog te redden?


Bericht: Beste Muna, ik ben het gewoon om m’n plantjes gewoon in de tuin in de volle grond te laten groeien, wat ook wel ieder jaar lukt. Nu door omstandigheden kon ik pas later beginnen met het ontkiemen (eind mei) waardoor m’n plantjes een minder lange groeifase zullen hebben. Dus ik heb gekozen om het in potten te doen op mijn balkon waar ze de hele dag zon vangen (mits goed weer).

Ik heb advies gevraagd aan de lokale growshop die me allerlei dure middelen wou aansmeren zonder mij een garantie te geven dat het zou werken. De plantjes zijn 3x Gorilla Glue en 1x Critical (gefeminiseerd, geen autoflowers). Als medium gebruik ik 1/3 perliet , 1/3 kokos en 1/3 aarde. Ook ben ik in het bezit van wortelstimulator, groei- en bloeivoeding van Bioquant en let op dat het water een pH-waarde heeft van ongeveer 6,5.

Tegenover wat ik gewoon ben zijn deze plantjes nog maar erg klein ;-( Is het de moeite dat ik verder probeer? Kan ik ze gewoon buiten laten staan of kan ik ze eventueel in een later stadium binnen verder laten groeien en bloeien voor een nog degelijke opbrengst? Het is de eerste keer dat ik deze soortjes en werkwijze probeer en het zou zonde zijn als het voor niks is. Het is vandaag 25/6/2018 en op de foto’s ziet u m’n kleintjes, ze zijn nu één maand oud. Zijn ze nog te redden, want ik krijg zowel goede als slechte reacties (de slechte vooral van de growshop) en weet niet wat te doen. 

Please help! Grtz Newbie

 

Gaat het wel goed? Zijn deze wietplantjes nog te redden?

Hallo Sander en Newbie, bedankt voor jullie mails en foto’s. Ik denk dat jullie plantjes met de juiste behandeling en een beetje liefde, uit kunnen groeien tot prachtige wietplanten! Zoals ik al eerder zei denk ik dat je een wietplant nooit moet opgeven want het is verbazingwekkend hoe goed ze kunnen herstellen. In jullie geval denk ik dat er eigenlijk niet zo gek veel mis is met de wietplanten.

Als ik de foto van Sander bekijk, dan valt het me op dat de gordijnen gesloten zijn en de plantjes wat hoog zijn voor hun leeftijd. Als je het mij vraagt – en dat doe je – dan zou ik zeggen dat ze wel wat meer licht kunnen gebruiken. Omdat ze daar nu een beetje een gebrek aan hebben, strekken ze zich uit. De planten maken de internodes (afstand tussen twee vertakkingen) langer, omdat ze meer licht willen. In de natuur betekent dat doorgaans dat ze hoger moeten worden om boven andere planten uit te groeien, en dat doen deze planten op de vensterbank ook.

De bladeren zijn verder wat naar beneden gericht, wat mij doet denken dat ze wellicht wat teveel water krijgen. Dit is denk ik de reden dat het derde plantje wat achterblijft. Zitten er wel gaten onderin de potjes voor de afwatering?

Dat je ze ruikt betekent niet dat ze al in de bloei staan. Bloeien doen ze pas rond augustus wanneer de dagen korter worden. Tenzij het autoflowers zijn, dan zullen ze binnenkort wel met de bloeifase beginnen. In ieder geval weet je dat wietplanten bloeien wanneer je in de topjes en bij de vertakkingen kleine witte bloeihaartjes ziet.

Je kunt ze wat mij betreft nu al in de volle grond zetten, alleen denk ik dat de kluit bij het verpotten dan uit elkaar valt. Volgens mij kun je ze nu het beste even met potten en al buiten zetten zodat ze wat sterker worden. Let erop dat ze buiten niet omvallen door de dunne lange stammetjes en geef ze niet al teveel water. Misschien moet je de stammen even ondersteunen met een stokje of een mooi zonnig plekje uit de wind zoeken buiten. Je zal zien dat ze dan stoppen met strekken en snel meer blad aanmaken. Zodra ze hun potjes zijn ontgroeid zou ik ze inderdaad in de volle grond zetten. Het zal je nog verbazen hoe groot ze zullen worden!

Ook de zaailingen – want veel groter zijn ze nog niet – van Newbie (hieronder zie je er twee) zijn wat mij betreft nog de moeite waard. Al moet ik wel zeggen dat ik ze wat aan de kleine kant vind voor een maand oud. Maar goed, je moet misschien een beetje geduld opbrengen want ze zullen pas echt kunnen groeien wanneer ze wat meer blad hebben aangemaakt. Op dit moment is het bladoppervlak nog erg klein en kunnen ze dus ook nog niet veel licht omzetten in suikers die ze nodig hebben voor de groei.

Ik denk niet dat je planten verder iets tekort komen qua voeding nu ze nog zo klein zijn maar ben ook niet zo enthousiast over het mengsel van 2/3 perliet en kokos en 1/3 aarde. De perliet en de kokos bevatten geen voeding dus heel lang zullen ze het daar niet mee redden. Goedkope kokos (bijvoorbeeld van de Action of het tuincentrum) zorgt ook nog weleens voor problemen wanneer het niet goed uitgespoeld, en op de juiste pH-waarde gebracht is voor gebruik.

Wellicht hebben de plantjes wat teveel water gehad waardoor de groei is gestagneerd. Je kunt ze natuurlijk binnen laten groeien en afbloeien maar ik denk dat deze plantjes ook snel zullen verbeteren wanneer ze in de volle grond staan. De zon is uiteindelijk nog steeds een van de allerbeste kweeklampen op aarde.

Ook voor deze planten denk ik dat de kluitjes nog niet goed genoeg zijn ontwikkeld om nu te verpotten. Zelf ben ik ook niet zo’n fan van de bio-afbreekbare potjes die je gebruikt, want in de praktijk composteren die vaak veel te langzaam. Maar in dit geval kun je de potjes natuurlijk wel goed in de volle grond ingraven zonder dat je de kluit beschadigt. Probeer voorzichtig eerst wat gaten in de potjes te knippen, of bijvoorbeeld de bodem eruit te knippen, zonder dat je de wortels beschadigt. Zet ze daarna lekker in de volle grond, zodat de wortels door het gat in de grond kunnen groeien.

Als je ze binnen wil laten groeien en bloeien kun je dat op dezelfde manier doen maar zet ze dan in een grotere pot in plaats van de volle grond. Ik zou je sowieso aanraden om aarde (eventueel met alleen wat perliet) te gebruiken in plaats van het mengsel met kokos en perliet.

Lieve Sander en Newbie, ik hoop dat ik heb kunnen helpen en dat jullie wietplantjes maar snel groot en sterk mogen worden. Ik hou me warm aanbevolen voor een sample aan het einde van de zomer 😉

-xxx- Muna

(advertenties)