(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Lieve Muna beantwoord twee buitenwietvragen deze week. Mario heeft een prachtige Amnesia Autoflower en schrijft Muna omdat hij een lichte paarse verkleuring aan de bladstelen ziet. Hij wil niets aan het toeval overlaten. Maarten ontdekte op zijn beurt wat vreemde vlekken op zijn balderen, en vraagt zich af waar hij precies mee te maken heeft. 

 

Naam
Mario
Onderwerp
Amnesia auto verkleuren stelen fanleaves
Bericht
Beste Lieve Muna, ik ben Mario uit België, en ik kreeg dit jaar drie zaadjes van een vriend cadeau. Twee Amnesia zaadjes en één Bubblegum. De Bubblegum staat momenteel mooi in bloei, geen probleem verwachtend.

Mijn beide Amnesia’s zijn al behoorlijke struiken en gaan de derde week van de bloei in. Ze staan in potten van 40 liter en hebben al bezoek gehad van de mineervlieg. Ik heb de beestjes verwijderd met m’n duimnagel.

Ik kreeg ook degelijke groeivoeding en na de eerste week bloei ben ik gestart met Canna Flores (15ml per 4 liter) eenmaal per week en een 5ml enzymen. Wegens de regen heb ik alleen weinig water kunnen geven.

Vandaag zag ik een rode schijn op de steeltjes van de fan leaves (schutbladeren, red.). Niet meteen zorgelijk maar wil toch graag weten of er nog fosfor bij moet, want de Amnesia’s bloeien langzamer en de THC verschijnt maar traagjes. Van nature zijn sativa’s trager maar ik wil niets aan het toeval overlaten. Ik heb alles mooi genoteerd en als jullie willen maak ik er een kweekverslagje van. Wat kan er nog verbeteren denk je?

Groetjes, Mario

Bijlagen

 

Hoi Mario, bedankt voor je mail en de foto’s. Ik vind dat je een hele mooie Amnesia hebt gekweekt, en ik kan zien dat je je best doet om inderdaad niets aan het toeval over te laten. Ondanks dat het weer volgens mij niet heel lekker heeft meegewerkt, ben ik onder de indruk van het formaat dat je plant al heeft.

Qua gezondheid zie ik ook geen problemen. De kleur is mooi groen en volgens mij komt je plant niets te kort. De paarse verkleuring vind ik ook zeer meevallen, en is zoals je zelf aangeeft zeker niets om je nu zorgen over te maken. Als je Canna Flores gebruikt dan kun je er gerust vanuit gaan dat je plant genoeg fosfor krijgt, dus daar ligt het denk ik niet aan.

Zogenaamde monomineralen (één mineraal, bv fosfor alleen) bij geven raad ik je niet aan. In de Canna Flores zitten alle macro en micro mineralen in de juiste verhoudingen, en dat zou je ernstig kunnen verstoren door bepaalde stoffen apart bij te geven. Bovendien kunnen paarse stelen ook door de lage temperatuur veroorzaakt worden, of een tekort aan calcium/magnesium.

Ik weet trouwens niet of je Canna Bio Flores of Canna Aqua Flores gebruikt. In het eerste geval hoef je nergens op te letten maar in het laatste geval wil je misschien de pH-waarde van het voedingswater aanpassen. Canna Aqua Flores is namelijk een minerale meststof, waarvoor de juiste pH-waarde van belang is. Die kun je na het mengen van de voeding en het water aanzuren met pH-min naar een pH-waarde tussen de 6 en 7. Dit zorgt ervoor dat alle  mineralen in de voeding goed kunnen worden opgenomen.

Wat er verder nog beter kan zou ik niet weten. Behalve dan dat de zon wat vaker zou mogen schijnen en dat de temperatuur ook wat hoger mag. Ik zie namelijk wel dat deze plant net wat te nat staat, en dat komt denk ik door het weer. Probeer de aarde daarom zo goed mogelijk van regenwater af te schermen, zodat je ook weer wat voeding kunt geven als dat nodig is.

-xxx- Muna

 

Naam
Maarten
Onderwerp
Vlekken op bladeren outdoor grow
Bericht
Dag Lieve Muna, ik heb een White Widow automatic buiten staan maar sinds een weekje heb ik op een aantal bladeren vreemde vlekken. Is het iets waarover ik me zorgen moet maken? Moet ik de bladeren verwijderen die aangetast zijn?

Vriendelijke groet, Maarten

Bijlagen

 

Hoi Maarten, ik zie wat je bedoet. Dat zijn de sporen van de bladmineerder, of mineervlieg zoals Mario hierboven het noemt. Dit is trouwens geen specifieke soort maar een verzamelnaam van allerlei insecten, waarvan de larven zich door de middelste laag van bladeren heen knagen. Dit kan dus de mineervlieg zijn maar ook de larven van sommige vlinders (mineermotten), kevers en zaagwespen.

De larven van deze insecten eten gangen in het mesofyl van bladeren. Dit is het weefsel aan de binnenkant van de bladeren.

Je hebt gelukkig niet veel van deze mineerders te vrezen, tenzij het een plaag geworden is en ze in ieder blad zitten, maar dat is zelden het geval. Je kunt de aangetaste bladeren verwijderen maar je kunt de beestjes ook dooddrukken tussen je nagels. Het beestje bevindt zich doorgaans namelijk aan het einde van de gekronkelde vlek, wat in feite een soort gang is.

Waar het beestje zit, kun je als het goed is een lichte verdikking in het blad voelen. Druk deze dood tussen je nagels en je bent van je bladmineerder verlost.

-xxx- Muna

(advertentie)