(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Willy – niet Willie Wietman maar lezer Willy – heeft een lekkere grote kweekruimte waarin hij zo’n negen wietplanten kweekt in 11-literpotten. De groeifase verloopt altijd zonder problemen maar zo halverwege de bloeifase beginnen de bladeren af te sterven. De eerste twee kweekrondes liepen echter perfect, dus Willy vraagt zich af waar het aan ligt. Kijken of Lieve Muna het weet…

De eerste twee kweekrondes verliepen bij Willy perfect, en leverden hem zo’n 400 gram wiet op. Wat een heel goede prestatie is gezien de LED kweeklamp die slechts 300 Watt verbruikt. Sinds de derde kweekronde komen de planten echter steeds in de bloeifase in de problemen. De bladeren sterven dan af, en de kweek levert lang niet meer zoveel op. Eens kijken of ik Willy kan helpen….

 

Naam
Willy
Onderwerp
Help planten sterven
Bericht
Lieve Muna, ik zit met mijn handen in het haar. Mijn setup per M2 is TSW 2000 Mars Hydro, Batmix 11 literpotten, afzuiging 1000 kuub, inlaat passief. De ruimte is 240×240 maar voor de helft gevuld en een zwenkventilator. De eerste twee keer was formidabel, rond de 400, en nu is het vanaf bloeiweek 4-5 paarse stengels en gele bladeren.

Ik geef in de groei enkel Rhizotonic en geen Vega (groeivoeding, red.). Ik heb altijd al donkergroene bladeren en gebruik daarom geen N supplement. Luchtvochtigheid groei is 60-65% en tijdens de bloei 42-51%. De pH rond 6-6.5, laat altijd de potten goed uitdrogen voor nieuwe gietbeurt. Mss iets te droog laten komen of te veel water in één beurt.

Ik geef één maal per week voeding Canna Flower – Boost, en de laatste drie weken PK-boost. Maar iedere keer in week 4-5 van de bloei sterven ze. Hopelijk kan je me helpen Lieve Muna. De bijgevoegde foto’s zijn van groei, de derde week bloei en dan de vijfde week.

Met vriendelijke groeten 🖐
Willy

Bijlagen 

 

Hoi Willy, bedankt voor je vraag. Je hebt een knappe kweekruimte, dus ik kan me voorstellen dat je een beetje teleurgesteld bent om je bladeren steeds voortijdig te zien vergelen. Wordt echter maar niet te depressief want ik denk dat ik je wel kan helpen.

Om te beginnen – en dit is volgens mij niet het probleem maar werkt problemen wel in de hand – wil ik je aanraden om de aarde tussen twee waterbeurten niet te droog te laten worden. Dit had je waarschijnlijk zelf ook al gemerkt, want je schrijft dat je de aarde iets te veel hebt laten uitdrogen. Het is het beste om te voorkomen dat de aarde te veel uitdroogt. Op dat moment kunnen er namelijk droge plekken in de aarde ontstaan, die dan niet goed meer water op kunnen nemen, wat voor allerlei disbalans in de aarde zorgt. Probeer de aarde ten alle tijden daarom vochtig maar niet te nat te houden. Het helpt hierbij om wat vaker kleine hoeveelheden tegelijk te geven.

Maar zoals gezegd is dit niet wat het probleem veroorzaakt. Het probleem van de afstervende bladeren in de bloeifase ligt volgens mij namelijk aan een overschot aan fosfor (P) en kalium (K). Dat zie ik omdat het vooral de bladeren bovenin zijn die vergelen.

Canna Rhizotonic bevat al fosfor en kalium, Canna Flower bevat ook fosfor en kalium en PK-Boost bevat voornamelijk fosfor en kalium. Ik zou dan ook niet verrast zijn als de problemen steeds beginnen als je ook met de Canna Boost en PK-Boost aan de gang gaat. Probeer die twee producten eens weg te laten, of verlaag de dosis. Volgens mij ben je dan van de meeste problemen af. Rhizotonic zou ik alleen in het begin van de groeifase gebruiken, en niet de gehele groeifase. Verder kun je af en toe een calcium/magnesium supplement gebruiken om de paarse stengels te voorkomen.

-xxx- Muna

(advertentie)