(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het antwoord op de lezersvraag van deze week zal voor iedere kweker interessant zijn. Want wie wil nou niet maximaal oogsten? CNNBS lezer Geert kweekte zelf al eens 172 gram per plant, maar vraagt zich af hoeveel beter dat mogelijk nog zou kunnen.

Lieve Muna, wat is er maximaal uit een wietplant te halen? Ik begon ooit met 19 gram gedroogd, ging daarna naar 27 gram, heb een rondje van 35 gram gedaan om vervolgens naar de 42 uit te schieten. De voorlaatste keer zat ik op 92 gram gedroogd en ik heb zojuist een trotse 693 gram van 4! planten afgehaald. Dat is 172 gram per plant.

Geert kweekte al eens 172 gram per plant, een uitstekende opbrengst!

Dat zijn natuurlijk maar alleen wat getallen want de setup verandert ook nog wel eens. Maar de laatste keren heb ik die niet aangepast; 1 tent van 1.50 x 1.50 met 1 x Philips 1000 watt in potten van 20 liter. Met een mooi scrognet erboven. Gekweekt van zaad en de soort was een AK-47. Wanneer doe je het nou eigenlijk goed is de vraag? Groet, Geert

Hoi Geert

Bij auto’s of motoren vragen hoe hard hij kan is vergelijkbaar met deze vraag over de maximale oogst bij wietplanten. Maar goed, je geeft zelf al aan dat het eigenlijk maar getallen zijn, want dat de inrichting van je kweekruimte ook weleens verandert. En dat is zoals je begrijpt ook van grote invloed op de hoeveelheid wiet die je maximaal kunt oogsten.

De kweeklamp die je gebruikt en de wietsoort die je kweekt zijn van grote invloed op de maximaal haalbare opbrengst. Ook het klimaat moet natuurlijk in orde zijn. Maar ervan uitgaande dat dat het geval is, is het voor de maximale opbrengst enorm belangrijk dat je de oppervlakte van je kweektent optimaal benut. Voor een maximale oogst moeten er eigenlijk overal toppen groeien. Daarnaast levert een plant in een goed hydrosysteem doorgaans ook aanzienlijk meer wiet op dan een die met haar wortels in de aarde staat. Wanneer je dat allemaal goed voor elkaar hebt, kun je je opbrengst met CO2 ook nog eens zo’n 30% opkrikken.

Wanneer doe je het als kweker goed?

Hoewel er dus een hoop van invloed is op de opbrengst van een wietplant, bestaan er toch wel richtlijnen voor wat een goede oogst is voor een beginner en wat een echte topoogst is. Hierbij gaan we uit van een kweek op aarde met een degelijke kweeklamp zoals een HPS of een goede led kweeklamp, en zonder CO2 toevoeging.

Wanneer doe je het als kweker goed? Foto: King Dragon, Shutterstock

Je zal begrijpen dat een kweker die een 600 Watt lamp gebruikt veel meer wiet zal oogsten dan iemand die slechts 150 Watt aan licht boven zijn wietplant heeft hangen. Daarom berekenen we niet de totale oogst, maar het aantal droge grammen per Watt aan kweeklicht. De lamp is dan ook de grootste bepalende factor voor de opbrengst; licht is gewicht. Door het aantal grammen aan droge wiet te delen door het aantal Watts van de gebruikte lamp(en) krijg je het aantal grammen per Watt.

De waarheid is dat een halve gram per Watt gewoon een hele goede opbrengst is voor een eerste kweek

  • 0,5 Gram per Watt is een uitstekende oogst voor een beginner
  • 0,8 Gram per Watt is een goede oogst voor een commerciële kweker
  • 1 Gram per Watt is de streefopbrengst voor de meeste hobbykwekers, en een hele goede score
  • Meer dan 1 gram per Watt is te doen, maar in de praktijk haalt niet iedereen dit

Veel kwekers staren zich blind op een oogst van een gram droge wiet per Watt. Oogsten worden trouwens ook dikwijls wat overdreven. De waarheid is echter dat een halve gram per Watt gewoon een hele goede opbrengst is voor een eerste kweek.

Eén vette top maakt nog geen topóógst. Je moet ervoor zorgen dat al je toppen dik zijn. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

Hoe kweek je het maximaal haalbare?

Ja, hoe haal je nu absoluut de meeste wiet uit je kweektent? Dat zal ik uitleggen, maar hou in gedachte dat de theorie nooit hetzelfde is als de praktijk. Er kan van alles misgaan tijdens een kweek wat de opbrengst behoorlijk kan drukken, maar ik zal proberen het recept voor een maximale oogst te geven. Haal er maar uit wat je kunt gebruiken.

  • Kies om te beginnen een wietsoort die erom bekend staat zware oogsten af te leveren. Dit kunnen zowel sativa’s als indica’s als hybride wietsoorten zijn. Punt is dat er wietsoorten zijn die gewoon meer opbrengen dan anderen. Kush soorten zijn bijvoorbeeld heerlijk om te roken, maar zijn niet per se de grootste opbrengers. Ga dus voor die Big Bud, Power Plant of kies The Ultimate als je veel wil oogsten.
  • Planten groeien sneller en worden groter in hydrosystemen dan op aarde. Als je voor de grootst mogelijke opbrengst gaat, overweeg dan om op hydrocultuur over te stappen. Het lijkt moeilijk in het begin, maar valt toch reuze mee.
  • Licht is gewicht, dus ga voor een goede kweeklamp. 600 Watt aan kweeklicht is ongeveer het maximale voor één vierkante meter, ga niet voor minder als je het maximale wil oogsten.
  • Je kunt het maximale aantal Watts aan licht per vierkante meter nog verder opkrikken door CO2 toe te voegen aan je kweekruimte. Dit heeft eigenlijk alleen zin als je ook daadwerkelijk meer dan 600 Watt aan licht per vierkante meter gebruikt.
  • Zorg ervoor dat je iedere centimeter van je kweekruimte optimaal benut. Door je wietplanten te trainen of door veel planten per oppervlakte te kweken kun je ervoor zorgen dat overal toppen groeien. Zorg ervoor dat alle toppen ongeveer op gelijke hoogte groeien, zodat ze allemaal vol in het licht staan.
  • Zorg ervoor dat alle overige zaken, zoals de luchtcirculatie, luchtvochtigheid en temperatuur allemaal in orde zijn. De beste oogst haal je als er absoluut niets mis gaat en je wietplanten nooit te nat of te droog staan, geen ongewenst bezoek krijgen van ongedierte of schimmels of bijvoorbeeld teveel of te weinig plantenvoeding krijgen.

-xxx- Muna

(advertentie)