(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Veel beginnende thuiskwekers vragen zich af hoeveel wietplanten ze het beste kunnen kweken. Vijf is het gedoogde aantal maar met wat meer planten kun je misschien wel eerder oogsten. Vaak past een even aantal planten echter beter in een vierkante kweektent of -kast, en soms loont het om slechts één wietplant te kweken. Kortom; hoeveel wietplanten kun je het beste kweken, in jouw situatie?

In een ideale wereld was thuis je eigen wiet kweken gewoon legaal. In de échte wereld hebben we in Nederland in ieder geval te maken met een gedoogregel die vijf wietplanten voor eigen gebruik door de vingers ziet. Dat is dan wel met een beetje geluk maar laten we ons voor dit verhaal even niet verliezen in de aloude gedoogregel.

Feit blijft dat veel thuiskwekers graag onder de vijf planten blijven, al is het alleen maar zodat ze er goed vanaf komen bij een eventueel politiebezoek. Maar is vijf wietplanten eigenlijk wel een handig aantal? In sommige gevallen kun je er namelijk beter vier kweken, of zelfs maar één. In andere gevallen kan het juist handiger zijn om er wat meer planten op na te houden. Dus wat is wijsheid?

In een vierkante kweektent voor eigen gebruik passen vier wietplanten beter dan vijf.

Vier op een vierkant

Kweektenten voor kleine thuiskwekers zijn in de regel vierkant en hebben een minimale hoogte van 160 centimeter. Natuurlijk zijn er ook kweektenten van 2 bij 4 meter maar dat is in de regel een stuk groter dan een kweektent of kweekkast van een hobbyist. We beperken ons hier daarom tot een maximaal formaat van 120 bij 120 centimeter, en een minimale hoogte van 160 centimeter.

Dit soort vierkante kweekruimtes lenen zich bijzonder slecht voor een vijftal wietplanten. De vijfde plant in het midden zorgt ervoor dat de ruimte bijzonder onhandig in te delen is. De ruimte is echter wel hoog genoeg om wietplanten een week of zes te laten groeien, en enigszins te trainen, zodat vier planten de kweekoppervlakte goed kunnen vullen.

Vier planten is daarom een prima aantal in dit soort kweektenten en -kasten. Er is dan voor iedere wietplant evenveel ruimte, namelijk een kwart van de beschikbare oppervlakte. Daardoor kun je de planten ook nog vrij gemakkelijk uit je kweektent halen, om ze te verzorgen of te trainen. Daarnaast blijf je met vier wietplanten netjes onder het gedoogde aantal van vijf.

Alleen in een micro kweektent zoals de Atomic Grow van slechts 40 bij 40 bij 120 centimeter, kun je misschien beter met één wietplant aan de slag. Al kun je ook op dit geringe kweekoppervlak prima vier wietplanten kweken. Lees Plantariums 4 planten methode om te leren hoe en waarom je het beste vier planten kweekt.

Als de hoogte beperkt is, is een kleine sea of green met negen planten ideaal voor de kleine thuisteler.

Negen om laag te blijven

Kweek je in een lage kweekruimte zoals onze eigen CNNBS G-Kit zonder verhogingsset, of een voorgroeitent die je ook gebruikt om in af te bloeien? In dat geval is hoogte al snel een probleem. Je kunt dan ook met vier wietplanten aan de gang gaan, en die trainen om ze laag te houden. Gemakkelijker is het echter om in dit soort gevallen een kleine sea of green te kweken, met negen wietplanten.

Negen wietplanten passen ook mooi drie bij drie stuks op een vierkant oppervlak, net zoals vier planten. Maar omdat je er negen kweekt hoeven de planten niet hoog te worden om de oppervlakte toch te vullen. Je hoeft de planten dan niet lang te laten groeien, en bent dus ook eerder klaar om te oogsten. Bovendien hoef je de planten dan niet of nauwelijks te trainen. En aangezien je kweekruimte zelf zeer klein en bescheiden is kun je altijd aantonen dat het toch voor eigen gebruik is.

In een DWC-hydrosysteem groeien wietplanten zo snel dat één wietplant meer dan voldoende is.

Eén DWC wietplant

In een DWC hydrosysteem zoals het Flow Hydroponics 3-in-1 Systeem of gewoon een DWC-emmer, is slechts één wietplant aan te raden. Om te beginnen is één wietplant natuurlijk het minimale aantal en dus het meest onschuldig. Daarnaast is één wietplant ook gewoon de beste keus als je die in een DWC-systeem kweekt. Door de enorme snelle en explosieve groei van wietplanten die op water groeien, is je kweektentje ook met één plant snel gevuld.

Kweek je bijvoorbeeld vier of meer planten in DWC dan is de kans groot dat ze veel te groot worden en je constant moet snoeien. Daarnaast zullen planten die om beschikbare ruimte moeten concurreren elkaar in de weg gaan zitten. Elke plant probeert de hoogste en grootste te worden, waardoor de planten nog eens extra gaan groeien en strekken. Met slechts één plant heb je dit probleem niet, aangezien die niet met zichzelf probeert te concurreren.

Dit zijn onze aanbevelingen voor de kleine thuiskweker voor wat betreft het aantal planten. Natuurlijk hoef je je er niet aan te houden en moet je vooral zelf experimenteren. Hou echter in gedachten dat het niet het aantal planten is dat je uiteindelijke opbrengst bepaalt maar de hoeveelheid licht. Het gaat er om hoe je het kweekoppervlak (en de beschikbare hoogte) het beste kunt vullen.

[Openingsbeeld: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock]
(advertentie)