(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wiet kweken is niet moeilijk maar kan wel misgaan wanneer je je plant te veel of te weinig water of voeding geeft, of een andere veel voorkomende kweekfout maakt. Gelukkig weet je wietplant wel precies waar ze behoefte aan heeft, en zal ze ook niet schromen om je dat te vertellen. Je hoeft alleen maar te leren luisteren…

Wietplanten weten zelf misschien nog wel het beste wat goed voor ze is. Jammer genoeg hebben ze alleen geen mond om jou dat te vertellen, en dus maken ze hun wensen op andere manieren kenbaar. In dit artikel ontcijferen we de plantentaal, zodat je voortaan alleen nog naar je wietplant hoeft te kijken, voor een kweekadvies op maat.

“Ik krijg te veel water” (aarde te nat)

Te veel water leidt tot wietplanten met stevige omlaag krullende bladeren.

Te veel water geven komt ontzettend vaak voor maar gelukkig reageert een wietplant daar ontzettend snel op met haar bladeren. Wanneer een wietplant te nat staat dan krullen de hele bladeren (dus niet alleen de puntjes) rond naar beneden als een soort klauw. Je weet dat het aan een overschot aan water ligt, wanneer de bladeren daarbij nog wel stevig aanvoelen.

“Ik sta uit te drogen” (te weinig water)

dorst

Geef me water! ik heb ongelooflijke dorst!

Anders dan bij te veel water zal een plant die met droogte te kampen heeft, haar bladeren slap naar beneden laten hangen. Ze schreeuwt in feite om hulp door haar bladeren te laten hangen dus geef haar snel wat te drinken!

“Ik zit vol!” (te veel voeding)

Te veel plantenvoeding zorgt ervoor dat bladeren vanuit de bladpunten en randen naar het midden toe verdorren.

Ook wanneer je je wietplant met te veel meststoffen verwent zal ze je tot de orde roepen. Let daarom goed op de bladpunten. Wanneer je een wietplant overvoedt zal ze dat via de bladpunten duidelijk maken. Daarbij zijn de bladeren ook meestal diep donkergoen door het vele stikstof in de voeding. De bladpunten beginnen eerst met vergelen, en als het langer duurt zullen ze uitdrogen. Doe je er niets aan dan breidt het verdorde deel zich steeds verder uit. Dus let goed op die kleine bladpuntjes en verlaag de hoeveelheid plantenvoeding.

“Ik heb honger!” (te weinig voeding)

DIGITAL CAMERA

“Ik heb honger!”

Het omgekeerde kan natuurlijk ook: een uitgehongerde plant. Ze laat je weten dat ze behoefte aan wat meer meststoffen heeft, doordat haar bladeren lichter van kleur worden. Vaak betreft het een tekort aan stikstof waarbij je ziet dat de onderste bladeren als eerste vergelen. Heb je een fletse groene plant, geef haar dan eens wat meer plantenvoeding!

“Ik verbrand hier!” (temperatuur te hoog)

Strekkende toppen: jouw wietplant’s manier om te zeggen dat het veel te heet is.

Wanneer een plant het te heet heeft zal ze je dit ook laten weten. Wanneer ze te dicht bij de lamp groeit kun je verbranding in de toppen zien, dat is logisch. Maar wanneer een wietplant het helemaal wat te warm heeft dan kun je dat zien aan de toppen. Deze zullen niet goed ontwikkelen en vooral niet compact worden door de warmte. Heb je dus altijd luchtige topjes, regel dan een extra afzuiger zodat de temperatuur onder de 28 graden blijft.
Nog een teken van een te hete kweekruimte zijn taco-blaadjes zoals je op de foto hieronder kunt zien. De warmte zorgt ervoor dat bladvingers zich dichtklappen als een taco.

De hitte zorgt voor bladproblemen bij groeiende wietplanten.

“Brrr!” (temperatuur te laag)

Wietplanten die het te koud hebben, laten vaak symptomen van overbewatering zien.

Als het te koud is in je kweekruimte dan laat de wietplant je dit ook merken. Door een vertraging in de groei welteverstaan. Vaak gaat dit gepaard met schimmelproblemen en hebben deze planten ook te natte voeten omdat ze het vocht bijna niet opnemen door de kou. Een plant die maar niet opschiet heeft het hoogst waarschijnlijk te koud. Probeer de temperatuur wat hoger te krijgen, bijvoorbeeld door een extra kacheltje. Laat het ’s nachts ook niet te koud worden, probeer het verschil tussen dag en nachttemperaturen onder de 10 graden te houden.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van hoe een wietplant met je communiceert, maar wel de meest voorkomende problemen. Er zijn ook complexere tekorten of overschotten maar met deze tekens aan de plant kom je een heel eind. En mocht jouw wietplant toch een heel ander verhaal vertellen, dan kun je altijd nog bij onze lieve kweekspecialiste Muna terecht.

[Openingsbeeld: Khunphol, Shutterstock]
(advertentie)