(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je op zadenjacht gaat, merk je dat er vaak gesproken wordt over één enkele bloeifase van een week of acht. In deze periode maakt een wietplant echter continu veranderingen door en zou je ook kunnen spreken van meerdere bloeifasen. Laten we eens kijken wat er in deze fase van week tot week gebeurd.

Cannabis is een korte dag plant die bloeit aan het eind van de zomer wanneer de dagen korter worden. Ze regelt haar groeisnelheid en stofwisseling aan de hand van de lengte van de nachten. Duren die lang genoeg, dan zal de bloeifase ingaan. Een periode van zo’n acht weken waarin een wietplant ontzettend veel veranderingen doormaakt. Binnen drie tot vier dagen nadat je wietplanten ’s nachts minstens 10 uur ononderbroken in het donker zet, verandert de hormoonhuishouding en gaat de groeifase over in de bloeifase. Vanaf dat moment is het leven van je wietplant een trip die onvermijdelijk eindigt met een schaar.

Week 1

De eerste dagen na het omschakelen van de dagelijkse lichtperiode is de stilte voor de storm. Er staat een hoop te gebeuren, maar nu nog even niet. In de eerste week van de bloeifase vertraagt de groei van de wietplant.

P1160865

Week 2

Aan het einde van de eerste week zal de wietplant aan een explosief snelle groei beginnen. Ook kun je nu misschien al de eerste witte bloeiharen ontdekken. De bloeifase is op papier al twee weken bezig, maar voor de plant begint het nu pas echt.

P1160868

Week 3

De explosieve groei zet onverminderd voort tot de wietplant zo’n 25 tot 50 procent groter is dan bij aanvang van de bloeifase. Let hierop bij het kiezen van het moment waarop je de bloeifase laat ingaan, houd er met andere woorden rekening mee dat een wietplant in de bloeifase nog eens twee keer zo groot kan worden.

top

Week 4

De explosieve groei loopt op zijn einde, vanaf nu zal je wietplant helemaal niet meer groeien maar zich volledig storten op het produceren van de bloeiende toppen. De bloemen (toppen) beginnen ook sterker te ruiken nu omdat de eerste harskliertjes (trichomen) nu ook ontstaan.

P1160913

Week 5

Toppen groeien nu snel aan en vormen zich samen tot de eerste herkenbare buds. De toppen worden dikker en ontstaan nu over de gehele lengte van de stam. De geur wordt sterker en sterker naarmate de toppen opzwellen en de trichomen steeds talrijker worden.

P1160941

Week 6

In sativa dominante soorten gaat de groei van de toppen nog even door. Bij kort bloeiende soorten zoals veel indica’s stopt het ontstaan van nieuwe bloeiharen en zwellen de zaadzakjes (calyx) op. De rijpingsfase breekt nu aan. De geur wordt nu zeer intens, zonde koolstoffilter zal je een zes weken bloeiende wietplant overal in je huis kunnen ruiken.

P1160981

Week 7

In week zeven zwellen de calyx of zaadzakjes zover op dat ze bijna uit hun voegen barsten. Ook komen er steeds meer harskristallen of trichomen op de toppen zodat het lijkt of er een witte ijzige laag bevroren dauw op de toppen zit. De trichomen staan strak overeind en zwellen op als ze zich vullen met hars en daarin de cannabinoïden. Dit zijn de werkzame stoffen waar het cannabisliefhebbers om te doen is. Toppen van soorten met een acht weken durende bloeifase worden nu niet dikker meer, maar rijpen alleen nog maar.

P1170013

Week 8

De toppen zijn rijp voor de oogst, de trichomen zijn wellicht alleen nog transparant. Naarmate ze verder rijpen worden deze nu melkachtig wit en daarna amberkleurig. Wanneer je ze onder een microscoop bekijkt kun je dit zien. De wiet is op haar sterkst als de meeste trichomen wittig troebel van kleur zijn. Wanneer je te lang wacht met de oogst zal de wiet weer in potentie afnemen.

P1170060

(advertenties)